zaterdag 20 april 2024

4 gedachten over “tDom

 1. Aanvulling op mijn eerste reactie:
  gaat het hier om een politiek spektakel, of komt er voor de slachtoffers echt wat goeds uit?

 2. Ik aarzel heel erg als ik het bovenstaande lees.
  Wat gebeurd is met deze mensen is meer dan schandalig te noemen, wat aan schadevergoeding wordt toegekend een bijzonder slechte grap.
  Een raadsenquete gaat vermoedelijk op een gigantisch media-circus uitlopen (al is het dan locaal of regionaal). Misschien is dat wel nodig om de politieke en ambtelijke verdedigingswallen te doorbreken. Maar komen uit de, begrijpelijke, emoties die het op gaat roepen nog zinvolle oplossingen voort?
  Al met al, ik aarzel over dit verhaal.

 3. 100% eens met de inhoud van het artikel. Zoals ik net na de betreffende raadsvergadering al schreef:
  En dat was het dan … tROM-project … Chroom-6 … evaluatie.

  Nog verrassend dat zoveel slachtoffers plaats wilden nemen op de publieke tribune in afwachting van het onvermijdelijke: de rijen gesloten houden, geen risico’s, verantwoordelijken uit de wind houden, als een blok achter een bundel papier gaan staan, maar vooral niet luisteren of reageren op de hartenkreet van de slachtoffers.

  Even sloeg de vlam in de pan en kwam er jaren opgekropte woede naar buiten, het werd in de kiem gesmoord om ongelukken te voorkomen. Jammer dat het zo ver moet komen, dat burgers politici (in dit geval de burgemeester) te lijf willen gaan. Pure wanhoop en het gevolg van niet luisteren.

  Dit gevoel maakte zich ook meester van de partijen die recht wilden doen aan de slachtoffers van een verderfelijk reïntegratieproject waarbij zelfs doden zijn gevallen.

  Vanavond was weer het toonbeeld van hoe slecht en sluw politiek kan zijn, machtsspelletjes, het beschermen van vrienden, de angst voor het verlies van controle …

  De vraag van de slachtoffers was zo eenvoudig: vraag aan de verantwoordelijken van toen om zich te verantwoorden en het gesprek aan te gaan, maar nee … nul op het rekest.
  Vakkundig werd iedereen in slaap gesust met dooddoeners, gratuite toezeggingen, vage excuses, verwijzingen naar rapporten, etc.

  De apotheose was stuitend: de partijen die naast de slachtoffers stonden en alles uit de kast hebben gehaald kregen zowaar op enkele punten steun van de zittende orde … behalve op het verzoek om de mensen van toen (die we allemaal kennen en die we nog steeds overal tegenkomen) uit te nodigen voor een gesprek. Een gebaar voor de bühne …

  Nee, ons college en de coalitiepartijen (aangevuld met wat meelopers) hebben een beschamend toneelstuk opgevoerd dat het vertrouwen bijzonder heeft geschaad.
  En ja, natuurlijk weet iedereen dat het moeilijk is om mensen aan tafel te krijgen waartegen een strafrechtelijk onderzoek loopt. Maar als je een zuiver geweten hebt, is dit ook een gemiste kans om duidelijk te maken dat jou niets te verwijten valt. Dat noemen ze “lef”.

  In enkele huiskamers is op deze zwarte dag beslist een zucht van verlichting geslaakt.

  Lessen voor de toekomst? Luisteren naar mensen? Menselijke maat? Cultuuromslag? Kloof tussen burgers en de politiek dichten?
  Misschien hoog tijd voor een vertrouwensexperiment …

  Perry Janssen (Raadslid LST)

 4. Na de overeenkomst met de eindconclusie van een grootste gedeelte van de tilburgse gemeenteraad krijgt de bijzondere band van Koning Willem II met Tilburg: met zijn alom bekende uitspraak ‘Hier adem ik vrij, hier voel ik mij gelukkig’ opeens wel een andere lading. Geloof dan ook niet dat de zwarte bladzijden van het boek Chroom6 met zelfsenkele dodelijke slachtoffers definitief gesloten wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *