Strijdige plannen: Wijkevoort versus Van Gogh Nationaal Park

Wijkevoort blijft de gemoederen bezighouden. Daar is ook reden voor, want het gebeurt niet heel vaak dat 120 hectaren cultuurhistorisch Brabants landschap worden opgeofferd voor een bedrijventerrein. En ook omdat dit het allerlaatste stuk Brabants landschap in deze vorm is, dat Tilburg heeft.

Ruim 500 mensen hebben de moeite genomen om hun zienswijze op papier te zetten en naar de gemeenteraad en het College te sturen. Dat zijn 334 pagina’s, op A3-formaat. En zonder alle anderen tekort te willen doen, zal ik er hier (gedeeltelijk) één van uitlichten. Ook om hiermee aan te tonen dat het noodzakelijk is, dat alle zienswijzen serieus genomen moeten worden. Want dat zienswijzen niet goed gelezen en inhoudelijk beantwoord zijn, is één van de meest gehoorde klachten van mensen die een zienswijze hebben ingediend. En al zijn sommige zienswijzen wel beantwoord, dan nog gaat het vaak niet in op het punt dat de indiener heeft gemaakt.

Van Gogh Nationaal Park

De Brabantse Milieufederatie (BMF) is één van de schrijvers van een zienswijze. Zij stelt dat gemeente Tilburg zich niet aan gemaakte afspraken houdt, wat een ernstig verwijt is. Want ook het college en de raad van Tilburg moeten zich opstellen als een betrouwbaar bestuur. De BMF heeft samen met gemeente Tilburg en in totaal 40 anderen, waaronder Brabantse gemeenten, waterschappen en de Provincie Brabant, een plan opgesteld. Het gaat om het ‘masterplan Van Gogh Nationaal Park’, dat twee jaar geleden, op 18 oktober 2019, is gepubliceerd. Het is ook ondertekend door het College op 3 maart 2020.

Het doel van dit masterplan is een officiële, internationale status te krijgen als nationaal park, voor de Brabantse natuur en het landschap want uniek in zijn soort. Aan dit plan zijn kosten noch moeite gespaard en het is uitgegeven in een boek, dat ook online te lezen is. Het voordeel van deze status is, dat het extra (internationale) financiering kan opleveren, maar ook dat het veel toeristen trekt, zodat ook het Brabantse midden- en kleinbedrijf daar een boterham aan verdient. Zo is er bijvoorbeeld al 4,5 miljoen euro toegekend door de Rijksoverheid voor de omvorming van agrarische bedrijven tot duurzame, extensieve bedrijven.

Maar het betekent ook, dat het landschap zoals het nu is, moet worden beschermd. En dat heeft alles te maken met Wijkevoort.

Kaart waarop te zien is dat Wijkevoort – groen gearceerd – in het midden ligt van het Van Gogh Nationaal Park. – Bron: Masterplan Van Gogh Nationaal Park.

In het masterplan hebben deze 40 partijen afspraken gemaakt. Over het landschap met de vele beken en beekdalen, dat uniek is en de ruggengraat vormt van het cultuurhistorische landschap van Brabant. En over de dure plicht om samen met de andere partijen eerst te overleggen, voordat er ingrijpende ontwikkelingen gaan plaatsvinden. De Brabantse Milieufederatie merkt in haar zienswijze op, dat gemeente – inclusief de gemeenteraad – Tilburg de gemaakte afspraken niet nakomt, als zij de ontwikkeling van Wijkevoort doorzet.

Uitsnede van de hierboven afgebeelde kaart.

Citaat uit de zienswijze van de BMF: Tilburg is gelegen in het hart van het Van Gogh Nationaal Park. Onder de noemer ‘Van Gogh Nationaal Park’ hebben verschillende Brabantse partijen, waaronder de provincie en ook de gemeente Tilburg hun krachten gebundeld en zijn gekomen tot een Masterplan met ambitie om zo te werken aan versterking van de prachtige natuur en het rijke Brabantse cultuurlandschap. Juist de natuurnetwerken en verbindingszones worden in de visie van groot belang geacht. Zo volgt uit het masterplan dat ‘De kern wordt gevormd door de dichtbevolkte bekenmetropool, met een grote kern aan waardevolle natuurgebieden, schitterende cultuurlandschappen, natuur tot in de stad’. In het Masterplan van het Van Gogh Nationaal Park wordt aan deze beekdalen een heel grote rol van betekenis toebedeeld en worden ze zelfs de ruggengraat van het park genoemd. De ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein, in het hart van het Van Gogh Nationaal Park, juist op een plaats met meerdere beken/stromen, is in strijd met het Masterplan en staat daarmee haaks op het provinciale en gemeentelijke beleid.

Een betrouwbare overheid, waar burgers, bedrijven en organisaties van op aan kunnen dat zij haar afspraken nakomt. Elke politicus en elke bestuurder zal volmondig toegeven dit belangrijk en vanzelfsprekend te vinden. Nu komt het erop aan om dit ook echt te doen. Al was het maar omdat er verkiezingen aan komen.

Zo zie je maar weer, dat het groot kapitaal wint van de natuur en milieu en klimaat werk werk werk riep Rutte toen. En in Glasgow roept Rutte van Actie Actie Actie geen boskap.

Geef een reactie