
Burgemeester Theo Weterings heeft voorgesteld om de ruimere regels voor terrassen ook nog in 2022 te laten gelden. Deze ruimere regels waren bedacht om horeca de mogelijkheid te geven om toch hun zaak te kunnen exploiteren, ondanks alle beperkingen van de Coronamaatregelen. En hoewel de derde lockdown wegens Covid19 inmiddels grotendeels is opgeheven, is het voor de horeca nog steeds moeilijk om het hoofd boven water te houden en tegelijkertijd te voldoen aan alle beperkingen die er nog wél zijn.
De burgemeester wil daarom horecaondernemers de ruimte geven door alle al eerder genomen, tijdelijke maatregelen ook voor 2022 toe te staan en door soepel om te gaan met vergunningen.
Net als in 2020 en 2021 wil het College de heffing van de precariobelasting voor terrassen uitstellen tot het eind van 2022 en zullen er geen leges in rekening voor het aanvragen van de terrasvergunning. Tegelijkertijd mogen terrassen veel meer ruimte gebruiken, zodat bezoekers voldoende afstand van elkaar kunnen houden.
In de Piushaven wordt bekeken of de extra verkeersmaatregelen die afgelopen jaren werden genomen, misschien niet nodig zijn, door mee te werken aan het uitbreiden van terrassen op pontons op het water. Hierdoor blijft de kade beschikbaar voor voetgangers. Ook worden overkappingen van terrassen voor de zomerperiode weer tijdelijk en onder voorwaarden toegestaan.

Theo Wetering licht toe in het Burgemeestersbesluit: “De terrassen worden nu voor het derde jaar op rij uitgebreid. Dit stuit op steeds meer weerstand in de stad. Door in de maatwerkcommissie extra aandacht te hebben voor de inrichting en uitstraling van terrassen (met name groepen van terrassen) en hiervoor waar nodig ook extern advies voor in te winnen, hopen we in ieder geval de uitstraling van de terrassen te verbeteren. Daarnaast besteden we in onze communicatie extra aandacht aan deze weerstand.”
“Op sommige locaties zijn waarschijnlijk verkeersmaatregelen nodig waaraan extra kosten verbonden zijn. Voorgaande jaren waren deze gedekt in het project anderhalvemetersamenleving. Dit project bestaat niet meer en eventuele extra kosten zullen dan ten laste van reserve corona worden gebracht.”
Ook ondersteuning voor andere ondernemers
In de gemeenteraadsvergadering van maandag 7 februari heeft vrijwel de voltallige raad een voorstel gesteund om een herstelprogramma op te zetten voor alle ondernemers en organisaties die het in de afgelopen twee jaar heel moeilijk hebben gehad door alle lockdowns en andere coronamaatregelen.
Het gaat hierbij niet alleen maar om compensatie, zoals tot nu toe het geval is geweest, maar vooral ook om herstel van financiële en sociale schade die er geleden is. Tot nu toe waren de steunpakketten, voor zoverre ondernemers en organisaties ervoor in aanmerking zijn gekomen, voornamelijk gericht op het compenseren van financiële schade of het afsluiten van leningen.
Nog voor de zomer komt er een plan om de schade aan de Tilburgse economie, bij bedrijven en (pas gestarte) ondernemers, weer te herstellen en de economische activiteiten weer gezond en levensvatbaar te maken.
Recente reacties