Tilburgse textiel in 50 ‘weefsels’, een verhalenboek

Ton Wagemakers, expert op het gebied van de Tilburgse textiel, heeft het boek ‘Tilburgse textiel in 50 ‘weefsels’’ uitgebracht. Het is de tweede bundel met leuke, ontroerende en pijnlijke verhalen.

Een greep uit de titels van de verhalen in het boek: ‘Hein Godver en de Fientjes’, ‘Goud voor Joke Jansen’, ‘Miet Van Puijenbroek: besodemieterd…’ , ‘Alleen de muziek draaide nog volop’, ‘Van Kampen niet en Van Dooren’s wel’ en ‘Wa hanne we ut toch goed, hè… of toch nie!’

Veel verhalen gaan over de Tweede Wereldoorlog. Was de Tilburgse textiel een oorlogsindustrie? En de vraag: wat zou jij gedaan hebben in zo’n situatie: meewerken, protesteren, onderduiken of ….? En waarom kijken we met weemoed terug naar het werken in de jaren vijftig?

Tenslotte mag Peerke natuurlijk niet ontbreken: is het lui Peerke of heilig Peerke?

Tilburgse textiel in 50 ‘weefsels’ geeft met de verhalen een onthullende inkijk. Dit boek is het eerste deel van een nieuwe serie getiteld 013BOEK en het kwam mede tot stand dankzij de steun van Boekenschop. Het is een uitgave van De Tilburgse Binding, een nieuwe uitgeverij waarover we binnenkort meer informatie krijgen.

Het verhalenboek is geïllustreerd met ruim 100 foto’s. Het verschijnt op 14 maart 2020. ISBN 978-90-828001-0-4. Verkrijgbaar in de boekhandel voor € 16,95.

Hoi Ton,
Ik ben nog niet in de gelegenheid geweest om je boek aan te schaffen en alzo te lezen.
De stelling dat de Tilburgse Textielindustrie een oorlogsindustrie was, wil ik wel onderschrijven. Dat was al in de Tijd van de Franse overheersing zo en later tijdens de afsplitsing van de Zuidelijke Provincies ook. Het zal dus in de 1e en 2e Wereldoorlog niet anders zijn geweest.
Mvg. Gerard Horvers

Geef een reactie