Op zijn foto-blog TilburgDailyPhoto toont Peter van den Besselaar iedere dag een foto van Tilburg. “Schôon… voor wie het wil zien. Je moet er soms wat moeite voor doen. Maar: als ge ’t hier niet ziet, ziede ‘t daor ook nie.” Voor Tilburgers.nl selecteert hij elke zondag een ‘foto van de week’
Waar het Brabants Dagblad dit weekend moeilijkheden rondom de stadverwarming van de Reeshof op de voorpagina plaatst, brengt het landelijke NRC Handelsblad een grote kop: Tilburg Wietstad. Met binnenin een nieuwsartikel en nog twee volle pagina’s over de wietteelt in de stad. Veel burgemeesters willen de wietteelt legaliseren. Minister Opstelten zegt dat dit niet kan vanwege internationale verdragen. Ondertussen hebben we in ons land wel een rare situatie: er zijn growshops waar je de bestanddelen voor wietteelt kunt aanschaffen. Van zaden tot irrigatiemiddelen, van kachels tot tijdklokken. En we kennen coffeeshops waar je wiet kunt kopen. Maar het kweken van wiet, zeg maar tussen growhop en coffeeshop in, dat is illegaal. NRC Handelsblad meldt dat er in Tilburg tussen 728 en 884 miljoen euro wordt verdiend met de illegale teelt van hennep. Dat is net zo hoog als de hele begroting van de gemeente Tilburg. Er zouden zo’n 2.500 personen met hennepteelt actief zijn; op naar schatting 900 locaties. “Daarmee is het een van de grootste bedrijfstakken van de gemeente”, zegt Peter Noordanus in de krant. De burgemeester weet dat de hennepteeltopbrengst naar het buitenland gaat: “Iedere Tilburger zou zich de hele dag suf moeten blowen om het op te krijgen.”
Burgemeester Peter Noordanus is voorzitter van de Taskforce Georganiseerde Criminaliteit Brabant Zeeland. Jaarlijks rolt de politie 5.000 kwekerijen op. Het illegaal stroom aftappen kost veel geld en levert brandgevaar op. Aanstaande maandag komen burgemeesters met een manifest: ze roepen de minister op om het controleren en reguleren van de teelt mogelijk te maken
4 reacties
Voeg die van jou toe →Nog mooier, rekent u even snel mee, dat is ongeveer een miljoen per plantage. Met ongeveer twee of drie medewerkers als je het deelt door het aantal locaties. Zo’n bedrijf wil ik best beginnen hoor.
Tilburg Wietstad, waar 2500 mensen werkzaam in blijken te zijn, met een jaaropbrengst van maar liefst 800 miljoen euro (in het zwarte circuit). Het kan dan niet anders zijn, als deze “onderzoeks” gegevens kloppen, dat Tilburg hierdoor elk jaar een enorme economisch boost krijgt in koopkracht. 800 miljoen bijna net zoveel als de gehele begroting van het Tilburgse gemeentelijk ambtenaren apparaat waar op dit moment nog zo’n 1800 mensen werkzaam zijn.
Een gesubsidieerde universitaire onderzoeksgroep, twee partijen die direct belang hebben bij verdere financiering van de betrokken handhaving, en dat alles in een vertrouwelijk rapport, waar vervolgens cijfers uit blijken die stroken met de aangetoonde leugens van onze landelijke commissaris. Het is ooit nagerekend dat als er iets van waarheid in zat, de wietplantages in Nederland ongeveer de oppervlakte van provincie Utrecht zouden beslaan. Er wordt hier gesproken over 2.500 mensen, 800 miljoen euro opbrengst (! wil dat zeggen winst ???) en 900 locaties, enkel in deze stad al. Het lijkt me wat veel, maar wie ben ik ? Alvast geen universitair onderzoeker, hoofd van een ambitieuze taskforce of directeur van een organisatie die dit als hoofdtaak opneemt.
Het Brabants Dagblad had dit verhaal een half jaar geleden al. Wanneer had Tilburgers.nl het eigenlijk online staan?
Met vriendelijke groeten,
Bart Gotink