Maandag 10 juli 2023 is het zover, dat medewerkers van de gemeente Tilburg het stadskantoor aan het Koningsplein in gebruik nemen. Vrijdag 7 juli mochten we alvast komen kijken!
En vanaf nu mogen we het ook geen stadskantoor meer noemen, maar is ‘Stadswinkel’ de officiële naam. Hier moet je zijn voor paspoorten en rijbewijzen, maar ook voor je bijstandsuitkering of schuldsanering. Maar ook de eerste bruiden en bruidegoms maakten deze vrijdagochtend al hun opwachting, al is de draaideur nog wel een uitdaging in een bruidsjurk met sleep en hoepelrokken.
De ingang is, waar vroeger de ingang van de bibliotheek zat.
Bij binnenkomst is niet alleen het gebouw anders. Bezoekers van de Stadswinkel zijn geen nummer meer en een bonnetje trekken is er ook niet meer bij. Wie een afspraak heeft wordt bij de naam genoemd. Wel zo aardig.
Het gebouw is zoveel mogelijk opgetrokken uit bio-based (natuurlijk) en gerecycled materiaal. De buitengevel bestaat uit 90.000 houten paneeltjes en ook alle kozijnen en constructies zijn van hout. Zoveel mogelijk meubilair is opgeknapt en opnieuw gebruikt. En meubels die wel nieuw zijn, zijn gemaakt van gerecyclede materialen. Zo zijn bijvoorbeeld ook alle plafonds gemaakt van geluiddempend materiaal, zodat niemand last heeft van de gesprekken van een ander. Deze plafonds zijn gemaakt van oude PET-flessen.
Voorbeeld
Gemeente Tilburg wil met dit gebouw een voorbeeld stellen voor wat er mogelijk is in het duurzaam en klimaatvriendelijk bouwen. Het oude, betonnen casco van het gebouw is gebleven zoals het was en het nieuwe gebouw is daarop aangepast. Dit is een voorbeeld van circulair bouwen.
Eerst wordt bekeken of vrijgekomen materialen opnieuw kunnen worden gebruikt in het gebouw waar het uit is gekomen. Als dat niet kan, wordt gekeken of het kan worden gebruikt in een ander gebouw, van jezelf of van iemand anders. Lukt dat ook niet, dan wordt het verkocht via een online marktplaats. En als dat ook niet tot hergebruik leidt, wordt het materiaal gerecycled. Veel meer hierover is te lezen in een artikel van Architectenweb over de nieuwe Stadswinkel.
Alles is gerecycled materiaal en circulair. Dit betekent ook, dat in het gebouw geen lijmen of kitten zijn gebruikt, maar alleen bevestigingsmaterialen die weer uit elkaar te halen zijn. Zodat, als het gebouw ooit weer verbouwd zou worden, alle bouwmaterialen wéér opnieuw gebruikt kunnen worden en er geen sloopafval ontstaat. En zoals een gerecht een lijst van ingrediënten kent, is er voor dit gebouw een register waarin precies is geregistreerd welke materialen in het gebouw zitten. Zo kunnen ook de Tilburgers over 50 jaar nog weten, hoe en waarmee dit pand precies is opgebouwd.
Zorg voor de omgeving
Ook op een andere manier heeft gemeente Tilburg tijdens de bouw een voorbeeld willen stellen. Alle omwonenden zijn gedurende de gehele periode steeds op de hoogte gebracht over de ontwikkelingen en wanneer er extra overlast verwacht kon worden. En ook als een omwonende een vraag of klacht had, werd er steeds meteen gereageerd en werd er naar oplossingen gezocht. Zo is de witte gevel van de naastgelegen flats een keer extra schoongemaakt, nadat dit door de bouw vies was geworden.
De Stadswinkel bied met ongeveer 750 flexwerkplekken plaats aan ruim 1400 medewerkers. Dat is voldoende, omdat lang niet iedereen gelijktijdig ‘op kantoor’ is. Veel medewerkers werken één of meer dagen thuis.
Klik op de pijltjes onder de foto om te bladeren. < en >
Foto’s in deze gallery door Paula Anguita Van der Schaaf.
Recente reacties