Bewoners Beukendreef in Berkel-Enschot oneens over het kappen van 44 beuken

“Om de laanstructuur van de Beukendreef in Berkel-Enschot op lange termijn te kunnen behouden, moet de gemeente 44 bomen kappen. Het gaat om de rij bomen die het dichtst bij de huizen staan (oneven huisnummers).” Deze mededeling stuurde de gemeente Tilburg onlangs naar de bewoners van de Beukendreef.

Een deel van de bewoners van Berkel-Enschot is het hier niet mee eens. Onder de naam ‘Beuken Beschermers Berkel-Enschot’ is deze groep bewoners begonnen met het houden van een petitie op de website Petities.nl. Bij deze petitie stellen zij: “Door klachten van enkele bewoners met aangrenzende achtertuinen, is dit onder de aandacht gekomen en heeft gemeente onderzoek laten doen naar de situatie.”

Volgens de Stichting Stadsbomen is het gangbaar dat beuken in een laan worden geplant en is het juist slecht voor deze boomsoort als de omstandigheden ‘ineens’ worden veranderd. Met name als de stammen van beuken (veel) zonlicht krijgen waar dat voorheen niet het geval was, is dat een bedreiging en kunnen deze beuken doodgaan.

Daardoor wordt de UV-straling en temperatuurverschil op de stam veel groter dan dat ze gewend zijn. Dit leidt dan vaak tot scheuren in de dunne schors waardoor het basthout (het hout aan de buitenzijde van de stam waar alle sapstromen door plaats vinden) bloot komt te liggen. Dit verschijnsel heet zonnebrand. Zonder bescherming van de schors is het basthout erg kwestbaar en sterft op termijn af. Als eenmaal een beuk in een laanstructuur is uitgevallen is de aangrenzende boom in de laan dus extra vatbaar voor zonnebrand aangezien hij geen schaduw meer heeft van zijn buurman. Dit is vaak het begin van een domino-effect.” aldus Stichting Stadsbomen.


Beukendreef Berkel-Enschot 12-10-2017 van Tilburgers.nl on Vimeo. Coproductie met Omroep Tilburg.

Geef een reactie