De Nederlandse economie groeit en het aantal banen neemt toe. Niet alleen op landelijk niveau, maar in alle regio’s van Nederland groeit het aantal banen. Dit staat dinsdag 16 oktober 2017 te lezen op de website van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het UWV verwacht dat in 2017 het aantal werknemersbanen nog met 183 duizend (+2,3%) zal groeien en in 2018 nog eens met 150 duizend (+1,8%). Dit zijn de nieuwste verwachtingen van UWV gebaseerd op recente cijfers van Centraal Planbureau (CPB).
“Het maakt voor werkgevers en werkzoekenden nogal uit of ze in Amsterdam of Flevoland of in de Achterhoek of Zeeland gevestigd zijn”, weet Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV.
De economische groei zorgt voor een grote vraag naar personeel, wat kan leiden tot een krapper wordende arbeidsmarkt en een strijd om de werknemer. UWV beschrijft de situatie op de regionale arbeidsmarkt in de publicatie Regio in Beeld.
Het aantal banen en vacatures groeit in 2018 in alle arbeidsmarktregio’s, maar toch zijn er regionale verschillen. De hoogste banengroei in de periode 2017-2018 wordt verwacht in de regio Amsterdam; 32.700 in 2017 en 27.400 in 2018. Ook in Helmond De Peel, Flevoland, Zuidoost-Brabant en Midden-Brabant is de groei van het aantal banen bovengemiddeld. De kleinste banengroei wordt verwacht voor de Achterhoek, maar ook daar is nog sprake van een toename met 1.600 banen in 2017 en 1.200 banen in 2018. In Zeeland, Friesland en de kop van Noord-Holland blijft de toename van het aantal banen relatief gezien achter bij het gemiddelde van Nederland.
“Ondanks de economische groei zijn er genoeg uitdagingen op de arbeidsmarkt”, aldus Rob Witjes. De werkgelegenheid verandert door technologische ontwikkelingen, het aantal moeilijk vervulbare vacatures neemt toe en de beroepsbevolking wordt steeds ouder. In 2019 is een op de twee volwassenen 50 jaar of ouder. Daarnaast vinden nog altijd bepaalde groepen mensen moeilijk werk, zoals laagopgeleiden, 55-plussers en mensen die vanwege een arbeidsbeperking langs de kant staan. Dit geldt ook voor werkzoekenden met een specifiek beroep waar weinig vraag naar is, zoals administratief personeel.
Krapte op de arbeidsmarkt
Door de aanhoudende groei van de economie ontstaan er meer vacatures waardoor het lastig is gekwalificeerd personeel te vinden. De meeste knelpunten doen zich voor bij beroepen in de techniek, bouw en ICT. UWV signaleert dit in vrijwel alle arbeidsmarktregio’s van Nederland. In de zorg ervaren werkgevers in heel Nederland vooral problemen bij het werven van verpleegkundigen.
Regio in Beeld is de jaarlijkse publicatie van UWV over alle arbeidsmarktregio’s in Nederland. Actuele cijfers en grafieken laten per regio zien wat de kansen en knelpunten zijn voor werkgevers en werkzoekenden. Lees hier de analyses per regio.
Regio Midden-Brabant
WW daalt, bijstand neemt toe. Eind 2016 telt de potentiële beroepsbevolking in Midden-Brabant 249.000 personen. Hiervan ontvangt een deel een sociale zekerheidsuitkering, zoals WW, bijstand of een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
• In Midden-Brabant hebben relatief minder mensen een uitkering dan landelijk. Dat geldt zowel voor de WW en de bijstand als voor de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
• Het aantal WW-uitkeringen in Midden-Brabant is in 2016 gedaald tot 11.510, dit is 12% minder dan een jaar eerder. Verwacht wordt dat in 2017 de WW in Midden-Brabant met 13% verder daalt.
• Eind 2016 waren er in Midden-Brabant 11.390 personen met een bijstandsuitkering. Een jaar eerder waren dat er 11.340, een toename met 0,4%. Landelijk was de stijging in 2016 omvangrijker met 3,5%. • Landelijk gezien komt de stijging vooral door nieuwe wetgeving en de toestroom van asielzoekers.
Samenvatting Regio in Beeld Midden-Brabant
• In 2016 stroomden in Midden-Brabant 660 mensen in aansluiting op de WW door naar de bijstand, een doorstroompercentage van 5,1%. Vanuit de bijstand gezien is dit een belangrijk deel van de nieuwe uitkeringen. Het gaat dan bijna om een vijfde van het aantal nieuwe bijstandsontvangers.
Meer kansen op werk in Midden-Brabant Alhoewel dit niet tot uiting komt in onderstaande afbeelding, neemt de spanning op de arbeidsmarkt – dat is de verhouding tussen openstaande vacatures en kortdurend werkzoekenden – in Midden-Brabant toe.
In het tweede kwartaal van 2017 kende Midden-Brabant een arbeidsmarkt met een gemiddelde spanning. Een gemiddelde spanning op de arbeidsmarkt in Midden-Brabant betekent dat vraag en aanbod op totaalniveau redelijk in evenwicht zijn. Dit is, in ieder geval op papier, dezelfde situatie als een jaar eerder.
• Werkgevers ondervinden echter steeds meer knelpunten bij het invullen van vacatures. Werkzoekenden beschikken gemiddeld genomen over een verbeterde concurrentiepositie, zij hebben meer kans op het vinden van werk. Er zijn echter grote verschillen tussen beroepsgroepen als het gaat om de kans op werk.
• Vooral werkzoekenden met een administratieve achtergrond, verkoopmedewerkers en maatschappelijk werkers ervaren veel concurrentie tijdens het solliciteren.
• Van de beroepen die veel voorkomen onder werkzoekenden in Midden-Brabant hebben alleen commercieel medewerkers binnendienst en werkzoekenden met een beroep in de transport & logistiek een goede concurrentiepositie. Voor veel voorkomende beroepen als productiemedewerker en financieel-administratief medewerker is de concurrentiepositie gemiddeld.
• De beste concurrentiepositie hebben werkzoekenden wanneer zij solliciteren op vacatures voor vaklui in de techniek of de transport & logistiek.
Niet iedereen profiteert dus evenredig van de economische groei. Zo neemt het aantal bijstandsuitkeringen toe en zijn er veel mensen die vanwege een arbeidsbeperking langs de kant staan. Laagopgeleiden, arbeidsbeperkten, 55-plussers en mensen die een beroep uitoefenen waar weinig vraag naar is beschikken over een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Ondanks hun zwakke arbeidsmarktpositie biedt de groeiende economie ook hen kansen.
Bron: UWV
Recente reacties