Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.
De start van de meteorologische zomer hadden we toch iets anders voorgesteld. In plaats van het mooie zonnige en warme perioden kregen we nat en koud weer voorgeschoteld. Op 3 juni was het dieptepunt, waarbij in Twenthe een temperatuur werd gemeten van 8,9 graden. Het was daarmee de koudste zomerdag sinds 1963 toen het op 2 juni niet warmer werd dan 9,0 graden in Maastricht. Daarnaast was de enorme hoeveelheid regen die het koele begin van juni compleet maakte. In Berkel-Enschot is in vier dagen tijd meer dan 50 mm gevallen. Normaal valt er over een hele maand zo’n 66 mm. Ook deze donderdag was kletsnat al waren er ook droge momenten tussendoor. Wat opviel was de warmte tijdens de regenval, waarbij het toch nog zomers aanvoelde. En dat klopte, want het werd de warmste dag van deze maand tot nu toe. In onze provincie liep de temperatuur nog op naar 22 á 23 graden. Vanavond valt er verspreid nog steeds een aantal buien. In de nacht wordt het droog en verschijnen er opklaringen. Daarbij gaat het wel harder waaien.
Vrijdag beginnen we nog aardig, waarbij wolkenvelden en zonneschijn elkaar zullen afwisselen. In de loop van de middag komen er buien tot ontwikkeling, waarvan sommige met onweer vergezeld kunnen gaan. Het kwik gaat naar de 18 graden. Bij dit alles waait het nog steeds flink, want er staat een matige tot vrij krachtige wind, kracht 4 tot 5, en komt uit het zuidwesten.
Het weekeinde kent twee gezichten: eerst wordt het nog rustig, maar al snel keert de wisselvalligheid terug wat de gehele volgende week zal aanhouden. De zaterdag is de beste dag, want het is overwegend droog en de zon laat zich ook zien. Een dag later krijgen we te maken met perioden van (lichte) regen gevolgd door een aantal buien. De thermometer laat op beide dagen temperaturen zien van rond de 18 graden.
Zoals gezegd houden we het na het weekeinde niet droog. Elke dag kan er wat regen of buien vallen. De atmosfeer is zo onstabiel dat er elke dag wel een onweersbui tot ontwikkeling kan komen. Het kwik ligt aan het begin van de week nog op een graad of 18, maar op vrijdag stijgt deze tot over de 20 graden. De wisselvalligheid hebben we te danken aan depressies die op dinsdag ten oosten van ons land liggen. Tegelijkertijd nadert een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan onze regio. De scheidingslijn tussen deze twee weersystemen komt steeds dichter bij ons land te liggen en dat betekent dat de bewolking aanhoudt en de daarbij behorende neerslag. Op het einde van de week zien we dat het hogedrukgebied steeds verder doorschuift naar de Noordzee en dat is gunstig voor ons. Bewolking maakt dan plaats voor zon en de temperatuur gaat naar de 20 graden. Vervolgens schuift het hogedrukgebied door naar Scandinavië en dan wordt er in het volgende weekeinde warme lucht aangevoerd. De zomerse grens van 25 graden komt dan voor het eerst deze maand in zicht. Eindelijk.
Recente reacties