Gemeente wil in gesprek met mensen met een beperking

Onder het motto ‘Tilburg voor iedereen’ nodigen negen maatschappelijk betrokken organisaties samen met de gemeente Tilburg in november 2017 mensen met een beperking uit om hun ervaringen en wensen te delen. Doel is om van ze horen tegen welke problemen ze aanlopen in de gemeente. Is de stad goed toegankelijk bijvoorbeeld en lukt het ze om aan werk te komen of goede zorg te krijgen. De informatie uit de meetings gebruikt de gemeente bij het maken van nieuw beleid.

Hoe zou het zijn als iedereen kan meedoen in Tilburg? Ongeacht leeftijd of afkomst. Uit alle wijken van Tilburg. Mensen zonder én met een beperking. In november worden hiervoor vier bijeenkomsten georganiseerd in verschillende wijken. De ideeën en ervaringen die men deelt, neemt de gemeente Tilburg mee in het opstellen van een plan van aanpak voor een inclusief beleid, voor een Tilburg voor iedereen. Het Tilburgs Overleg Gehandicaptenorganisaties (TOG) is initiatiefnemer en in Tilburg actief als belangenbehartiger voor mensen met een handicap.

Ook mantelzorgers, familie of naasten van iemand met een beperking, zorgverleners, werkgevers en onderwijskrachten zijn van harte welkom om hun ervaringen, meningen en mogelijke oplossingen te delen. De gemeente Tilburg wil alle ervaringen en ideeën gebruiken om te komen tot een goed plan van aanpak voor een inclusief beleid; een Tilburg voor iedereen. Er worden vier bijeenkomsten georganiseerd in verschillende wijkencentra van Tilburg. Hierbij zal wethouder Hans Kokke ook aanwezig zijn.

Directeur Jannes Ligtenberg (TOG): “Sinds 14 juli 2016 geldt in Nederland het VN-Verdrag voor rechten van mensen met een beperking. Hierin is onder andere bepaald dat je recht hebt om zelfstandig te wonen, naar school te gaan, het openbaar vervoer te gebruiken en te werken. Vanuit onze missie willen wij de ervaringen en wensen van mensen met een beperking doorgeven aan de gemeente Tilburg. Om zo te komen tot een inclusieve samenleving. Mensen met een fysieke, zintuiglijke, psychische of verstandelijke beperking, met een chronische ziekte of dementie zullen zonder twijfel drempels ervaren om ergens binnen te komen, goede zorg, onderwijs of werk te krijgen”, aldus Ligtenberg. “Onder het motto ‘Niets over ons zonder ons’ nodigen we hen uit om hun ervaringen en wensen te delen.”

De bijeenkomsten zijn op 7 november in de Ypelaar, op 14 november in Heyhoef, op 23 november in het Zuiderkwartier en 29 november in Kruispunt. Er wordt steeds om 17.30 uur gestart. In kleine groepen (5 tot 8 personen) gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Tussendoor wordt een eenvoudige maaltijd geserveerd. De bijeenkomsten eindigen om 21.15 uur. Er is per bijeenkomst plaats voor 50 personen. Deelname is gratis, aanmelden verplicht.

Aanmelden voor een van de vier bijeenkomsten kan via www.zorgbelang-brabant.nl/tilburg-voor-iedereen of telefonisch bij het TOG (telefoon: 013 – 468 61 65).

Geef een reactie