Tilburgse Begroting voor 2021. Online, virtueel botsen.

Maandag 9 november 2020 is de Tilburgse gemeenteraad begonnen aan de behandeling van de Begroting van 2021. Een jaarlijkse, politieke ‘happening’ die voor het eerst geheel digitaal wordt gehouden. En anders dan anders: waarschijnlijk maar één dag in plaats van de gebruikelijke twee dagen.

Digitaal of niet, taal doet er toe. Bij de Algemene Beschouwing botste Hans Smolders meteen stevig met burgemeester Theo Weterings. Deze laatste was er niet van gediend dat een wethouder door Hans Smolders voor leugenaar werd uitgemaakt. De LST maakt zich zorgen over het feit dat de schulden van Tilburg komend jaar oplopen naar 517 miljoen euro.

De gemeenteraad heeft er al in voorgaande jaren voor gekozen – ook al voordat de coronacrisis er was – om niet te gaan bezuinigen in tal van sociale en maatschappelijke zaken, maar daar juist extra in te investeren. Met de bedoeling dat dit goed is voor de Tilburgers. En net zoals in voorgaande jaren is de LST hier zeer op tegen.

Groen

De raad kiest voor een industrieterrein in Wijkevoort.

Vervolgens botste Helma Oostelbos van de SP met Evelien Kostermans van GroenLinks, over groen. Volgens de SP doen de coalitiepartijen – waaronder GroenLinks – te weinig om hittestress tegen te gaan. GroenLinks kreeg bijval van Maarten van Asten van de VVD, die betoogde dat er wel degelijk veel extra groen wordt aangelegd in de wijken.

Helma Oostelbos zei het er niet over te willen hebben, maar noemde het toch: “Wijkevoort“. “Ik wilde er eigenlijk van wegblijven, van Wijkevoort, maar zonnepanelen op de daken van dozen helpen niet tegen de hittestress.” betoogde ze.

Update, 15.56 uur:

Wethouder financiën Oscar Dusschooten wijst alle beschuldigingen van de hand. Volgens hem is het juist de accountant van de gemeenteraad – Deloitte – die heeft verklaard dat de Gemeente Tilburg financieel solide is, omdat de bezittingen van de gemeente ruimschoots de leningen kunnen dekken. De ‘schuld’ waar de LST zich druk om maakt, is geen geld wat daadwerkelijk is uitgegeven, maar is gestoken in reserveringen om investeringen te kunnen doen.

Die wethouder van Dusschooten toch. Moet zich verschuilen achter de accountant, die een momentopname maakte vanuit het verleden. De werkelijkheid is dat het eigen vermogen van de gemeente sterk afneemt en de schulden sterk toenemen. Ook de reserves en voorzieningen nemen af, dus niets wegstrepen in dit verband. Aangezien de kortlopende schulden ook iets oplopen, kan er rustig worden gesproken van potverteren!

Geef een reactie