Spring naar inhoud

Afkoeling naar normale temperaturen

Alle foto's van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeind: afkoeling naar normale temperaturen. Op zaterdag vallen er nog flinke buien gevolgd door opklaringen in de loop van de middag. Daarna wordt het droog en dat duurt zelfs tot eind volgende week.

Op zondag zullen we dan ook vaak de zon zien en daarna wat stapelwolken in de middag. Met 22 graden op zowel zaterdag als zondag zijn het aangename temperaturen. Die kwikstanden houden we ook na het weekeinde en kan iets oplopen. Dan krijgen we wel met meer bewolking te maken, maar het blijft droog. Met gemiddeld zo’n 10 graden in de nachten koelt het ook lekker af.

Wat een begin van de meteorologische zomer die afgelopen dinsdag van start ging. Van een zeer koude en natte lente stapten we over op zomerse temperaturen, droogte en heel veel zonneschijn. Die warmte begon op de laatste meidag toen in Berkel-Enschot al de eerste zomerse dag van deze week werd geregistreerd. Vervolgens werd het op de eerste junidag zo’n 28 graden.

De klapper van deze week was een dag later, op mijn verjaardag, toen in Berkel-Enschot voor het eerst dit jaar de tropische waarde van 30 graden werd gepasseerd met 31,6°C als resultaat. Op al die dagen scheen de zon uitbundig met minstens 15 uur. Maar dat was op deze donderdag wel anders. Gisteravond kwam er namelijk veel bewolking opzetten en tot vanmiddag bleven deze rondom Tilburg hangen. Pas tegen de avond brak de bewolking en zagen we stapelwolken die deze avond langzaam weer oploste. Doordat het zo grijs bleef en het kwik naar de 25 tot 26 graden ging werd het overdag broeierig en benauwd.

De nacht loopt minder zacht dan afgelopen nacht toen de temperatuur in Berkel-Enschot niet verder daalde dan 17,7°C. Zo’n warme nacht hebben we sinds 22 augustus niet meer gehad toen het kwik zakte tot 17,9°C. Het was de nacht, waarmee een einde kwam aan de langste hittegolf ooit in augustus. Deze begon op 5 augustus en duurde tot en met 21e. Daarbij werden 17 zomerse dagen van 25 graden geteld, waarvan er 11 (!) de tropische grens van 30 graden overschreed. En dan te bedenken dat we vanaf 5 tot en met 13 augustus alleen maar die temperaturen hadden met 37,4°C op de 8e als hoogste temperatuur. Voor de komende dagen is daar geen sprake van en hoeven we op een hittegolf niet te rekenen en zeker niet met zulke hoge waarden. Nee, we gaan over op normaal Hollands zomerweer. Dat betekent warm zomerweer dat gepaard gaat met lokale (onweers)buien.

Op deze donderdag hebben we te maken met een hogedrukgebied boven Scandinavië en begint op te schuiven naar het noordoosten van Rusland waar het in de loop van vrijdag aankomt. Hierdoor raken we de oostelijke stroming kwijt en dus ook de aanvoer van de zomerse waarde van 25 graden. Daarom zullen de thermometers in het weekeinde niet meer aanwijzen dan een graad of 22. Vrijdag is een overgangsdag met typische Hollands zomerweer.

Het kwik stijgt in de middag nog naar de 26 graden en het wordt opnieuw broeierig. Na het zonnige weer in de ochtend ontstaan stapelwolken die in de middag en avond uitgroeien tot stevige onweersbuien met hagel en windstoten. En dan is de wind inmiddels gedraaid naar het noorden tot noordwesten en koelere lucht stroomt onze regio binnen.

Op zaterdagochtend gaat dat gepaard met buien. In de loop van de dag wordt het droog en verschijnen er opklaringen. Het ziet er naar uit dat dit de laatste neerslag is van het weekeinde. De zondag verloopt namelijk droog met veel zonneschijn en wat stapelwolken in de middag. Na het weekeinde houdt de droogte aan, maar we zijn wel in een noordelijke stroming terecht gekomen die later naar het noordoosten gaat. Dat betekent nog veel wolken in het begin van week, maar veel zon op het einde ervan. Over de hele week liggen de temperaturen overdag dan op zo’n 22 tot 23 graden en in de nachten is dat een graad of 10.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *