Tilburgse horeca: geen coronapolsbandjes, wel meer personeel

Het uitgaansleven van buurstad Breda haalde het landelijke nieuws door een coronapaspolsbandje te introduceren voor het uitgaansleven in die stad. Wie een coronapas kon tonen kreeg een polsbandje om daarmee de horeca binnen te kunnen. Ook Alkmaar heeft dit systeem ingevoerd en Den Haag en Roosendaal volgen binnenkort.

Het is een creatieve invulling van de verplichte coronapas en het Kabinet kon daar prima mee akkoord gaan. Demissionair Minister Grapperhaus heeft laten weten dat polsbandjes dan niet langer dan 24 uur geldig mogen zijn. Deze ontwikkeling leidde via Twitter tot de vraag of zoiets niet ook in Tilburg zou kunnen. Dan zouden bezoekers bij slechts één gelegenheid hun QR-code hoeven te laten zien en zouden ze de rest van de uitgaansavond met een dan uitgereikt polsbandje kunnen.

“Ja, maar we doen iets anders.”
De woordvoerster van burgemeester Weterings legt de Tilburgse methode uit. Er is namelijk gekozen voor een duurzamere oplossing. Zowel duurzamer voor het milieu (geen wegwerpplastic) als duurzamer voor mensen die in de horeca werken.

Vanuit het Kabinet is namelijk budget beschikbaar gesteld voor de horeca om de controle op de verplichte coronapas uit te voeren. Maar hoe die uitvoering wordt aangepakt is aan gemeentes zelf. Gemeente Tilburg is hierover in gesprek gegaan met de Tilburgse horeca en samen hebben zij een andere oplossing bedacht.

Voor de coronapascontrole is extra personeel nodig, mensen die de horeca toch al tekort kwam. Daarom kiest de horeca ervoor om het budget te gebruiken voor het werven van extra personeel, en zo mogelijk ook voor het opleiden van nieuw personeel. In de coronaperiode is veel horecapersoneel ander werk gaan doen – bijvoorbeeld in de zorg of bij de GGD – en deze mensen komen niet vanzelf weer terug. Personeel terughalen en nieuw personeel werven is dan ook geen eenvoudige opgave en voor veel horeca-ondernemers een probleem.

Door dit extra budget van het Rijk op deze manier in te zetten, hopen en denken ze één oplossing te hebben voor twee problemen tegelijk. Een oplossing ook waar ze veel langer plezier van hebben dan alleen voor deze tijdelijke coronapasmaatregel. Hoe deze werving van (nieuw) personeel moet worden gedaan en door wie, dat moet allemaal nog bedacht worden.

Geef een reactie