Volgens een persbericht van Cultureel Café, dat zaterdag 26 april plaats vond in de Nwe Vorst, zal gemeenteraadslid Hans Smolders gaan onderzoeken of bij recente onroerend goed-transacties in Tilburg sprake was van vriendjespolitiek. Dat zei hij zaterdag tijdens een interview met Toine van Corven, redacteur van het Cultureel Café.
Hans Smolders, die de afgelopen vier jaar niet in de raad zat, zet vraagtekens bij verkooptransacties waarbij relaties van VVD-wethouder Joost Möller zouden zijn betrokken: Theater Midi en Villa Vrederust. ‘Ik heb het gevoel dat het stinkt’, aldus Smolders. Maandagochtend lichtte hij in een reactie toe: “Ik ga kijken of er zaken niet in de haak zijn met de verkoop van verschillende maatschappelijke panden. Er had ook een kettingbeding op moeten komen en eventueel andere voorwaarden want er is hier eerder sprake van weggeven dan van verkoop!”
In de verkoopcontracten van Midi, Villa Vrederust, maar ook ’t Duvelhok, gebouwen die onlangs voor opvallend lage bedragen door de gemeente van de hand werden gedaan, is nergens een clausule opgenomen die de nieuwe eigenaren beperken. Door in de contracten bij voorbeeld geen kettingbeding op te nemen, kan er zomaar met ongelimiteerde winst worden doorverkocht en is bovendien niet zeker dat cultureel (maatschappelijke) functies worden behouden.
“Met het vastleggen van een kettingbeding is het lastiger een verkoop te realiseren”, reageert de gemeente op vragen van het Cultureel Café. Midi stond eens voor 10 miljoen in de boeken en heeft uiteindelijk 1.312.500 euro opgeleverd. “Deze opbrengst lag boven de taxatiewaarde van 1.025.000 euro”, aldus de gemeente.
“Midi is praktisch voor niks weggegeven”, reageert Hans Smolders in het interview van zaterdag jl. “Het was beter geweest als de verdieping was verhuurd en de overige ruimten bij voorbeeld waren ingezet voor debatten en kindermiddagen”.
De gemeenteraad heeft de transacties goedgekeurd zonder werkelijke interesse voor de onderliggende contracten, blijkt uit het feit dat geen enkele politieke partij daar serieus bezwaar tegen aantekende. “De raad had het kunnen zien in de besluitvormingsstukken, waarin de overeenkomst als bijlage is opgenomen”, aldus de gemeente.