Theater Bleyemakerij De Boemel van Gerard Korthout is in de drie jaar van zijn bestaan uitgegroeid tot een plek waar vele Tilburgers, maar ook bezoekers van heinde en verre, graag komen. Om de vele liveoptredens onder de ‘Boemelboom’, de gezelligheid en en de fijne locatie, midden in de Spoorzone.
Drie jaar geleden heeft de gemeente Tilburg aan Gerard Korthout gevaagd of hij niet iets in de Spoorzone kon beginnen, zodat er reuring zou ontstaan.
Op de eerste kermiszaterdag dit jaar, 22 juli 2017, ontstond er een incident toen de exploitanten van Club Smederij en het Ontdekstation hadden geklaagd dat de Boemel teveel buitenruimte in gebruik had. Volgens een woordvoerster van de gemeente konden zij daarop niet anders dan handhaven omdat de Boemel vier keer zoveel ruimte in gebruik had dan was toegestaan volgens de vergunning. Een situatie die in de afgelopen drie jaar geleidelijk was ontstaan en welke tot dan toe steeds is gedoogd. Naast deze bestuurlijke handhaving bracht Club Smederij een eigen jurist op het toneel welke dreigde met een dwangsom. De strop waarmee Gerard te maken kreeg lag omstreeks de €195.000,-.
De rest van de kermisperiode en vervolgens ook de rest van de zomer mag de Boemel geen liveoptredens meer buiten organiseren en moeten alle evenementen binnen plaatsvinden.
Raadslid Hans Smolders heeft inmiddels raadsvragen hierover gesteld aan het College van B&W (Burgemeester en Wethouders):
1. Hoe is het mogelijk dat partijen die op een binnenterrein van de Spoorzone
goed met elkaar zouden moeten samenwerken ineens met de Kermis van
2017 tegenover elkaar staan met juridisch gekletter en grote dwangsommen?
2. Hoe is het mogelijk dat u bij de kermis 2017 geen rekening heeft gehouden
met de culturele ontwikkeling die de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden op
een binnenterrein in de Spoorzone wat een culturele hotspot is geworden.
3. Waarom zijn er op dit binnenterrein een paar lullige attracties geplaatst die de
ontwikkeling van de culturele hotspot enorm in de weg staan, zie foto’s?
Op donderdag 3 augustus 2017 plaatste Gerard Korthout een videoboodschap op Facebook. Deze werd binnen 18 uur (het moment dat dit artikel wordt geschreven – red.) ruim 19.000 keer bekeken en 295 keer gedeeld.
7 reacties
Voeg die van jou toe →Gebruikers van de ruimtes in de Spoorzone,
Vele malen heb ik over de Spoorzone gelopen en duidelijk gezien dat b.v het mooie binnentuin verandert is in een grote bende,iedereen plaats er allerlei artikelen die er niet thuis horen,ook zie ik met regelmaat dat er voertuigen via het mooi aangelegde Fietspad geparkeerd worden in deze binnentuin en dit zijn niet allemaal voertuigen van bedrijven die daar met onderhoud of iets degelijks bezig zijn maar ook zie ik voertuigen van eigenaars/huurders van de Spoorzone.
Laten deze mensen eerst hun hand in eigen Boezem plaatsen en het voorbeeld geven of vinden deze mensen het te duur voor een parkeerontheffing zoals jullie buurtgenoten het ook hebben moeten aanschaffen voor hun voertuigen.
Het CollegeB&W013 , De ambtelijke 013organisatie cq directie spoorzone013 team (bestaat niet meer?) Mundial beheerorganisatie #spz013 Raad013, allemaal zetten ze hun beste beentje voor maar kan het beter. Politici 013 eens in de 4 jaar gekozen opereren daarna “frank en vrij ” en zijn volgens mij onvoldoende verbonden met Til burgers en teveel met selectieve ondernemers en belangen in dat netwerk wat niet geheel transparant is. Het is zeker lastig om meer te luisteren wat Tilburgers willen maar die kant moeten we wel op. Geef een -commercieel-onafhankelijk- platform van Til burgers een rol om met burgers, ondernemers en politici013 de samenwerking te verbeteren.
Het is iedere keer raak met de manier waarop Tilburg vele leuke en goede zaken om zeep helpt. Is het de arrogantie, de alleen heerschappij, het machtswellust en zo kun je nog wel even doorgaan. Het best is dat veel bestuurders in Tilburg op herhaling kunnen gaan en een beetje sociaal gevoel op kunnen gaan bouwen. Zoals het nu , in veel gevallen , gebeurd lijkt het meer op broddelwerk dan dat het met kennis en overtuiging beslissingen worden genomen. Nog steeds een slechte zaak.
“Het gezegde luidt: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Maar wat mij betreft die van de gemeente Tilburg toch ook. Als een gebouw MOOI is word het plat gegooid, als een festival LEUK is word het over genomen door de gemeente en meteen de sfeer weggehaald, als een theater SLECHT draait word het met miljoenen overgenomen en voor bijna niks verkocht. En nu geniet de burgerbevolking van een theater dat GOED is, GOEDKOOP is, een geweldige SFEER heeft……..en nu word dat door regeltjes die los uit de mouw worden geschud, VERBODEN. Als u er wat van snapt, mag u het mij komen uit leggen????”
Mooier heb ik het nog niet zien verwoorden! Hiermee heeft u álles gezegd!
Dat men zich bij de Gemeente én bij de smederij maar eens zeer DIEP gaan schamen! Iets met zo weinig middelen zo groot maken! Dan verdien je álle steun, niet een dolksteek in de rug.
Vind het in en in triest!
Laat meneer Smolders de boel maar eens wakker schudden bij de Gemeente! Heel goed. Tilburg verdiend een locatie als ‘De Boemel’ sterker nog, daar heeft het behoefte aan! Bleye Tilburgers, wie wil dat niet?
Helemaal waar Piet Hoofs, uitleggen kan ik dan ook niet maar een schepje erboven op moet lukken. Even leek het erop dat de spoorzone een creatieve vrijplaats zou worden, door en VOOR de Tilburgers. Overal werd er geknutseld en gewerkt, blije hoofden vol mooie ideeën, veel vrijwilligers en vooral ook veel beloftes van de gemeente. Zou het dan eindelijk waar zijn??
Van rotspot naar hotspot houdt in de regel een toename van commerciële intiatieven in, belangen van eigen portemonnee en een mega afname van creativiteit en vrijheid. Heel erg jammer dat Tilburg niet met de grijpgrage vingers van dit gebied af had kunnen blijven.
Ontspoorzone!!
Ik denk dat het zinvol is om met alle gebruikers van het binnenterrein om de tafel te gaan zitten. Een mogelijke optie zou zijn om het binnenterrein op te delen in gelijke delen. Ook een mogelijkheid om de exploitatie gezamenlijk op te pakken. Verder kun je de gemeente daarover wel aanspreken maar gedogen kan zolang iedereen aan het binnenplein tevreden is. Is dat niet zo dan kan de gemeente niet meer gedogen en zal er gehandhaafd moeten worden indien daar om wordt verzocht. Overigens had dit ook na de kermis kunnen gebeuren want nu zijn er geen winnaars maar alleen verliezers. Overigens ben ik een fervent bezoeker van De Boemel en hoop daar nog veel gebruik van te kunnen maken.
Het gezegde luidt: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Maar wat mij betreft die van de gemeente Tilburg toch ook. Als een gebouw MOOI is word het plat gegooid, als een festival LEUK is word het over genomen door de gemeente en meteen de sfeer weggehaald, als een theater SLECHT draait word het met miljoenen overgenomen en voor bijna niks verkocht. En nu geniet de burgerbevolking van een theater dat GOED is, GOEDKOOP is, een geweldige SFEER heeft……..en nu word dat door regeltjes die los uit de mouw worden geschud, VERBODEN. Als u er wat van snapt, mag u het mij komen uit leggen????