Tilburg is een nieuwe Buurtmoestuin rijker

Gastbijdrage van Kees de Rooij

Achter de Korvelse kerk naast de begraafplaats is de oude kloostertuin in gebruik genomen als nieuwe buurtmoestuin voor de bewoners van de wijk Korvel en omgeving. Op zaterdag 23 september 2017 was het Burendag. In Tilburg Zuid stond de feestelijke opening van Buurtmoestuin Korvel op het programma. De tuin is al in het voorjaar tot wasdom gebracht, maar zaterdag ging het buurtinitiatief officieel van start.

De dag werd om 10.00 uur ingeleid met een overweging van pastor Theodoor van de Boom van parochie De Goede Herder. Een uitgesproken woord van maatschappelijke zingeving en betrokkenheid. Een verklaring nochtans voor de voortvarendheid waarmee het bestuur van de Korvelse kerk de grond van de voormalige kloostertuin beschikbaar heeft gesteld.

Om 10.30 uur werd door wethouder Erik de Ridder Buurtmoestuin Korvel officieel geopend! De hele dag waren er diverse leuke activiteiten en festiviteiten voor het toestromende publiek: Stadsimker Marcel Horck gaf voorlichting over de bijtjes en het nuttige ambacht van de imkerij. Ook kon men een bijenkorf leren vlechten en smullen van overheerlijk honing met pannenkoeken.

VOF De Jannen waren druk in de weer met het afbouwen van het nieuwe gereedschapshok; een stuk ambachtswerk, dat ook wekelijks is te aanschouwen op de zaterdagmarkt. Kunstenares Maria van Ewijk exposeerde haar werk, werkgroep Samen Sterk Zuiderkwartier en de voorzitter van de Wijkraad waren tevens aanwezig. Wijkrestaurant De Nieuwe Stede van ContourdeTwern en vrijwilligers van de buurtmoestuin hadden voor soep gezorgd. Het Kiemuur (RIBW) en Buurtkoffie schonken koffie en thee. De talrijke bezoekers genoten onder een hartverwarmend zonnetje zichtbaar van deze prachtige oase in een alsmaar mooier wordend stukje Tilburg.

De toespraken van Theodoor van de Boom namens parochie de Goede Herder en van wijkwethouder Erik de Ridder.

Wat is er ‘sociaal’ aan het verbouwen van voedsel in buurttuinen?
Het creëren van een ontmoetingsplek, om gewoon iets samen te doen. Mensen kunnen elkaar op regelmatige basis tegenkomen. Ze maken een praatje, gaan elkaar herkennen en elkaar helpen met de tuin. Buurttuinen vergroten je netwerk waardoor mensen minder eenzaam zijn.

Bovendien is het gewoon hartstikke leuk als je mensen in de buurt kent. Als je bekende gezichten tegenkomt in de wijk dan voelen mensen zich daardoor misschien ook prettiger in de wijk en wanneer er iets aan de hand is dan klop je sneller bij je buren aan.

Dat zijn misschien kleine gevolgen die moeilijk te vangen zijn in een beleidsstuk of in cijfers, maar die zijn wel heel belangrijk. Evenals een goede, duurzame relatie met de gemeente en het verkrijgen van toegang tot grond om iets mee te mogen doen. Onze wens en droom is de Buurtmoestuin verder te verduurzamen naar een gezonde, veilige ontmoetingsplek voor alle wijkbewoners in Korvel en Oerle.

Buurtmoestuin Korvel is mede mogelijk gemaakt door:
Triton Transport – heeft belangeloos ons nieuwe onderkomen gebracht en geplaatst.
Peerke Gebruikte Meubelen – heeft ons voorzien van diverse tuinmeubilair.
De Verfkampioen – heeft onze keet van een nieuw groen verfjasje voorzien.
Niet op de laatste plaats onze enthousiaste vrijwilligers!

Bezoek ons ook op Facebook, vol met nieuwtjes en mooie foto’s om te delen en te liken. Breng uw stem uit om dit prachtige burgerinitiatief Buurtmoestuin Korvel te steunen via de website: methetoogop2018.nl Dank u!


Coproductie van Tilburgers.nl en Omroep Tilburg
Film van Anthony Hoovers

Geef een reactie