Tropisch, dat afgesloten wordt met zwaar onweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: tropisch, afgesloten met (zwaar) onweer. Met temperaturen van 34 graden op zaterdag en 32 op de zondag zijn we ineens in de hitte beland. Wel neemt de kans op een onweersbui op het einde van de dag toe en dan vooral op zondag die in de middag al kunnen vallen. Na het weekeinde is de hitte alweer voorbij en beginnen de temperaturen te zakken. Van 26 graden op maandag tot een graad of 22 op het einde van de week. Daarbij vallen er elke dag buien en gaat het steeds harder waaien.
Wat een bijzondere week hebben we achter de rug. En we zijn er nog niet, want in het weekeinde krijgen we het toetje. Als eerste de tornado van afgelopen dinsdag die rond 11:00 uur in de buurt van Beekbergen, Lieren en Klarenbeek tekeer ging. Containers en bomen gingen plat en zelfs een caravan werd op zijn kant gezet, maar er vielen gelukkig geen gewonden.

Het was de opmaat voor wat er de volgende dag ging gebeuren. Een venijnige depressie begon zich op dinsdagavond boven het zuiden van Engeland te ontwikkelen en stak in de nacht de Noordzee over. Vervolgens in de ochtenduren van woensdag via Noord-Holland, het IJsselmeer naar Friesland en Groningen. In eerste instantie werd code geel afgegeven, maar het KNMI ging snel over in code oranje en vervolgens in code rood voor drie provincies.

Van dat laatste spreken we van een weeralarm en dan is binnenblijven het advies omdat de maatschappij ontwricht kan raken. Nou dat hebben ze daar wel geweten. Honderden bomen gingen om, snelwegen gingen dicht en het complete openbaar vervoer kwam stil te liggen. Zelfs Schiphol ging op slot, maar dat kan ook niet anders als daar windstoten gemeten werden van 118 km/u en dat is orkaankracht! Helaas viel er één dode te betreuren en raakten enkele mensen gewond door ontwortelde bomen en rondvliegende takken.

De wind waaide het hardst in IJmuiden waar twee uur lang windkracht 11 van gemiddeld 110 km/u werd gemeten en dat betekent officieel een zware storm. Zo’n storm hebben we in een zomerseizoen nog nooit gehad. Het vorige record stond op gemiddeld 100 km/u en werd waargenomen op 27 augustus 1912 in Hoek van Holland. En dan te bedenken de zeer zware windstoten die in IJmuiden opliepen naar 146 km/u in IJmuiden. Maar dat werd net geen record, want dat blijft staat op 148 km/u waargenomen op eveneens 27 augustus 1912 in Hoek van Holland.

Deze storm kreeg ook een naam omdat minstens code oranje werd afgegeven en heette Poly en dat is vreemd. Want dat is de naam die de Duitse weerdienst heeft gegeven en overgenomen werd door het KNMI. Reden daarvoor was dat als een storm in Nederland impact kan geven en al een naam heeft gekregen van een andere Europese weerdienst dan neemt het KNMI deze gewoon over. Belachelijk voor woorden, want de Duitse weerdienst geeft voor elk lagedrukgebied al een naam. Eigenlijk moet deze storm de naam Antoni krijgen. Dat is vorig jaar afgesproken voor de uitgifte van stormnamen.

De storm zorgde ook voor een bak met regen: Voorschoten had 30 mm, Schiphol 29, De Bilt 28, Deelen 26 en Leeuwarden had 24 mm. Onze regio kwam die dag goed weg. De maximale wind was windkracht 5 tot 6 met windstoten tot 70 km/u en de neerslag bleef beperkt tot 6 mm.

Vandaag konden we bijkomen van het natuurgeweld en in het noorden konden ze puinruimen. Zon en wolken wisselden elkaar af, waarbij de temperatuur naar de 24 graden ging. Op deze donderdagavond ontstaat er boven de Alpen een hogedrukgebied en deze ligt op vrijdag boven Polen. De wind draait naar het zuidoosten, waardoor zeer warme en droge lucht onze kant op komt. En niet zo’n beetje ook, want het wordt met 30 graden meteen tropisch. Het weekeinde ziet er helemaal tropisch uit en dan vooral op de zaterdag. De wind draait iets verder naar het zuiden en dan stroomt hete lucht onze regio binnen en kan het 34 graden worden. Op het einde van de dag wordt de atmosfeer onstabiel en gaan er stapelwolken ontstaan die uit kunnen gaan groeien tot buien met onweer. Op zondag is de kans op zulke buien veel groter omdat de luchtvochtigheid verder toeneemt. Daarbij kan het flink spoken. Houd de buienradar in de gaten! Voordat de buien arriveren kan het nog tropisch warm worden totwel 32 graden. Maar komen de buien eerder dan halen we die hoge maxima niet. Bij dit alles staat er vrijwel geen wind. Begint de wind aan te trekken, bedenk dan dat buien onderweg zijn.

Na het weekeinde beginnen de temperaturen te dalen van 26 graden op maandag tot een graad of 22 op het einde van de week. Het wordt wisselvallig en dat betekent dat elke dag een bui gaat vallen, waarvan enkele met een klap onweer. Tevens gaat het steeds harder waaien als de week vordert. Als de temperatuurverwachtingen vanaf morgen tot en met dinsdag uitkomen dan krijgen we een regionale hittegolf, de tweede al van deze zomer.

Geef een reactie