Zeer tegen zijn zin moet burgemeester Peter Noordanus, samen met andere burgemeesters van grote steden, bij VVD-minister Ivo Opstelten gaan pleiten voor ‘gereguleerde wietteelt’. Dit heeft de gemeenteraad in meerderheid besloten naar aanleiding van een motie (voorstel) van PvdA, VVD, D66, GroenLinks en de SP.
Peter Noordanus, die voor dit onderwerp de voorzittershamer aan Loes Dielissen had overgedragen zodat hij zich kon verdedigen, verzette zich fel tegen de motie. “Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren.” citeerde hij van dichter Willem Elsschot. “Als jullie wat willen, toets ik het aan de wet en dan zal ik laten weten hoe het zit. Ga naar uw parlementsleden op het Binnenhof en overtuig ze, dit moet in de Europese Unie geregeld worden. Zolang de wet is zoals ie is, kun je me niet vragen om iets te doen wat wettelijk onmogelijk is. Ik heb de eed afgelegd om binnen de wet dit ambt uit te voeren. Ik weet wat u wil, maar het gaat er om dat wat u wil, is een discussie voor het Binnenhof. Hier kan het niet, het is een zaak voor de wetgever.”
Maar daarmee werd geen genoegen genomen. Oscar Dusschooten, VVD en initiatiefnemer van deze motie: “Dat het onwettelijk is, is een waarheid als een koe. De inzet is om een wetswijziging voor elkaar te krijgen.” Mieke Heuvelmans, D66: “Het gaat niet over vrije wietteelt, we willen alleen reguleren. De burgemeester kan uitvoeren wat een meerderheid van de raad opdracht toe geeft en reken maar dat we onze fracties in Den Haag zullen aanspreken. Ivo Opstelten heeft, toen hij tijdelijk burgemeester was in Tilburg, ons altijd verteld dat de raad de baas is.” Marc Vintges, GroenLinks: “De burgemeester gaan wel vaker naar Den Haag om wetgeving te regelen, uiteraard doen we dat ook via fracties. Het gaat er niet om de wet te overtreden, maar om te bepleiten dat de wet veranderd wordt.”
Alleen Marcel van den Hoven, CDA, nam het tevergeefs voor de burgemeester op: “Wat een zielige vertoning. Hoe dik is de plank voor de hoofden van de indieners? Stop deze exercities!”

Peter Noordanus kon niet anders dan aan de raad toegeven: “Ik zal de opvatting van de raad onder de aandacht brengen van Den Haag. Op mijn argumenten wordt weinig ingegaan, dus ik zal doen wat er in deze motie staat. Maar ik denk dat beginnen met een experiment erg prematuur is, aangezien eerst de Opiumwet daarvoor moet veranderen.” Mieke Heuvelmans bood hem enige hulp: “We zeggen niet dat de burgemeester meteen zijn tuin moet omspitten, maar we vragen hem alleen om een plan naar Den Haag te sturen.”
De regulering van wietteelt, dat eerder ter sprake kwam in de raadsvergadering van 3 december 2012, houdt in, dat één of enkele lokale ondernemers een vergunning zouden kunnen krijgen om legaal wiet te telen om te leveren aan lokale coffeeshops. Op dit moment is de verkoop van wiet vanuit coffeeshops toegestaan, maar is de inkoop van wiet door diezelfde coffeeshops verboden. Dit wordt ook wel de ‘achterdeur-problematiek’ genoemd. Met het reguleren van de teelt willen raadsleden deze spagaat oplossen.
Recente reacties