In Tilburg zijn meerdere organisaties die zich inzetten om mensen, die moeite hebben om met de samenleving mee te doen, te helpen door laagdrempelige activiteiten aan te bieden. Onder andere ContourdeTwern, 13Volt, SNV Brabant, MST en Feniks houden zich hiermee bezig.
De gemeente Tilburg heeft in december 2014 besloten dat er voor slechts één organisatie een jaarlijkse subsidie van €1 miljoen beschikbaar is voor de periode 2016 – 2018, waarvoor organisaties zich konden inschrijven. De organisatie met het beste aanbod krijgt deze subsidie. De beoordeling hiervan (link naar onderbouwing) is gedaan door een adviescommissie van het College van B&W (Burgemeester en Wethouders). De verschillen zitten met name in het onderdeel ‘samenwerking’ en ‘financiering’.
Zowel ContourdeTwern als 13Volt hebben een aanbod ingediend bij de gemeente om deze subsidie te ontvangen. Daarbij heeft ContourdeTwern de samenwerking opgezocht met meerdere andere organisaties: MST, Feniks, Bibliotheek Midden-Brabant, ROC Tilburg, Bureau voor Beeldvorming en de Krachtcentrale 013, welke allen het subsidieverzoek hebben ondertekend.
Toch heeft de commissie kritiek op de uitwerking van de samenwerking, die weliswaar vernieuwend en veelbelovend is, maar niet transparant en concreet genoeg is gemaakt. De commissie vindt de activiteiten in Groenwoud hiervan geen goed voorbeeld, omdat deze al plaats vinden. Ook blijft voor de commissie onduidelijk onder welke voorwaarden er zal worden samengewerkt en wie de regie voert.
13Volt heeft samenwerking gezocht met stichting PON. In haar voorstel schrijft 13Volt samen te werken met relevante partners. De commissie vindt echter dat, met uitzondering van het PON, die samenwerking niet of nauwelijks concreet wordt gemaakt. 13Volt ziet in het PON een onderzoeks- en adviespartner. Voor zover PON gaat functioneren als expertisecentrum, mist de commissie een financiële en inhoudelijke uitwerking hiervan. De meerwaarde van deze partner in de verdere uitvoering vindt de commissie onvoldoende duidelijk. De rol van 13Volt in de Groenwoudacademie is onduidelijk. Toevoeging van een communicatieplan had deze samenwerking kunnen duidelijk maken.
Ook in de financiële onderbouwing zitten verschillen tussen 13Volt en ContourdeTwern. ContourdeTwern beschikt over een goedgekeurde jaarrekening en de liquiditeit en solvabiliteit zijn goed, terwijl 13Volt niet beschikt over een goedgekeurde jaarrekening en de liquiditeit en solvabiliteit zijn slecht. Dit laatste komt niet als een verrassing, aangezien 13Volt in augustus 2013 de gemeente heeft gevraagd om financieel bij te springen door middel van een voorschot van €300.000,- vanwege personeelskosten.
De beslissing over de toekenning van deze subsidie werd bekend gemaakt op vrijdag 13 november; een dag nadat de gemeenteraad via een motie had besloten dat ContourdeTwern vaker de concurrentie moet aan gaan met andere organisaties, om te beginnen bij het beheer van wijkcentra en MFA’s. GroenLinks, D66 en SP waren hier tegen terwijl deze concurrentie niet nieuw is, zoals de strijd om deze subsidie laat zien.
In 2013 zijn Moedercentrum de Ketting, het Centrum voor Buitenlandse Vrouwen (CBV) en Stichting Experimenten Werkgelegenheid (SEW) samen gaan werken in de Stichting 13Volt. Deze organisaties zetten zich in voor mensen die – om welke reden dan ook – een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en de samenleving, zodat deze mensen actief worden en hun kansen kunnen verbeteren.
13Volt laat het er echter niet bij zitten, schrijft de organisatie aan haar achterban en partners. Op haar Facebook-pagina staan foto’s van deelnemers die middels teksten op een A4-tje laten weten dat zij het niet eens zijn met de beslissing. Wat de organisatie verder van plan is, wordt hieruit niet duidelijk.
In het besluit van het College valt te lezen:
Wij hebben huidige uitvoerende partijen meer dan een jaar van te voren en meerdere keren (schriftelijk) laten weten dat wij hun subsidie in het kader van het beleid Meedoen en sociale stijging in 2016 beëindigen en dat zij dus rekening moeten houden met een toekomst waarin zij niet langer kunnen rekenen op deze gemeentelijke middelen.
Ten slotte stelt het College dat ContourdeTwern de deelnemers en projecten van 13Volt zal moeten proberen over te nemen in het geval dat 13Volt ophoudt te bestaan, zodat de mensen die nu bij 13Volt komen niet tussen de wal en het schip zullen belanden.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Buiten de dreiging de subsidie in te trekken heeft de Gemeente zelf aangestuurd op fusie tussen de participanten op het onderhavige beleidsterrein. 13 Volt is zo’n resultaat van een fusie, waarbij mogelijke andere partners zoals MST en Feniks hadden kunnen aansluiten. Om de een of andere reden is dat niet gelukt, maar hebben deze organisaties ineens een samenwerkingsverband met Contour de Twern. Andere nieuwkomers in het veld zijn de Openbare Bibliotheek Midden Brabant, het ROC, het Bureau voor Beeldvorming en de Krachtcentrale 013. Hoewel niet transparant, heeft deze samenwerkingsvorm de voorkeur gekregen boven het reeds gefuseerde 13 Volt en hun samenwerkingspartner PON. De goedgekeurde financiële documenten van “trekker” Contour de Twern hebben vervolgens de doorslag gegeven. Daarbij ontstaat automatisch de indruk dat 13 Volt eigenlijk op voorhand al niet had behoeven te offreren. Al bij al oogt de gehele gang van zaken niet erg jofel en heeft de feitelijke inhoud er nauwelijks toe gedaan. Wel is een heel circus opgetuigd om het spel te spelen om de handen in onschuld te kunnen wassen. 13 Volt heeft tegen de verdrukking in een puik product weggezet met gericht maatwerk. Deze expertise wordt nu over de schutting gegooid richting Contour de Twern. De marktwerking heeft het gemeentebestuur nu het licht gebracht en de rest oogt als een resultaat van een politiek steekspel. Bijzonder onverstandig en jammer!