Spring naar inhoud

Winnende modelspoorbaan op station Tilburg

De gemiddelde leestijd bedraagt: 3 minuten
Het Oranje Team van de Grote Kleine Treinencompetitie
Het Oranje team met vlnr Kelvin Terlage, Ernst Ariës, Kirsten Ariës, Erik Terlage en Rutger Janssen Foto: John Geerts

Het werk van het winnende team van De Grote Kleine Treinencompetitie is vanaf 22 november 2021 te bewonderen op Station Tilburg. Het tv-programma van Omroep MAX eindigde woensdag 17 november in een overwinning van het Oranje Team. Eén van de beloningen was, dat de modelspoorbanen op de stations te zien zouden zijn. In de aflevering met het thema 'Hollands Glorie' besloot het Oranje team om station Tilburg en de Tilburgse Kermis na te maken. Deze baan is als vanzelfsprekend nu in Tilburg te zien.

In de wachthal van het Centraal Station na de OV -Toegangspoorten staat de modelspoorbaan opgesteld. Het is een behoorlijk grote baan met afmetingen van 4 bij 1,5 meter en hij staat achterin de stationshal aan de kant van het Burgemeester Stekelenburgplein.

Het Oranjeteam bestaat uit Kelvin Terlage, Ernst Ariës, Kirsten Ariës, Erik Terlage en Rutger Janssen.  Het team heeft bovendien een NS achtergrond. Vader Erik werd aangemeld voor de competitie door zoon Kelvin, waarna dochter Kirsten en schoonzoon Ernst (conducteur bij de NS) zich ook aansloten. Tenslotte werd het team gecomplementeerd door collega Rutger die net als Erik verkeersleider bij ProRail is.

De Modelspoorbaan van Tilburg met het Kroepoekdag van het Centraal station en met de Tilburgse Kermis. Foto John Geerts

Het team heeft de baan speciaal voor de tentoonstelling in het Station Tilburg nog verbeterd. Rutger legt uit: "We hebben speciaal verlichting onder het dak gemaakt. In de Tv-uitzending hadden we daar geen tijd voor." "We hebben nog wel wat poppetjes moeten vervangen. De baan heeft in de kantine in Utrecht gestaan, en na afloop waren we wel een aantal poppetjes kwijt, vooral de regenboog mannetjes die we gemaakt hadden." vult Erik aan.

Het Centraal Station gezien vanaf de zijkant Foto: John Geerts

"De baan is gemaakt in H0, dat betekent een schaal van 1 op 87." legt Rutger uit. "Alleen voor het dak van het station heb ik een concessie moeten maken, daar heb ik een schaal van 1 op 100 gebruikt, anders was er helemaal geen ruimte voor de kermisattracties."

Het team is vereerd dat het de baan nu een plek krijgt in de Station van Tilburg. De modelbaan van de Tilburgse Kermis is nog tot half maart 2022 in het Station van Tilburg te bewonderen. Behalve deze baan staat er ook een winnende modelbaan op station Utrecht Centraal.

Poster de grote kleine treinen competitieOmroep MAX presenteerde op NPO1 onder leiding van presentator André van Duin en juryleden Diane Meyboom en Evan Daes een televisieprogramma naar de zoektocht van de beste modeltreinbouwer van Nederland in De Grote Kleine Treinencompetitie. In totaal streden zes modeltreinbouwers met hun teams tegen elkaar om de mooiste en meest creatieve modelspoorbaan te realiseren. Iedere week stond er een ander thema op het programma. De juryleden keken vooral naar creativiteit, bouwkwaliteit en techniek.

De Grote Kleine Treinencompetitie is de Nederlandse variant van het succesvolle Britse format The Great Model Railway Challenge op Channel 5. Met al twee seizoenen en vele kijkers is het inmiddels een succesvol en geliefd programma op de Britse televisie. Jong en oud zijn wekelijks gecharmeerd van de miniatuurwerelden die de deelnemers met veel precisie opbouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *