donderdag 30 mei 2024

1 gedachte over “Transition Towns in Tilburg: Werkgroep is in oprichting!

 1. Beste Godelieve,

  bij deze een bericht dat voor jou en Irma wellicht interessant is.

  Groetjes,

  Fred van der Vleuten
  ====================
  De Kleine Aarde: pioniers in duurzaamheid

  Duurzaamheid is ‘hot’. Smeltende gletsjers, stijgende zeespiegel, windenergie en hybride elektrische auto’s, over de volle breedte dringt het besef bij de wereldbevolking door dat ons gedrag moet veranderen.

  Het geschiedenisprogramma Andere Tijden gaat daarom terug naar 1973, naar het begin van ‘De Kleine Aarde’. Terug naar de pioniers in duurzaamheid. In het Brabantse Boxtel sticht Sietz Leeflang in dat jaar een experimentele proeftuin waar wordt gezocht naar mogelijkheden voor een andere levensstijl. De Kleine Aarde zoekt naar alternatieven voor de moderne technologieën en landbouw die minder belastend zijn voor het milieu. Wat volgt zijn experimenten met wind- en zonne-energie, methaangas uit mest om op te koken, een zelfvoorzienend kringloophuis en biologische landbouw. De Kleine Aarde laat zich daarbij niet dwarsbomen door wat er uit oogpunt van het milieu niet meer mag, maar gaat op zoek naar wat er wèl kan.

  De Kleine Aarde trekt vanaf de start veel aandacht en vrijwilligers. Geheel in de geest van de tijd slaat iedereen aan het vergaderen en heeft iedereen bij beslissingen een even zware stem. ‘We vergaderden op een gegeven ogenblik meer dan dat we werkten”, zegt één van de betrokkenen van het eerste uur. Het breekt Leeflang op, hij vertrekt in 1977 met onenigheid. ‘Zelfs mijn bureau was weggedemocratiseerd’, zegt hij daarover nu.

  In Andere Tijden komt een aantal medewerkers uit de begintijd van De Kleine Aarde aan het woord over hun idealen, over de pionierstijd en over duurzaamheid die als een rode draad door de geschiedenis van De Kleine Aarde loopt.

  De Kleine Aarde draait nog steeds in Boxtel. Niet meer in de ruime landerijen, maar ingebouwd tussen een woonwijk. Een ecologische, dat wel.

  De Kleine Aarde: pioniers in duurzaamheid
  Andere Tijden, NPS/VPRO donderdag 15 oktober, Nederland 2, 21:25 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *