Toekomst

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.

We zijn ingehaald door de toekomst.
Niet zomaar een beetje, we liggen al op grote achterstand en leven daardoor heden ten dage reeds in het verleden.
Ons huidige bestaan speelt zich af in een geschiedenisboek met nog een idee van idealen, met de naïeve gedachte dat we een vrije wil hebben, gelovend dat we ons eigen lot in handen kunnen nemen, als we maar zouden willen.

Een paar ontmoetingen hebben me de schellen van de ogen doen vallen.
De ene vond plaats in Paradox.Twee mannen vertelden over de manier waarop wij simpele burgers worden gehersenspoeld, zonder dat we het bewust zijn.
Of soms omdat we dat eigenlijk wel lekker vinden.

In de grote Canadese stad Toronto bouwt Google met steun van de overheid een totaal nieuwe woonwijk. Die wordt ingericht zoals Google – en de overheid – dat graag ziet. Alles onder controle, van voordeurbel tot badsensor, valdetectie en zicht op welke programma’s er op tv worden bekeken, hoe laat je naar je werk gaat en welke route je moet pakken om op tijd te zijn.
Google houdt het profiel van al deze bewoners bij.

Deze wijk is nog in aanleg, in Singapore, zo horen we die avond, is het al een bestaande situatie.

Je kunt natuurlijk zelf kiezen of je op deze plaatsen wil gaan wonen.
Dat lucht op.
Denk je dan.

Maar als de beide heren aantonen dat we zelfs hier in Tilburg, of Eindhoven, ernstig moeten twijfelen aan onze eigen vrije besluitvorming, word ik ongerust.
“Onze overheden willen helemaal niet dat de burgers begrijpen hoe besluitvorming tot stand komt”, krijgen we te horen.
“Je denkt dat je als burger of volksvertegenwoordiger kunt kiezen, maar alles is vooraf al zo gestuurd dat die vrije keuze er niet is.”

Ik denk ter plekke na over de inmiddels tientallen miljoenen euro’s aan overschrijdingen bij de sloop en bouw van Stadskantoor1, waar ze nu nog maar weer eens miljoenen extra voor uittrekken.
Om er een smart-building van te kunnen maken. Een burger met een vraag stapt binnen: wordt direct naar een bankje verwezen via een chip in een apparaat. Sta je als moeilijk persoon te boek, dan is dat natuurlijk een ander bankje dan wanneer je meegaand bent. Kunnen ze van te voren inprogrammeren. Geen kunst aan.

Op Stratumseind in Eindhoven gebruikt de gemeente tegenwoordig al de geur van mandarijnen en rood licht om stappers te beïnvloeden.
Waarom hebben we in Tilburg van die kleuren in de lampen op de Cityring?
Wie stuurt ons, en waarom en waarmee?
Ik ga naar huis met een enorme rugzak vol prangende vragen en lees George Orwells doemscenario in de roman 1984 er nog eens op na. Geschreven in 1949, maar ook zijn toekomstvisie blijkt verleden tijd.

Zeker als ik een paar dagen later op de radio hoor dat onze wetenschappers het voor elkaar hebben data-informatie op dierlijk en menselijk dna op te slaan.

Mezzanine on DNA Credit: Massive Attack/Colourbox/Caroline Laville

De Britse popgroep Massive Attack had het album Mezzanine al op dna weten te krijgen maar die plaat zit nu zelfs in een spuitbus, samen met honderdduizenden andere kopietjes van dat album.
Op het dna van een bacterie hebben wetenschappers een speelfilm gemonteerd. De mogelijkheden zijn eindeloos, juichen ze.

Wat zou er gebeuren als onze vermaledijde IFF-fabriek een geurstof produceert waardoor heel Tilburg op een bepaalde politieke partij gaat stemmen? Stinkt die fabriek daarom al decennialang zo hard? Zijn dat allemaal testen geweest? Wordt er daarom niets aan gedaan?

Rommelen met menselijk dna voor persoonlijk gewin. Hopelijk gaat het aan ons voorbij.
Sommige familieleden van Fahd Larhzaoui hadden wellicht graag gezien dat ze diens dna er anders uit hadden kunnen laten zien.
Deze week zagen we hem in Tilburg spelen met zijn nieuwe solovoorstelling voor Het Zuidelijk Toneel: Shirt Uit Fahd!
Overdonderend, zo goed.
Acteurs die mensen zo weten te raken, met zoveel talent in het dna als hij heeft, gun je een mooie en vooral vrije toekomst.

Dank voor je reactie Hans,
In een goede dialoog die ik net zoals jij graag de voorkeur geeft boven debat&polemiek is het invoelen van elkanders bedoelingen essentieel. Ik snap jouw schrik wel en van vele anderen voor de negatieve gevolgen van de “datasamenleving”. Zorgen dat wij als individuen met ideeën in een gezonde samenleving de onwenselijke vrije markt uitwassen met kracht bestrijden zodat de vrije markt niet de samenleving domineert met ongewenste effecten, is van belang. De weg schetsen naar mogelijke oplossingen is voor mij belangrijk, waarschuwen voor negatieve effecten zonder enige opties naar een gezonde toekomst is riskant.

Heren,
inderdaad. Een discussie op gang brengen. Angst voor de toekomst, nee. Wel stel ik vragen bij de vrijheid van denken, beste Jan. Te lang hebben we ons verre gehouden van de brede discussies over dat soort zaken. En als je nu ziet met welk gemak mensen zich inmiddels (soms zelfs verplicht) laten sturen door Clouds, Googles en andere digitale nonsens, dan mogen we op onze hoede zijn. Niet angstig, niet verlammend, maar wel vragen blijven stellen. Dat is mij wel duidelijk geworden in Paradox. Voorgeprogrammeerde en op afstand bestuurbare burgers die alleen nog gefilterde en geselecteerde berichten ontvangen? Ook jij wil die niet. Ze noemen al die data-verzamelaars dan wellicht sociale media, maar daarmee zijn ze nog niet sociaal, zelfs niet op Valentijnsdag met een bloem (geen roos) bovenaan de pagina.
Kortom, inderdaad een debat, discussie en hopelijk een dialoog.

Angst voor de toekomst die ons te wachten staat versterken Hans als sociaal democraat helpt ons niet verder volgens mij. Angstig zijn voor veranderingen zoals destijds de industriële revolutie, de infomatiemaatschappij, en nu de globalisering en de data samenleving werkt denk ik verlammend en dat is juist ongewenst. Kritisch, deskundig, voorbereid zijn op wat er op ons af komst is goed. Ik heb zo mijn twijfels of sociaal democraten met name wel goed voorbereid zijn op de gevolgen van de globalisering en de digitalisering/robotisering. Het bestaan is goed, het kwaad is er ook. Het goede staat ons te doen. Wij mensen hebben t vermogen ideeen te bedenken en invloed uit te oefenen. Denken in oplossingen ipv problemen/angst is noodzakelijk.

Op Valentijnsdag PvdA rozen uitdelen op het station Tilburg en zo’n stuk plaatsen op onze PvdA Tilburg pagina spoort niet echt naar mijn mening. Maar ik hoor graag je reactie, wat wil je bereiken met je stuk? Een dialoog? Debat? Dat is gelukt.

dag HANS het is weer een KAKAFONIE van opsommingen van Je . De bedoeling is natuurlijk om bij een aantal feiten hiervan JE OOG op te laten stilvallen . Poging hiervoor mijnerzijds in het kort je heoft niet GEORGE ORWEL 1984 opnieuw te belezen hoewel het voor 1984 al een Doom scenario aangaf . De Club van ROME was er al eerder bij ; en dat werd toen al niet begrepen . IK persoonlijk houdt het bij de HOBBITS geschreven in eerste helft vorige Eeuw en de strijd tussen diverse Werelden en de RING die zowel vernietigen maar ook Verbinden kan ;echter niet voor iedereen .

Dan de MASTADONTEN als betonnen Skeletten is al 3 jaar een feit en beschouw ik als een dure KERMIS attractie waarin geen Hond in zit . Overigens zal de oude Koningsplein OBT ook die kant op gaan en wellicht de hele Koningsplein-put een Waterbassin kunnen worden . Tenminste als de Spoorweg– zonde ja ZONDE eindelijk afgebouwd is . Ja verplaatsingen daar draait het om Stadbussen opnieuw zuidwaarts en een Knip in de Cityring …. Tegen die tijd weet echt niemand het centrum te hervinden over kluisd door talloze Parkeer garages . Geschiedenis kent TB te weinig en zeker geen Historisch bewustzijn ;de laatste 100 jaar hangt nog ergens bij begrip als WILLEM 11 maar Kees de SLOPER kent niemand en strakx onze GERRIT ook niet meer ……. Dwalers zin we geworden in een afgeschermd GEBIED .

Geef een reactie