Alle Tilburgers zijn ziek.
Sterker nog: iedereen in Nederland is ziek, of onderweg dat te worden. Heel veel mensen, vooral ouderen, zitten daar in eenzaamheid over na te denken, maar dat is volgende week even niet het geval. Want vanaf eind september en in de eerste week van oktober hebben we in ons land de Week tegen de Eenzaamheid.
Dat alle Tilburgers ziek zijn zal niemand zijn ontgaan, de afgelopen jaren. Iedereen loopt wel eens te mauwen. Niet zo gek als we een greep doen uit CBS en Rivm-cijfers van een paar van onze voornaamste aandoeningen. Dat levert alleen al ruim 27 miljoen ziektebeelden op voor alle Nederlandse volwassenen samen. Iedere Tilburger moet dus minimaal 2 kwalen onder de leden hebben.
Tel maar op:
Depressie komt bij 1 op de 5 volwassenen in meer of mindere mate voor. In deze crisistijd zal dat nog wel toenemen vrees ik. Elk jaar krijgen 130.000 mensen de diagnose kanker, momenteel zijn bijna 800.000 patiënten met die ziekte geregistreerd. Hart- en vaatziekten: 1,5 miljoen gevallen en van hen sterven er elk jaar
18.000 aan hun aandoening. Dan hebben we, in Tilburg vaker dan in andere delen van ons land, 1,2 miljoen mensen met een longaandoening. Van die patiënten gaan er ieder jaar 23.000 dood.
Dementie neemt toe, afgelopen tellingen wezen uit dat we 290.000 mensen hebben met die aftakelingsziekte en steeds vaker ook op jongere leeftijd. Ook Parkinson (60.000) en osteoporose, ofwel botontkalking, zijn in opmars. Dat daardoor per dag 500 mensen hun botten breken, in totaal 175.000 botbreuken in Nederland per jaar, is dan niet verbazingwekkend.
We hebben het even niet over griep en Covid of daaraan gerelateerde verschijnselen.
Je kunt daar echter wel oog- en gehoorschade door krijgen, maar die gebreken kenden we al. Onder alle Nederlanders samen zijn 1,2 miljoen landgenoten met oogproblemen en een groeiend aantal met gehoorschade, nu al 1,5 miljoen mensen. Of dat bij sommigen wordt veroorzaakt doordat zij niet langer willen luisteren naar de ongehoord slechte plannen van het kabinet Rutte is niet onderzocht. Vrouwen hebben wellicht daardoor ook vaker dan mannen koppijn: 130.000 tegenover 30.000 migrainegevallen. En dat gaat ons niet in de koude kleren zitten. We zetten ons schrap vanwege de vele naderende crises.
Dat zien we aan het aantal stijgende klachten rond onze spieren en botten: 1,4 miljoen vaderlanders hebben artrose, 2 miljoen Nederlanders lopen met reumatische klachten rond, en een kwart van de bevolking heeft wel eens last van de rug. 2,4 miljoen mensen zouden aspecifieke lage rugpijn hebben.
Dan ga je slikken: de ene pil na de andere. Niet altijd even slim, natuurlijk om teveel medicijnen tot je te nemen. Dat levert namelijk 50.000 ziekenhuisopnames per jaar op en 1000 doden. Of we krijgen maag-, darm- en leverklachten: kosten 3,7 miljard euro om dat bij een kwart van alle Nederlanders te kunnen behandelen. Dus de zorgpremies gaan omhoog. Kan er nog wel bij.
Al die zieken om je heen, dat werkt natuurlijk op onze zenuwen, zeker als daarover iedereen aan het mauwen gaat. Collega’s blijven thuis, met een rsi-pols of een pijnlijke rug. Daardoor raken we zelf weer in de stress, zorgverzekeraars schatten dat 9 op de 10 werknemers wel eens stress ervaart en 1,3 miljoen Nederlanders worstelt mede daardoor regelmatig met een burn-out.
Daardoor valt ons haar uit, bij mannen is dat helaas deels al erfelijk bepaald, onder vrouwen gebeurt dat minder vaak zouden we denken, toch zeggen tegenwoordig 4 op de 10 vrouwen te vrezen kaal te worden. Tandenknarsend erg, toch niet doen is daarbij echter het advies, immers een slecht gebit leidt tot een nog slechtere gezondheid. Nu al heeft bijna 1 op 5 volwassenen een kunstgebit.
En als we dan ’s avonds een lekkere knuffel willen na al die ellende rondom ons heen te hebben gehoord… Zelfs dat wijzen sommigen om diverse medische redenen af: ruim 1,5 miljoen mannen hebben problemen op erotisch vlak en een veelvoud onder de vrouwelijke bevolking kent vaginale klachten.
Bij al deze misère kunnen sommige ouders de opvoedkundige problemen optellen: 13 procent van onze jongeren staat te boek als probleem geval, van autist tot ADHD en PDD NOS: we komen al snel op zo’n 200.000 jeugdigen met gedragsstoornissen. Geen wonder dat een kwart van de bevolking wel eens wakker ligt en de slaap niet kan vatten.
Je zou er bijna van gaan drinken. Dat doen dan ook steeds meer mensen, als ze het kunnen betalen tenminste. We hebben in ons land 1,3 miljoen zware drinkers en de beroepsgroepen met de hoogste inkomens zijn daarin oververtegenwoordigd. Dat geldt echter niet bij het aantal sterfgevallen door alcoholmisbruik: onder de 5000 jaarlijkse doden zijn veelal mensen met een zogeheten ‘multi-problematiek’ het slachtoffer. Loop in Tilburg maar eens langs het Wilhelminakanaal, of de onderdoorgangen van het spoor. Of kijk eens naar de pop-up tentjes onder de viaducten van de A58, als u de multi-problemen wil aanschouwen.
Veel Tilburgers eten echter hun problemen weg, als ze niet naar de fles willen grijpen. Steeds meer Nederlanders slaan met hen die doodlopende weg in: in ons land kampt de helft van de bevolking met overgewicht, ernstige obesitas is vastgesteld bij 15 procent. Te zwaar zijn verhoogt tevens het risico op diabetes. Nu al een probleem voor 1,2 miljoen Nederlanders.
Laten we niet verder mauwen.
Een kwart van onze Tilburgse stadsgenoten zit tussen al deze ellendige ziekteverhalen in een koud huis, alleen voor de treurbuis en krijgt veel te weinig bezoek. Vaststaat dat 15.000 gezinnen in Tilburg structureel te weinig geld hebben om rond te komen, dat getal groeit momenteel razendsnel door de inflatie. Hun gezondheid wordt mede daardoor dus werkelijk en acuut bedreigd. Daar heeft niemand in ons stadsbestuur CBS-statistieken voor nodig.
Onder de Tilburgse armen bevindt zich een groot aantal eenzame ouderen en andere burgers die geen geld hebben om er eens gezellig op uit te gaan. Misschien is het voor andere stadsgenoten een goed idee de komende tijd, niet alleen in de Week tegen de Eenzaamheid, bij zo iemand binnen te wippen, te buurten en iets lekkers mee te nemen.
Op tafel liggen in de Week tegen de Eenzaamheid wellicht ook drie vaccinatie-oproepen: eentje om bij de huisarts langs te gaan voor een pneumokokken-injectie, een tweede voor de griepspuit en een derde voor een Covid-booster.
Ze zouden eens ziek worden tijdens de crisis!
1 reactie
Voeg die van jou toe →Tsjonge jonge, als je dit allemaal op een rijtje ziet dan vraag ik me af hoezo ik nog gezond ben.
Misschien is dat omdat ik al heel lang niet meer in Nederland woon.
Of komt het omdat ik hier in Frankrijk “leef als God in Frankijk”?
Per dag een halve fles rode wijn, schone lucht géén zorgen hoe ik rond moet komen
met 1200 euro / maand?
Wonen voor 335 euro/maand (72 m2) en van Macron energie checks !
Een KWh, kost 17 cent vandaar dat dat ik electrisch verwarm i.p.v. mijn geld naar de Oliesjijkst te sturen.
Dus: als u niet weet hoe de eindjes aan elkaar te knopen: nix als weg gewezen.