Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 16 april brachten de fracties PvdA, GroenLinks, SP en D66 samen een voorstel in, om studenten van buiten de Europese Unie die geen werkvergunning hebben, toe te staan om stage te lopen in een bedrijf of organisatie.
De aanleiding voor dit voorstel is een uitspraak van de Raad van State, de hoogste rechtbank in Nederland, “dat bij een onderwijsstage er geen sprake is van het verrichten van arbeid in de zin van de Wet arbeid vreemdelingen en er geen tewerkstellingsvergunning hoeft te worden aangevraagd.”
Er volgde een stevige discussie onder de raadsleden. Marko van Dalen, VVD: “Waarom zouden we de Tweede Kamer-discussie hier voeren? Dit is het oproepen van het college om de wet niet uit te voeren.” Sjef Robben, CDA: “Het CDA onderstreept deze motie nadrukkelijk. Iedereen weet dat CDA in de Tweede Kamer hier een motie voor heeft ingediend. Iedereen die een opleiding volgt moet stage kunnen lopen. Ik snap niet waarom de VVD problemen hiermee heeft.” Joris Bengevoort, GroenLinks: “We hebben met elkaar afgesproken dat we onderwijsstad zijn, dus we kunnen het niet maken om mensen onderwijs te weigeren.” Camiel Seij, TVP: “Zou willen zien dat ze dat netjes in Den Haag uitvechten.”
Marieke Moorman, als wethouder verantwoordelijk voor onderwijs en jeugd, liet zich niet onbetuigd: “Dit is ook in het belang van het tegengaan van voortijdig schoolverlaten, waar u zich als raad ook voor heeft uitgesproken. Dit is een punt om zoiets te voorkomen. Het gaat in Tilburg om vijf a tien gevallen, waarvan nog geen enkele bij de gemeente. De Minister weigert om de motie van het CDA uit te voeren, omdat hij vindt dat een stage arbeid is. De Raad van State heeft uitgesproken dat stage wel mag. Er mag geen stagevergoeding worden gegeven en de stage mag niet leiden tot productieverhoging en het mag maximaal drie weken duren.
Met VVD, TVP en Trots als tegenstanders, werd het voorstel met ruime meerderheid aangenomen.