Tilburg wil samen met Eindhoven, Breda, Helmond en Den Bosch de culturele hoofdstad van 2018 worden onder de naam BrabantStad. Om een dergelijke titel te verdienen moet je als stad wel iets laten zien, iets bijzonders dat kenmerkend is voor de stad. Eindhoven gooit het op ‘design’ en Den Bosch hijst de Bossche schilder Jeroen Bosch op het schild. Om ook Tilburg ‘op de kaart te zetten’ heeft het Tilburgse college het plan opgevat om Tilburg Textiles te organiseren, een cultuurproject waarin de stad laat zien wat ze in huis heeft. Het maken van het plan is in handen van cultuurmakelaar Bert Matthijssen.
Nadat Bert Matthijssen het programma-plan een dag eerder bij Cultureel Café heeft gepresenteerd en toegelicht, is vandaag 29 november 2010 de raadscommissie ‘Maatschappij’ aan de beurt om erover te praten. Wat opvalt is, dat de opmerkingen en vragen die door het publiek van Cultureel Cafe werden gesteld, ongeveer hetzelfde blijken te zijn als de vragen die de raadsleden vandaag stellen.
‘Tilburg Textiles, Social Innovation’, zo luidt de volledige titel van het Tilburgse voorgerecht, waarvan BrabantStad culturele hoofdstad 2018 het hoofdgerecht moet worden. Veel te veel Engels, vindt raadslid Marie-Thérèse Blomme van het CDA, waarbij haar kritiek verder vooral gaat over de organisaties die er niet bij worden betrokken en waarvan een aantal dat uit de krant hebben moeten vernemen. SP, Trots, TVP en VSP vinden het idee om culturele hoofdstad te worden sowieso al niks en laten dat luid en duidelijk weten. Nell Schoenmakers van VSP merkt op dat Tilburg niet eens een vier-sterrenhotel heeft. “Hoe moeten gasten hier nu fatsoenlijk overnachten?” Zo wil zij van wethouder Frenk weten. Vragen en opmerkingen van PvdA, D66 en GroenLinks gaan over de communicatie (te duur) en het ontbreken van het bedrijfsleven en de samenleving in het plan. Ook is er geen aandacht voor amateurkunst en geen ruimte voor ideeën van anderen in het plan.
Cultuurwethouder Marjo Frenk antwoordt dat er wel degelijk nog mogelijkheden zijn voor anderen om aan te sluiten. “Dit is echt een programma waar we trots op mogen zijn.” zo laat zij de raadsleden weten. En om Nell Schoenmakers tegemoet te komen kan ze zelfs melden dat er plannen zijn voor een nieuw hotel in Tilburg. Echter, een gelegenheid om het plan nog aan te passen, wat sommige raadsleden graag zouden willen, is er niet, want voor 1 december moet het naar de provincie Brabant worden gestuurd.
Recente reacties