
‘Houdoe’ is bij herhaling gekozen tot het populairste Brabantse woord. Maar het rukt als afscheidswoord ook op in de rest van Nederland en staat al een aantal jaren als trefwoord in de Dikke van Dale.
De groet ‘Houdoe’ geniet een groeiende populariteit, en dat in een tijd dat dialecten onder druk staan. Taalkundige Wim Daniëls ging voor zijn nieuwste boek op zoek naar de herkomst van het woord ‘houdoe’.
Hij vergelijkt het met andere binnen- en buitenlandse afscheidsgroeten, legt uit wat het Hebreeuwse woord ‘houdoe’ betekent, wijst op het bestaan van de achternaam Houdoe en op de oehoe Houdoe uit het sprookjesbos in De Efteling.
Het nieuwe boek laat zien hoe een ogenschijnlijk simpel en regionaal woord zo’n bijzondere reikwijdte kan hebben. Wie nog niet voor ‘houdoe’ viel, zal dat beslist door dit boek doen. Het boek verschijnt pas op donderdag 7 februari 2019.
De in Houdoeland geboren Wim Daniëls is misschien wel Nederlands meest geliefde taalkundige.
Hij publiceerde talloze boeken over taal. Zijn bij Thomas Rap verschenen columnbundels werden bestsellers en zijn boek Groeten uit Brabant is al aan de negende druk toe; als taalcabaretier trekt Wim Daniëls volle zalen.
Op zijn eigen website legt hij uit: “k ben schrijver van boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Ik schrijf boeken voor olwassenen, jongeren en kinderen. Met Kasper Boon maakte ik een bordspel: Het Grote Taalspel.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Komt houdoe niet van “ houd oe”, houd u “ , “houd u goed “, “houd u sterk” ?