Gemeente Tilburg, Woningstichting Tiwos, RIBW, SMO Traverse, en Prisma hebben een plan gemaakt om 96 woningen te bouwen in Stappegoor. Het worden hele kleine woningen met één slaapkamer, voor ongeveer de helft bedoeld voor bewoners die ofwel begeleiding en zorg nodig hebben, ofwel als ‘spoedzoeker’ heel snel een woning nodig hebben, of statushouder zijn. Bijvoorbeeld jongeren, studenten en mensen die door een relatiebreuk hun huis moeten verlaten.
De andere helft is voor ‘gewone’ sociale huurders. Vergelijkbare woongebouwen zullen komen op nog vier andere locaties, als het aan de woningcorporaties ligt. Dr. Bloemenlaan (naast Hotel Van der Valk), Meerkoldreef (voormalige locatie Jan Lighthartschool), Laarveld Oost en Bijsterveldenlaan (trapveldje bij de sportvelden) zijn hiervoor in beeld.
Elke vijf jaar spreken gemeente Tilburg en de woningcorporaties af hoeveel woningen er gebouwd moeten worden. Dit wordt vastgelegd in het ‘Woonconvenant’. Voor de periode 2020 tot en met 2024 zijn dat er 1500. Met deze weggooiwoningen moeten de aantallen gehaald worden.
In het woonconvenant staat echter niks over het (weer) afbreken van deze sociale huurwoningen. Maar wel in het nieuwe plan. De bedoeling is dat die sociale huurwoningen in 2038 weer uit elkaar gehaald worden en ergens anders in elkaar gezet. Er staat alleen niet bij waar dan die bewoners naartoe moeten. Of dat de verwachting is dat er in 2038 geen spoedzoekers meer zijn, of andere mensen die een sociale huurwoning nodig hebben. Met dit plan wordt een tijdelijke oplossing geboden voor een permanent probleem. Immers: op plekken waar nu tijdelijke woningen komen kunnen geen blijvende, duurzame woningen gebouwd worden.
Wethouder Oscar Dusschooten zegt hierover: “Bouwcapaciteit en procedures zorgen ervoor dat de nood niet op korte termijn gelenigd kan worden. Flexwoningen moeten zorgen voor én-én. Alternatief is de nood nog veel langer laten voortduren; da’s geen alternatief.”
Vacature
Het plan leest echter als een heel sociaal en sympathiek idee: “Een gemengde woonvorm biedt de mogelijkheid om inwoners die dat nodig hebben met wat extra begeleiding en steun van medebewoners beter zelfstandig te laten wonen, eenvoudig sociale contacten aan te gaan en in een normale woonomgeving te functioneren.” Om dit voor elkaar te krijgen wordt via ContourdeTwern een ‘community builder’ aangetrokken. Iemand die – volgens de taakomschrijving – onder meer: niets voor mensen doet, relaties aangaat met mensen, de bewoners kent, weet wat belangrijk is, de energie in het complex en in de buurt volgt, altijd uit is op samenwerking en positief blijft. En nog een flinke lijst positieve eigenschappen heeft.
Niet alleen de woningen, maar ook de huurcontracten worden wegwerpexemplaren.
7 jaar
Sinds 1 januari 2022 zijn er wijzigingen in de Woningwet van kracht geworden. Hierdoor is het nu mogelijk voor de verhuurder om de huur op te zeggen, en dus de bewoner uit huis te zetten, als de eveneens tijdelijke omgevingsvergunning na 15 jaar stopt. De verhuurder hoeft dan niet te zorgen voor een andere woning voor de huurder die uit de woning wordt gezet. De nieuwe Woningwet biedt meer mogelijkheden voor tijdelijke contracten dan de huidige Leegstandswet. De leegstandwet biedt de mogelijkheid om voor maximaal 7 jaar tijdelijke huurcontracten af te sluiten.
Als doekje voor het bloeden: huurders die een wegwerpwoning mogen huren, verliezen niet hun inschrijftijd voor een niet-tijdelijke woning, zodat ze ‘makkelijker’ kunnen doorstromen naar een niet-tijdelijke woning.
De vraag is waarom er niemand op het idee komt om hiervan meteen goede, duurzame en volwaardige woningen te maken, zodat bewoners zich écht kunnen hechten aan hun nieuwe thuis. Zonder de druk om over 7 jaar weer weg te moeten, want dat is de maximale looptijd van tijdelijke huurcontracten. Dat scheelt een hoop gedoe en een hoop kosten over enkele jaren. Regeren is nog steeds vooruit zien en niet vooruit schuiven.
Recente reacties