De weersverwachting voor de komende week: eerst nog koud, later hogere temperaturen en wisselvallig. De maandag wordt zonovergoten na een zeer koude nacht. Overdag loopt het kwik op naar zo’n 4 graden. Dinsdag start met lichte vorst en wat lichte neerslag. Maar in de middag stijgt de temperatuur naar een graad of 8 omdat de zon zich regelmatig laat zien. Op woensdag wisselen zon en wolken elkaar af en kan er een enkel buitje vallen. De donderdag is een overgangsdag naar het zachte en wisselvallige weer wat we vanaf vrijdag krijgen. De temperaturen gaan naar de 10 tot 11 graden en van tijd tot tijd valt er wat regen of buien met tussendoor ook opklaringen.
En ineens deed Koning Winter zijn deur open. Met een vrij krachtige tot harde oostelijke wind werd vanaf vrijdag koude lucht onze regio ingeblazen. De temperaturen begonnen dan ook flink te zakken. Liet de thermometer op woensdag en donderdag nog dubbele cijfers zien van respectievelijk 13 en 11 graden, op vrijdag was dat nog een graad of 7 en gisteren kwam de temperatuur nog maar net boven het vriespunt uit. Voor de zaterdag was het op bijna alle weerstations de koudste 17e maart ooit gemeten. Alleen Eelde, Den Helder en Leeuwarden hielden hun record van 17 maart 1969 nog in stand met respectievelijk -2,1°C, -1,2°C en -1,0°C. En zo koud werd het gisteren in ons land niet. De laagste maximumtemperatuur noteerde namelijk Hupsel waar het niet warmer werd dan -0,7°C, maar genoeg om daar een record te vestigen. Dat gebeurde ook op alle plaatsen in Brabant.
Tot een ijsdag kwam het in onze provincie niet omdat het kwik net boven het vriespunt uitkwam. Het koudste werd het in Volkel met 0,0°C, waarmee het oude record van 3,5°C uit 1969 werd verpulverd. Dat geldt ook voor Eindhoven waar het 0,5°C werd (oude record stond op 4,0°C uit 1985 en 2006), Gilze-Rijen met eveneens 0,5°C (voorheen was dit 4,2°C uit 2006) en Woensdrecht waar het nog 0,9°C maximaal werd. Daar ging het record helemaal aan flarden, want dat stond op 5,4°C van 17 maart 2006.
Kortom, de Brabantse kouderecords zijn voor deze dag aangescherpt met 3 tot 4 graden lager! Het was op de zaterdag dan ook bitterkoud, niet alleen door deze recordlage kwikstanden, maar door de keiharde wind. De gevoelstemperaturen kwamen hierdoor op -10 graden te liggen. En dan te bedenken dat we minder dan een week geleden (10-11 maart) nog op 15 en 16 graden in de plus zaten.
Koning Winter liet het vervolgens ook nog eens licht sneeuwen sinds vrijdagavond, wat nog tot een heel dun sneeuwdekje leidde. Maar door de harde wind was het meer stuifsneeuw. Daarna bleef het de hele zaterdag licht sneeuwen. In de avond werd het pas droog, maar bleef het bewolkt. Vanochtend zakte het kwik naar -2,6°C in Berkel-Enschot en probeerde de zon er door te komen. Maar aangenaam was het niet, want opnieuw was het bibberen geblazen met -9 tot -10 als gevoelstemperatuur.
Het blijft op deze zondag koud bij een aanhoudende ijzige oosten tot noordoostenwind, want warmer dan 1 tot 2 graden zal het niet worden. Vandaag zou eigenlijk een zonnige dag worden, maar dat kunnen we wel vergeten. Het hogedrukgebied heeft zich meer ten noorden van de Noordzee genesteld, waardoor we nu precies op de grens te liggen met een depressie ten zuiden van ons. En dat betekent veel bewolking, waaruit de komende uren zelfs nog een vlok sneeuw uit kan vallen. In de avond en nacht verschijnen dan eindelijk de verwachte opklaringen en gaat het flink vriezen tot -5 graden.
Op maandagochtend ligt het hogedrukgebied boven Schotland, maar heeft zich ondertussen uitgebreid tot over onze omgeving. Een zonovergoten maandag staat dan ook op het programma. Hiermee stijgt het kwik naar de 4 graden. Er waait echter nog altijd die vervelende koude noordoostenwind, waardoor het aan zal voelen als rond het vriespunt of zelfs iets daaronder. Ondertussen is het hogedrukgebied doorgeschoven naar Ierland, waarmee een noordelijke stroming op gang komt over de Noordzee. En dat betekent geen kou, maar meer zachtere en vooral vochtige lucht.
In de nacht naar dinsdag vriest het nog wel licht tot -4 graden, maar tegen de ochtend raakt het overal bewolkt. De start van de astronomische lente (dinsdag) begint dan ook grijs en uit die bewolking kan wat neerslag vallen. Let op: dit kan motregen zijn en op een bevroren ondergrond geeft dat aanleiding tot gladheid! In de loop van de dag breekt de bewolking en verschijnen er opklaringen die de temperatuur laat stijgen naar een graad of 8.
Op woensdag overheerst de bewolking, waaruit een enkele bui kan vallen. We starten wel koud met lichte vorst, maar in de middag is het alweer zo’n 7 graden. Vanaf donderdag komen we in een zuidwestelijke stroming terecht en is de winterprik definitief voorbij. Er komt nog meer zachte en vochtige lucht onze kant op. Donderdag is het al 8 graden en vanaf vrijdag zitten we in de dubbele cijfers. Daarnaast wordt het vanaf vrijdag wisselvallig met van tijd tot tijd regen en daarbij neemt de wind flink toe. Lenteweer zit er voorlopig niet in. Integendeel, zodra het in de nachten opklaart gaat het meteen vriezen.