Strengere eisen voor mensen in de bijstand

bijstandDe overheid gaat de regels rond de bijstand aanpassen om de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Er komen strengere eisen voor mensen met een bijstandsuitkering. Gemeenten kunnen een tegenprestatie vragen voor de uitkering. En huishoudens met verschillende uitkeringen mogen niet meer geld ontvangen dan nodig.

Vanaf 1 januari 2015 gelden
strengere eisen voor mensen met een bijstandsuitkering, Zo moeten bijstandsgerechtigden:

  • Aangeboden werk aanvaarden en zien te behouden.
  • Zich op verzoek inschrijven bij uitzendbureau.
  • Die willen verhuizen naar een andere gemeente, moeten daar eerst naar werk zoeken.
  • Maximaal 3 uur per dag reizen als dit nodig is om werk te krijgen.
  • Verhuizen als het niet mogelijk is om binnen 3 uur reizen per dag werk te vinden. Maar wel elders voor tenminste een jaar met een beloning tenminste net zo hoog als de bijstand.
  • Er alles aan doen om benodigde kennis en vaardigheden te verkrijgen en behouden.
  • Zorg dragen voor nette kleding, persoonlijke verzorging en gedrag die het krijgen van werk niet belemmeren.
  • Meewerken aan de ondersteuning die de gemeente hen oplegt of aanbiedt gericht op arbeidsinschakeling.

Voldoet iemand niet aan deze eisen? Dan kan een gemeente een bijstandsuitkering verlagen of stopzetten.

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2015 bijstandsgerechtigden vragen om een tegenprestatie. De gemeente bepaalt de inhoud, omvang en duur van de tegenprestatie. Voert iemand de tegenprestatie niet uit? Dan kan de gemeente een uitkering verlagen of stopzetten.

Gemeenten mogen geen tegenprestatie opleggen aan alleenstaande ouders die de volledige zorg hebben voor een of meer kinderen tot 5 jaar. En die ontheven zijn van de arbeidsplicht.

Misdraagt een bijstandsgerechtigde zich tegen een gemeentelijke ambtenaar? Dan kan een gemeente vanaf 1 januari 2015 de uitkering van deze bijstandsgerechtigde tijdelijk verlagen.

Vanaf 1 januari 2015 geldt de kostendelersnorm in de bijstand. De uitkering wordt lager naarmate meer personen hoofdverblijf hebben in dezelfde woning. Zo gaat de uitkering als je met z’n 2-en woont naar 50% en als je met z’n 3-en woont naar 43,55%. Zij kunnen namelijk de kosten voor levensonderhoud delen. Het maakt niet uit met hoeveel personen iemand samenwoont.

De kostendelersnorm geldt niet voor bijstandsgerechtigden die samenwonen met:

  • studenten;
  • commerciële relaties;
  • jongeren tot 21 jaar.

Let op: voor nieuwe bijstandsgerechtigden geldt de kostendelersnorm vanaf 1 januari 2015. Voor bestaande bijstandsgerechtigden is dit 1 juli 2015.

Gemeenten mogen bepaalde groepen mensen extra bijstand geven. Dat heet categoriale bijzondere bijstand. Deze vorm van bijstand wordt vanaf 1 januari 2015 beperkt. De mogelijkheden voor het verstrekken van categoriale bijzondere bijstand in de vorm van een aanvullende zorgverzekering, dan wel een bijdrage in de premie daarvan wordt echter verruimd.

De MKOB (Wet Mogelijkheid Koopkrachttegemoetkoming Oudere Belastingplichtigen) is een koopkrachttegemoetkoming voor oudere belastingplichtigen. Deze tegemoetkoming wordt vanaf 1 januari 2015 niet meer gezien als inkomen. En daarom niet meer in mindering gebracht op de bijstandsuitkering. Dat geldt ook voor de regeling die de MKOB in 2015 gaat vervangen.

Hallo
Ten eerste ik snap niet hoe het komt dat ik alleenstaande met een uitkering van 912 euro het zelfde geld heb als een vrouw met 1 kind inwoond bij haar vader en broer hetzelfde geld krijgt dus ook 912 euro zij hoeft geen huur gas water ed te betalen. Ik moet alles zelf en alleen doen .
Hoe kan dit ? Zijn heeft totaal geen rekeningen te betalen als alleen haar telefoon rekening en zorgverzekering . Als ik bij mijn ouders ga wonen zonder kind krijg ik 680 euro hoe kan het dat hier zo een groot verschil ik zit ? Ik bedoel als we het over bezuinigen hebben kunnen we misschien daar gaan beginnen kan iemand mij uitleggen hoe dit kan.

Deze noodkreet wam ik tegen op Internet:

Onderwerp : Dwangarbeiders Baanbrekers Waalwijk 50 stuks Omschrijving : Wij zitten met zo’n 50 mensen dwangarbeid te doen voor Baanbrekers Waalwijk onder dwang anders worden we gekort op uitkering. Zelfs benzinegeld wordt vaak niet vergoed, 36 urige werkweek, contracten waar we ons aan moeten houden en die niet kloppen.
Ook als we willen solliciteren op betaalde banen krijgen we Geen vrij.
We worden ook uitgezonden naar bedrijven als gratis krachten. HELP ONS AUB

Geachte mevrouw,

In uw onderstaande mail beklaagt u zich over de manier waarop Baanbrekers Waalwijk zijn medewerkers behandelt. Als ik het goed begrijp is er volgens u van alles mis met contracten, onkostenvergoedingen, werktijden, etc. U roept de hulp in van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om tot een oplossing te komen. Ik moet u echter teleurstellen. De verantwoordelijkheid voor de gang van zaken in SW bedrijven ligt volledig bij de gemeenten. De arbeidsvoorwaarden voor mensen die werkzaam zijn in een WSW dienstbetrekking liggen vast in de CAO-WSW. Die afspraken zijn gemaakt tussen de branchevereniging van SW bedrijven (Cedris) en de vakbonden. Uit uw mail blijkt dat er contacten met de vakbond bestaan, waaruit ik afleid dat uw belangen op het vlak van de naleving van de CAO behartigd worden. Voor het overige bent u aangewezen op de verantwoordelijke gemeente.
Het ministerie van SZW is weliswaar verantwoordelijk voor de wetgeving op het terrein van de WSW en Werk en Inkomen in brede zin, maar mag zich niet mengen in de behandeling van individuele gevallen. Dat betekent dat iemand (of meerdere personen) die een klacht wenst (wensen) in te dienen over de bejegening die hem of hen bij een SW bedrijf ten deel valt, zich in eerste aanleg dient (dienen) te wenden tot een eventuele gemeentelijke klachtencommissie, de gemeentelijke ombudsman of de gemeenteraad. Is men van oordeel dat men daar onvoldoende gehoor vindt voor de klacht, dan kan deze worden voorgelegd aan de Nationale Ombudsman. Alle informatie daarover vindt u op http://www.nationaleombudsman.nl
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Afdeling Publiek en Informatie SZW

Hoe ver moeten we af glijden in dit land?

Zorgverzekeraars (in ieder geval Zilveren Kruis Achmea) helpt hard mee de ellende te vergroten door beide Tilburgse ziekenhuizen niet op te nemen in Basis Budget. Voor mensen in Midden-Brabant, die uit kostenoverwegingen (reizen naar wél vergoed ziekenhuis) willen, zijn nu verplicht een duurdere verzekering te nemen.
Het is óf
– een duurdere verzekering om de mogelijkheid te behouden tegen volledige vergoeding in een Tilburgs ziekenhuis (St. Elizabeth of TweeSteden) te worden behandeld
óf
– accepteren, dat je naar een ziekenhuis buiten de regio wordt gestuurd door Zilveren Kruis Achmea en eventueel ongemak en extra kosten voor lief nemen

Wie zijn de dupe? Iedereen met een Basis Budget, maar vooral zij die niet de luxe hebben te kunnen kiezen.

Geef een reactie