maandag 17 juni 2024

1 gedachte over “Begroting 2015: meer doen met minder geld

  1. De kunst van begroten bestaat uit het vermogen zo realistisch mogelijk te ramen. Verder om alleen posten op te nemen die echt binnen het begrotingsjaar spelen. Majoreren om eventuele tegenvallers op te vangen is geen goede begrotingsattitude.

    Van de drie transities is in Tilburg afgesproken dat daar de trap op trap af methode voor wordt gehanteerd. Dat wil zeggen “geen cent erbij, we doen het met de rijksmiddelen”, kortom, veel extra financiële ruimte is er voor de transities in de begroting niet opgenomen.

    Het feit wil dat de Gemeente Tilburg de afgelopen jaren veel geld heeft overhouden op basis van de begroting. Deze ” lucht” genoemde overschotten zijn deels ingezet voor nieuw beleid (bijv.Were Di) en deels gestort in de reserves grootschalige investeringen. Op het oog te doen, maar daarmee worden de middelen wel ” hard” voorbestemd. Feitelijk krijgen ze daarmee op een indirecte manier een andere bestemming. Dit begrotingstechnisch rommelen kan nadelig uitpakken voor de andere gemeentelijk taken. Anders gezegd; wellicht hadden bepaalde bezuinigingen niet gehoeven als er beter aan de wind was begroot.

    Tilburg is beslist geen armlastige gemeente vanwege de goed gevulde reserves. Dat daar nu 4 miljoen euro uit de algemene reserves gehaald kan worden is het bewijs. Het tweede bewijs is dat er 1,8 miljoen euro gedekt kan worden met “begrotingslucht”. Wel meent men desondanks 3,2% meer bij de burger op te moeten halen! Geeft geen zorgvuldige indruk. Financieel oogt alles solide, maar financieel inhoudelijk is het weinig kies!

    Dat het aan de wind begroten (meer realistisch begroten) meer risico’s kan inhouden is absoluut waar. De rommelmarge is verdwenen en tekorten zijn dan harde constateringen. Bestuurlijk is er dan wel meer “to the point” bespreekbaar en de besluitvorming is dan ook meer direct. Bij behoorlijk bestuur is dat tenslotte het uitgangspunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *