Voor het derde jaar presenteert Het Zuidelijk Toneel een theatrale beleving met eten in teken van Keti Koti. Dit jaar werkt het toneel samen met Theater Zuidplein in Rotterdam. Op 30 juni 2022 is het mogelijk om deel te nemen aan een theatrale wandeling in en om het gebouw van Het Zuidelijk Toneel en op 1 juli kan dit bij Theater Zuidplein.
In HISTORY REPEATS? verdiepen en onderzoeken elf jongeren uit Tilburg en Rotterdam zich onder leiding van Erwin Boschmans en Christina Schutte (Soulshine Connection) in de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Nederland. Samen onderzoekt de groep welke invloed het leven en de ervaringen van voorbije generaties hebben in de levens van jonge mensen nu.
Onder het motto: ‘History connects us’, nodigt Erwin het publiek en zijn ‘onderzoeksteam’ uit om samen terug te kijken en geeft hij de groep handvatten en een podium om met hun eigen stem de verhalen die zij belangrijk vinden te presenteren.
In een looproute in en om het gebouw nemen verschillende jonge stemmen de bezoekers mee op een reis vol vragen, blikken, wensen, en (on)mogelijke antwoorden. Deelnemen is mogelijk op 30 juni of 1 juli. Maar de plaatsen zijn beperkt! Opgeven is mogelijk via www.hzt.nl/speelt/theater-voor-keti-koti
OVER KETI KOTI
Op 1 juli 1863 werd – op papier – de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam formeel een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. Tot slaaf gemaakten vielen echter volgens de wet die de afschaffing regelde na deze datum nog tien jaar onder ‘toezigt van den Staat’. Dat betekende dat ze gedwongen werden om gedurende die tijd nog steeds op de plantages te blijven werken. Tot 1873 dus. De feestdag ter viering van de afschaffing is Keti Koti. Deze naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘Ketenen Gebroken’.
Het Zuidelijk Toneel geeft een extra bestemming aan het project: “In 2020 gingen alle donaties van ons Keti Koti project Noem mij // Fort Boekoe naar The Black Archives in 2021 doneerden we de opbrengsten van Heritage from Royalty en Free Heri Heri for all aan kunstenaarscollectief A.E.P.O.C. . Dit jaar doneren we de opbrengsten samen met jongerenwerk R-Newt, Tilburg aan een boodschappen-initiatief voor het ondersteunen van lokale gezinnen met een kleine portemonnee.”