donderdag 25 juli 2024

8 gedachten over “Regelarme Bijstand, simpeler dan het lijkt

 1. Een grote puinhoop met die participatie bij de Gemeente tilburg, nu doen hun helemaal waar ze zin in hebben en word je als een joker ingezet in hun regels. Schandalig dat zij daar met de mens zo omgaan, ik zou me diep schamen om zo mte werken.
  dikke minpunt Gemeent tilburg en personeel.

 2. (20 uur) verplicht vrijwilligerswerk door mensen met een uitkering leidt tot evenzo grote werkloosheid van mensen die eerder dat werk betaald deden. Een slecht voorstel dus, binnen een verder sympatiek idee de uitkering (resultaat van een tekort aan betaalde arbeid) om te bouwen richting een menswaardig bestaan voor iedereen.
  Een onvoorwaardelijk basisinkomen voorIet iedereen van minimaal noodzakelijke middelen van bestaan. daardoor zullen veel mensen hun betaalde baan geheel of gedeeltelijk opzeggen, waardoor en weer werkgelegenheid ontstaat voor iedereen die van ruimer middelen wil rondkomen. Daarom juist geen veplichting gekoppeld aan een basisinkomen.

 3. dit is een heel goed idee nu maar hopen dat ze het in de gemeente tilburg en in den haag gaan uitvoeren

  wachten af jack van laarhoven

 4. Wie naar jaren hard gewerkt een koophuis bezit en werkloos wordt, geen werk vindt en dan uiteindelijk in de bijstand belandt, kan ‘zomaar’ geconfronteerd worden met het moeten ‘opeten’ van je eigen huis. Als dan ook nog de valkuil van een te hoge WOZ-waarde op de loer ligt, is het ‘ausradieren’ van de bijstandsgerechtigde compleet. Dit soort mechanismes in de WWB (Wet Werk en Bijstand) heeft alles te maken met het feit dat gemeentes het in behandeling nemen van een bijstandsaanvraag in feite als een schadelast zien, en als zodanig kiezen voor het zoveel mogelijk traineren van de aanvraag. Dat werd in 2008 al geconstateerd door de Haarlemse Sociale Zekerheidsadvocaat Pim Fischer. In zijn praktijk kwamen bijvoorbeeld gevallen voor dat gemeenten inzage wilden hebben in bankafschrift nr 13, zonder welke de toekenning van de uitkering werd aangehouden, terwijl er over een jaar genomen maar 12 waren verstrekt. Zélf heb ik twee jaar bij een sociale dienst gewerkt, waarin steevast in het werkoverleg door de chef naar voren werd gebracht dat ‘wie klanten het gevoel geeft dat ze in feite de bijstand uitgetreiterd worden het goed doet en dat wie klanten het idee geeft dat ze zich kunnen nestelen in de bijstand het slecht doet’ Wie met idealen bij een sociale dienst ging werken, vanuit het idee bijstandsmaatschappelijk werker te zijn werd al gauw met een anticlimax geconfronteerd. Zéker als hij/zij was ‘ingehuurd’ via een zogeheten detacheringsbureau waar naast het basisloon een bonus bestond voor dié bijstandsconsulent die zoveel mogelijk mensen wist af te wijzen. Uit angst geen uitkering te krijgen laten veel bijstandsaanvragers zich alles welgevallen, houden dus hun mond en hebben dus niet in de gaten dat WWB beter kan worden uitgelegd als Wet Waardeloze Bejegening.

 5. Geachte redactie Tilburgers.nl graag zou ik jullie willen vragen dit anoniem te plaatsen en hooguit mijn voornaam te gebruiken. Reden hiervoor is dat ik anders bang ben een strafkorting te krijgen op mijn bijstandsuitkering. Maar toch wel e.a. kwijt wil.

  Ook ik ben getroffen door dit asociale VVD beleid van PvdA-er Jetta Klijnsma. Een zelf gehandicapte bewindsvrouw die in haar leven waarschijnlijk geen enkele tegenslag kent. Alles zat haar mee en alles was in grote getale voorradig in haar leven. Waarschijnlijk denkt ze als ik het kan dan moet het iedereen lukken. Dus geen enkel inlevingsvermogen.

  Daarnaast ziet PvdA dit onfatsoenlijk beleid als straf voor de onderkant van de samenleving. Jarenlang waren immers de arbeiders die deze partij groot maakten. Toen na de laatste gemeente raadsverkiezingen deze groep massaal de rug keerden naar de PvdA moeten ze het zelf maar voelen wat de consequenties hiervan zijn.

  Toen de gemeente het NOMA beleid begon te ontwikkelen, uit het gedachtegoed van voormalig wethouder Jan Hamming, wist ik het al we worden opgejaagd wild. Nu enkele jaren verder is het zover. Enorm veel schrijdende gevallen onder de bijstandsgerechtigden. waarbij het water sommige inmiddels aan de lippen staat.

  Ik hoop dan ook dat ons gemeentebestuur eens gaat inzien dat wij voor een groot gedeelte slechts aangeschoten wild zijn die proberen te overleven in deze recht van de sterkste samenleving. We zijn zeker geen frauderende criminelen.

  IK hoop dan ook dat hier spoedig iets aan gedaan kan worden zodat we weer gewoon als medemens worden benaderd voordat het te laat is.

  Met vriendelijke maar ook dringende groet Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *