Tropisch en recordwarm

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: tropisch en recordwarm. Op beide dagen wordt het 30 tot 31 graden en schijnt de zon volop. In de loop van zondag zien we sluierwolken binnenschuiven waar de zon gewoon doorheen schijnt. Op maandag is dat nog steeds zo gevolgd door stapelwolken tegen de avond. In de nacht naar dinsdag kunnen al de eerste (onweers)buien vallen en dat gaat de hele dinsdag door. Inmiddels zijn de temperaturen dan gedaald tot zo’n 23 graden en dalen verder tot een graad of 20 op het einde van de week.

Deze week werden dagrecords aan elkaar geregen en gingen letterlijk als warme broodjes over de toonbank. Deze eerste week van september 2023 zullen we nooit vergeten en gaat als een historische periode de boeken in.

Reden daarvoor is dat er vandaag in Brabant voor het eerst, sinds het begin van de metingen in meer dan 300 jaar, een hittegolf zal plaatsvinden in september en dus ook in de herfst. Hiermee bedoelen we de KNMI-stations in Brabant.

Op amateurstations, zoals in onze regio, kan de vlag al uit. In Berkel-Enschot werd namelijk gisteren de derde tropische dag in vijf zomerse dagen genoteerd en dan spreken we van een hittegolf. Naast juni (6 tot en met 21) en juli (7  tot en met 11) is het derde hittegolf van dit jaar rondom Tilburg. Maar dat is nog niet alles, want er braken ook twee warmterecords. Zo werd het zowel de warmste 6e als 7e september ooit gemeten.

Op woensdag steeg het kwik in De Bilt naar 29,6°C waardoor het oude record van 6 september 1958 naar de tweede plaats werd verdreven. Vandaag was het opnieuw zover toen De Bilt 29,3°C aantikte en het record van warmste 7e september sneuvelde toen het in 1911 nog 26,9°C werd. Aan de kust van Hoek van Holland werd het op  donderdag 30,4°C en dat is landelijk gezien de op één na hoogste temperatuur voor deze dag. Het record staat namelijk op 30,5°C waargenomen in Maastricht uit 1934. Vrijwel alle stations hebben nog nooit zo’n warme 7 september gehad. En wat dacht je van Vlissingen die in de nacht van dinsdag op woensdag een tropennacht beleefde, waarbij de temperatuur niet lager uitkwam dan 20,4°C. September lijkt dan ook op een verlenging te worden van de zomer, want het gaat nog een aantal dagen door. Pas op dinsdag krijgen we een weersomslag met afkoeling voor de dagen erna.

Tot die tijd is het is nog steeds bijltjesdag en zal het ene na het andere warmtedagrecord gaan sneuvelen. Voor 8 september staat deze in De Bilt op 29,5°C, landelijk op 33,4°C. Een dag later is dat voor De Bilt 28,1°C en landelijk 30,4°C. Op 10 september is het 28,4°C wat in De Bilt gekraakt moet worden en voor het hele land staat deze op 30,3°C. Tenslotte nog de 11e september: De Bilt 29,3°C, landelijk 32,3°C. En de kans dat vele er aan gaan is erg groot. Oorzaak van deze septemberzomer is onder andere een hogedrukgebied boven de Baltische staten die ons droge en vooral warme lucht onze regio inblaast. Met veel zonneschijn en een zwakke wind stijgt de temperatuur naar zo’n 31 graden. Over die zonneschijn gesproken, sinds afgelopen maandag schijnt de zon dagelijks het maximaal aantal uren voor die dag en ook dat is bijzonder.

In het weekeinde verandert er niets aan de temperatuur. De kwikstanden blijven op beide dagen tropisch met 30 tot 31 graden en de zon blijft maar schijnen. Het enige verschil is dat er op zondag sluierwolken gaan binnenschuiven waar de zon overigens gewoon doorheen zal schijnen. De lucht wordt dan wat melkachtig en op zaterdag is deze nog strakblauw. Het wordt een weekeinde met honderd procent strandweer. Maandag is nog zo’n dag, waarbij de thermometer een graad of 31 zal aanwijzen. Wel zullen we zien dat er ander weer op komst is. De dag begint met sluierwolken gevolgd door stapelwolken tegen de avond. In de nacht naar dinsdag kunnen al de eerste buien vallen als de koele lucht komt binnenstromen. De atmosfeer wordt drukkend en vooral onstabiel en dat betekent onweersbuien en die staan voor dinsdag op het menu. De hele dag hebben we daar last van en met 23 graden is het al een stuk minder warm. De dagen erna zet de afkoeling door tot een graad of 20 op het einde van de week. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft droog. We zijn dan weer terug bij normaal voor de tijd van het jaar.

Geef een reactie