Zeer zacht en somber met op woensdag een nieuw warmterecord

De weersverwachting voor de komende week: zeer zacht en somber met een recordwarme woensdag als hoogtepunt. Vanaf maandag tot en met donderdag is het minstens 10 graden, waarbij het woensdag zelfs een graad of 14 kan worden. Vanaf vrijdag zakken de temperaturen weer tot een graad of 8.

Op alle dagen valt er wel wat neerslag en op woensdag waait het stevig. Vanaf donderdag gaan er buien vallen en dan kunnen we tussendoor eindelijk de zon weer eens zien. Dit weerbeeld houden we tot in het weekeinde.

Het was een bijzondere week. De gehele week was het guur en koud, waarbij de gevoelstemperaturen rond het vriespunt lagen, behalve op de donderdag. Toen kwam een zeer zware westerstorm over ons land heen die zeer zachte lucht meenam en het kwik in de ochtenduren naar 11 graden tilde. De neerslag die daarbij viel was regen, terwijl op de andere dagen het winters was met vooral hagel en soms ook natte sneeuw.

Vervolgens trok op vrijdagavond felle buien over ons heen die gepaard gingen met onweer. In Tilburg sloeg in de Midslandstraat de bliksem in een woning, waarbij de dakpannen door de straat vlogen en de woning zwaar beschadigd raakte. Niemand raakte gewond, maar de bewoners schrokken zich een hoedje. In de afgelopen week daalde het kwik in de nachten richting het vriespunt, maar vriezen deed het niet.

Tot deze zondag. Vanochtend daalde de temperatuur onder een heldere hemel namelijk tot -0,3°C in Gilze-Rijen, -1,5°C in Eindhoven en in Woensdrecht tot -1,6°C. Het koudst was het in Deelen waar het -1,7°C werd. En omdat de grond nog vochtig was het uitkijken geblazen voor opvriezing van natte weggedeelten. Zo meldde Omroep Brabant vanochtend al diverse ongelukken in Raamsdonskveer, Aarle-Rixtel, Deurne en Budel.

In de loop van de ochtend zorgde de zon ervoor dat de gladheid verdween en trok het KNMI code geel in. Inmiddels is er sluierbewolking binnengekomen, maar daar schijnt de zon gewoon doorheen. Het wordt opnieuw een prachtige zondag bij temperaturen die naar de 6 graden gaan. Opvallend is dat op dit moment alle zondagen van dit jaar zonnig zijn verlopen.

De sluierwolken zijn een voorbode van een neerslaggebied dat op dit moment boven Noord-Frankrijk ligt. Langzaam schuift dat op naar het noorden. Dat betekent dat bij ons de bewolking begint toe te nemen gevolgd door neerslag in de avond en nacht. Omdat we nog steeds in koude lucht zitten kan deze eerst nog gepaard gaan met natte sneeuw. Maar zodra het neerslaggebied overtrekt wordt er zachte lucht aangevoerd en gaat de sneeuw over in regen.

De maandag begint dan ook grijs en nat. In de middag wordt het droog en kan de zon nog even om de hoek kijken, maar veel zal het niet zijn. We zijn dan inmiddels in de zachte lucht beland, waardoor het kwik oploopt richting de 10 graden. Op dinsdag en woensdag bevinden we ons op de scheidingslijn tussen een hogedrukgebied ten zuiden en oosten van ons en een depressie op de Atlantische Oceaan. Hierdoor draait de wind naar het zuidwesten en neemt in kracht toe, waardoor de warmte helemaal vanaf Afrika kan worden gehaald.

De temperaturen schieten dan ook omhoog met 11 graden op dinsdag tot 14 graden op woensdag. Indien dat laatste gebeurd sneuvelen er op vele weerstations de dagrecords. Want de warmste 24 januari ooit werd in 1937 waargenomen in Maastricht toen het daar 13,4°C werd. Gilze-Rijen, Woensdrecht en Eindhoven staan op de tweede plaats met ieder 13,3°C. Alleen werd voor de eerste twee weerstations dit in 2001 waargenomen en voor Eindhoven was dat op 24 januari 1960. Kortom, na de recordwarme Oudejaarsdag komt het eerste warmterecord van 2018 eraan.

Doordat we op die grens komen te zitten van twee weersystemen zal de bewolking overheersen waar af en toe wat lichte regen of motregen uitvalt. We zien dat al op dinsdag gebeuren. Deze dag begint aardig met een enkele opklaring, maar al snel neemt de bewolking toe en valt er wat neerslag. Inmiddels begint dan ook de wind toe te nemen. Daarmee ook de warmteaanvoer en dat betekent dat het kwik in de nacht naar woensdag niet gaat dalen.

Zo komen de nachttemperaturen op zo’n 11 graden liggen en worden opnieuw warmterecords gebroken. Want de warmste nacht van 24 januari ooit was in 1960 toen de temperatuur in Twenthe niet verder zakte dan 9,3°C. Ondanks dat het warm is, is het weerbeeld op woensdag somber. Van tijd tot tijd valt er motregen en daarbij staat een vrij krachtige wind, waarbij windstoten mogelijk zijn tot 70 km/uur. De zon zullen we niet zien. In de nacht naar donderdag passeert een nieuw neerslaggebied en deze is veel intensiever, waarbij het soms flink kan regenen.

Op donderdag gaat de regen over in buien, maar deze worden afgewisseld met opklaringen. Dat komt omdat we onder invloed zijn gekomen van de depressie, waardoor we de grens hebben verlaten. Daarmee is ook de aanvoer van zachte lucht gestopt. Zo wordt het donderdag nog wel 11 graden, maar op vrijdag en in het weekeinde is dat nog maar een graad of 8. Overigens nog steeds veel te zacht voor de laatste week van januari. Als er in de nacht opklaringen zijn kan het kwik wel naar het vriespunt gaan. Op vrijdag is het nog steeds wisselend bewolkt met buien.

Geef een reactie