De weersverwachting voor het komende weekeinde: wisselvalligheid troef. De beste momenten dit weekeinde zijn de zaterdagochtend en de zondagmiddag, waarbij het droog is en we de zon af en toe zien. Maar in de loop van zaterdag trekt een neerslagzone over en zijn er perioden met regen dat tot en met zondagochtend aanhoudt. Bij dit alles wordt het zo’n 14 tot 15 graden. Na het weekeinde is maandag de mooiste dag van de week met veel zonneschijn en droog weer. Vanaf dinsdag keert de wisselvalligheid helemaal terug en wordt het wat zachter.
De bladeren verkleuren, het is wisselvallig, de barometer duikelt naar beneden en de temperaturen komen op normale waarden te liggen. Daarnaast wist je ook niet meer wat voor jas je aan zou moeten doen. Want de ene dag was het waterkoud en een dag later flink wat zachter. Kortom, de herfst is de afgelopen week nu echt begonnen.
En dan te bedenken dat het herfstseizoen al bijna een maand onderweg is. Wat vooral opviel was de regen en de daling van de temperaturen.
In een week tijd viel er in onze regio zo’n 65 mm aan neerslag, waardoor het totaal deze maand al op 72 mm staat. En dat is al bijna de normale maandhoeveelheid van 73 mm. Met die neerslag stroomde begin deze week koude lucht Brabant binnen. Afgelopen zondag werd daarbij de laagste temperatuur van deze maandag geregistreerd: Berkel-Enschot noteerde 11,4°C en in Hupsel en Maastricht werd het niet warmer dan 10,6°C. Vervolgens begonnen de nachten ook flink af te koelen wat leidde tot de allereerste vorst aan de grond van het najaar.
In de nacht naar maandag zakte het kwik in Ell tot -1,5°C en in Gilze-Rijen tot 0,0°C. Een dag later daalde de temperatuur op dinsdagochtend in Twenthe op tien centimeter hoogte nog tot -0,8°C. Oorzaak was een storm die door de Britse weerdienst ‘Babet’ werd genoemd. Deze zorgde niet alleen voor die kou, maar tevens voor veel wind en een bak met regen op de woensdagavond. Berkel-Enschot kreeg daarbij 17 mm in de regenmeter. Na deze buien kwam de aanvoer van zachte lucht op gang. Rond middernacht was het een graad of 11, maar tegen de ochtend liet de thermometer al 14 graden zien en liep op deze donderdag verder op naar een graad of 18; Wilhelminadorp en Zeeland noteerden zelfs 19 graden. De verschillen in ons land waren wel enorm, want in het noorden werd het maximaal 9,0°C. Deze dag begon nog aardig met flinke opklaringen, maar in de middag nam de bewolking toe en vielen er buien. Maar wat dacht je van de barometer. Kijk maar eens hoe deze gekelderd is naar 988 hPa in onze regio en daalt steeds verder….
Op dit moment hebben we te maken met een reeks lagedrukgebieden dat zich uitstrekt vanaf Groenland tot aan de kust van Marokko en Tunesië toe. Dat staat garant voor wisselvallig weer en soms veel wind. Zo krijgen we de komende nacht te maken met een regenzone dat vrijdagochtend over Brabant trekt. Bij dit alles staat er een matige wind, kracht 3 tot 4 met uitschieters naar 5, die variabel is. De temperatuur komt op zo’n 15 graden uit, maar door de wind is het een stuk kouder. In de middag gaat de regen over in buien. Ook in het weekeinde houden we het niet altijd droog. Vooral in de loop van zaterdag gaat het regenen wat tot en met zondagochtend aanhoudt. Dat betekent dat de zaterdagochtend en de zondagmiddag overwegend droog zal zijn wat gepaard gaat met zonneschijn. Dus kies je moment. De temperaturen liggen op beide dagen op 14 tot 15 graden.
En dan ineens krijgen we de maandag die de beste dag van de week zal worden. De wind draait namelijk naar het oosten en deze voert droge lucht aan. De hele dag wisselen zon en sluierwolken elkaar af en neerslag blijft achterwege bij 14 graden. De dagen erna keert de wisselvalligheid weer helemaal terug en wordt het iets zachter, waardoor het op woensdag een graad of 16 kan worden. De zon zullen we nauwelijks zien. Het ziet er naar uit dat we tot en met het einde van de maand onder invloed blijven van depressies en we vaak de paraplu bij de hand moeten houden.