Blye: De Boemel gered!

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid bij PvdA Tilburg.

In 2017.

Locaties met de nodige levendigheid in het industriële gebied de Spoorzone zijn aantrekkelijk voor het (Tilburgse) publiek, liet het college in 2011 optekenen in het fraaie boekwerk ‘Nieuw Elan in Historische Omgeving’.

Het boek wijdt een groot aantal pagina’s aan de herontwikkeling van de monumentale gebouwen van de voormalige Tilburgse NS-werkplaats, het industrieterrein dat voor een fors bedrag door de gemeente werd aangekocht. Het stadsbestuur was in die periode op zoek naar zogeheten Kwartiermakers, ondernemers die het lef hadden om zich in de toen nog rommelige omgeving te vestigen. Stadsdichter Cees van Raak beschrijft dat jaar in een poëtische voorspelling hoe het industriële gebied tot leven zal komen.

Festival Mundial strijkt in afgeslankte vorm zonder succes neer in de ruimten in en rondom de Hall of Fame en is vervolgens in no-time uitgefeest. Beter gaat het met het nieuwe volkstheater De Boemel, dat in de ruwe Spoorzone als kwartiermaker een alternatieve pleisterplaats voor de ‘gewone’ Tilburger vestigt.

Gerard Korthout – Foto: John Geerts.

Cultureel ondernemer en bedrijfstrainer Gerard Korthout is de spullenbaas. Met veel zelfwerkzaamheid en hulpkrachten uit de stad verrijst een al snel populair podium. Jong en oud kunnen er terecht, voor cabaret, muziek, repetities, vergaderingen, theater of gezellige verjaardagsfeesten. Gratis entree, bier aan schappelijke prijzen en vaak ongezouten meningen.

In de loop der jaren wordt De Boemel een plek waar talloze Tilburgers zich thuis voelen: je kunt op zondagmiddag onder de boom op het pleintje een beetje kletsen, een drankje nemen en gezellig naar muziek luisteren. Korthout noemt zijn onderneming De Blyemakerij. Ook de specialistenband van artsen uit het St. Elisabethziekenhuis speelt net als vele andere muzikanten regelmatig op het buitenpodium.

De Boemel probeerde de afgelopen jaren van alles uit. Een avond rond Toon Hermans, kindermusical, festivals, sponsoracties, meezingavonden, Abba-covers, presenteerde landelijk doorgebroken artiesten, maar ook eigen producties en jong Tilburgs talent krijgen een podium. Landelijk begint door te dringen dat er iets moois gebeurt in de Tilburgse Spoorzone. De Boemel krijgt officiële nationale erkenning als theater. Tienduizenden bezoekers voor 200 laagdrempelige voorstellingen per jaar, zegt de teller in 2019 nog.

Op verzoek van de gemeente Tilburg gaat het – winstgevende – theater desondanks een bescheiden entree heffen, zeer tegen de zin van Korthout, maar wel een eis om voor gemeentelijke erkenning als podium in aanmerking te komen. De tegendraadse culturele ondernemer Korthout wordt ondanks zijn moeizame relatie met het college wel als symbool van het ‘ruwe Tilburg’ namens de gemeente levensgroot op de reclameborden van Citymarketing Tilburg bij het Centraal Station gepresenteerd: dwarsligger noemen ze hem met gepaste trots.

Nu is De Boemel het afgelopen jaar helaas buiten eigen schuld in zwaar weer beland, vanwege de corona-lockdowns. Alle zo zorgvuldig opgebouwde reserves zijn opgesoupeerd. In talloze debatten in de gemeenteraad en via moties is door de politiek de afgelopen jaren al eerder aan het college een oproep gedaan om De Boemel structureel te ondersteunen. Net als dat gebeurt bij andere culturele instellingen in de stad.

In de tweede week van februari j.l. heeft de organisatie rondom het theater een overlevingsstrategie gepresenteerd aan de politiek en een paar dagen later is die ook overhandigd aan het college en de verantwoordelijke ambtenaren. In het plan staat op een rij hoe De Boemel de komende jaren verder kan als bedrijf. De gemeente heeft kortweg gezegd onder meer de keus uit schuldsanering, kwijtschelding van de nog niet betaalde huurpenningen, een regeling treffen zoals de fiscus al heeft gedaan of een meerjarige bijdrage leveren in de programmakosten zodat het theater weer wat vlees op de botten kan kweken.

De Boemel zelf heeft via zijn supporters inmiddels opnieuw een fors bedrag opgehaald met crowdfunding. Verzoek aan de wethouders is daarnaast om ook dat door het publiek opgebrachte bedrag te verdubbelen. Zoiets gebeurt namelijk wel vaker.

In 2018, een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen, tekende D66-wethouder Berend de Vries een intentieovereenkomst op de binnenplaats van De Boemel. – Foto: John Geerts.

Tot op heden zijn de huidige coalitiepartijen niet scheutig met hun openbare steunbetuigingen aan De Boemel. Vier jaar geleden wachtte de toenmalige D66-wethouder Berend de Vries tot een paar dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen om op de binnenplaats van De Boemel, omgeven door fotografen en de regionale pers, een handtekening te zetten onder een intentieovereenkomst.

Het leverde D66 waarschijnlijk een aantal extra stemmen op van Boemelfans. Ook dit verkiezingsjaar ligt er dus weer een politiek gevoelig dossier over de toekomst van De Boemel op tafel bij de D66-wethouders. Nog voor de verkiezingen volgt hun reactie is beloofd. De stukken worden door ‘externe deskundigen’ beoordeeld.

De oppositiepartijen PvdA en SP hebben de afgelopen jaren telkens openlijk en met moties hun steun betuigd aan het volkstheater en zouden ook nu het liefst zien dat de komende jaren een geldelijke ondersteuning in de programmeringskosten zal worden verstrekt, zodat De Boemel kan doorgroeien en opnieuw winstgevend wordt.

De twee linkse fracties voorspelden al bij de presentatie van het ‘Herstel- en doorgroeiplan 2022-2024’ door het stadstheater op 12 februari jl. dat de huidige verantwoordelijke D66-wethouders binnenkort weer een strategisch positief geluid uit het gemeentehuis zullen laten klinken. Zij zullen De Boemel, nu die zo mooi is opgeknapt, niet failliet laten verklaren. Ondanks dat door de gemeenteraad met het college is afgesproken dat politiek gevoelige onderwerpen voorlopig zouden worden geparkeerd tot na de verkiezingen van 16 maart a.s. zal die reactie van de wethouders waarschijnlijk niet uitblijven, denken de PvdA- en SP-fracties.

Foto: John Geerts.

Die toezegging van B&W komt volgens hun voorspelling dan ‘toevallig’ weer vlak voor de verkiezingen en waarschijnlijk omgeven door de nodige publiciteit.
“De Boemel wordt gered!”, zal volgens hen het bericht gaan luiden.
Gelukkig maar. Krijgen ‘politiek links’ en alle andere Boemelfans toch hun zin. Want zelfs de vorige Tilburgse burgemeester Peter Noordanus zei deze week nog, op bezoek in De Boemel, dat dit theater wel een ‘kontje’ van de politiek mag krijgen.

w.g. namens de PvdA-fractie Yusuf Celik
namens de SP-fractie Helma Oostelbos

Geef een reactie