vrijdag 19 april 2024

7 gedachten over “Burgerparticipatie, hoe doen we dat?

 1. Burgerparticipatie?
  Snapt de burger dit woord?

  Gisteravond heb ik een gewone kroeg in een wijk bezocht en raakte ik in gesprek met 2 mannen, broers, die duidelijk structureel te veel alcohol drinken.
  Ze kwamen dagelijks in deze kroeg.

  Met oud en Nieuw geeft deze kroeg geen feest, de man was eenzaam. Ik zeg: “Er wordt veel georganiseerd”.
  Hij voelde zich niet welkom. “Ik kruip met oud en nieuw om 23.00 te bed”.

  Ook ik kon voor hem als Nachtburgemeester/V niks voor hem betekenen, al zocht hij wel een leuke vrouw.

  Met hen en met de barman besprak ik het woord burger-participatie. Geen van drieën snapte het woord.
  Misschien goed om ándere woorden te kiezen.

  Heel veel mensen snappen het woord écht niet, ook uit de master-thesis van 101 pagina’s blijkt dat men bij dit woord totaal uiteenlopende zaken beschrijft.

  Er zijn veel mensen eenzaam, wanneer je samen iets neerzet (in je wijk), dan kan dat je eenzaamheid misschien ook wat verkleinen. Eén van de nevenopbrengst, náást de klus die opgepakt wordt.

  Voor iedereen die de feestdagen zwaar vinden, sterkte.
  Het jaar 013, kan voor ons een prachtig jaar worden.
  Wie weet biedt dat wat steun in deze donkere (qua emotie wat opgeklopte) dagen.

  Godelieve

  PS: Heb je een idee/ plan waarmee we de eenzaamheid voor onze medebewoners uit Tilburg kunnen verkleinen, zoek me dan op.
  Mooie avond organiseren? Maar hoe bereik je dat men zich uitgenodigd voelt?

  Plannen met me delen,dat kan bijv. morgenavond.
  1 jaar Nachtburgemeester/V.Zie mijn website.

 2. Het thema Burgerparticipatie heeft ook landelijk aandacht.
  Waaruit ik graag citeer omdat het voor ons in Tilburg ook actueel is. De overheid / gemeente heeft voor bepaalde taken minder middelen te besteden. Taken die ook best door burgers uitgevoerd kunnen worden.

  Inspirerend voorbeeld uit Leeuwarden.
  Van regelneven naar regisseurs.
  bron:

  De houding van de gemeenten ten opzichte van de rol van burger-initiatieven in Nederland lijkt te veranderen. Zo publiceerde Thijs de la Court, wethouder duurzaamheid van de gemeente Lochem, op 4 december op zijn blog zijn persoonlijke visie:

  “…de rol van de overheid verandert van een dirigent die de maat aan geeft naar een regisseur die ieder tot zijn of haar recht laat komen…”.

  Sommige ambtenaren zijn 180 Graden omgedraaid.
  Van eerst regelneven tot meedenkende en meewerkende ambtenaren nu.
  Echt een geweldige beleving. Er is echt iets gaande!

  Mijn advies aan een ieder is dan ook om de samenwerking op te zoeken en niet in het dualisme te gaan zitten. Geloof in waar je voor staat en hou vol.
  De grootste kracht zit in jezelf daarin! Het is niet altijd onwil van een gemeente of ambtenaar.
  Vaak is het onmacht.
  Kijk samen naar de mogelijkheden en ik ben er van overtuigd dat je dan tien stappen verder komt.

 3. Wat een dure prietpraat allemaal. Wij zorgen in ons wijkje al lang voor mekaar dat doen we al jaren. daar hebben wij geen hoge ambtenaar of beterweter voor nodig die ons met mooie woorden komt vertellen hoe het moet. Wij overleven wel maar wel op onze wijze. Nu we weer voor de zoveelste keer gepakt gaan worden door de gemeente.

 4. Burgerparticipatie is typisch een woord uit de ambtelijke koker. Persoonlijk heb ik het liever over Doe-het-Zelvers. Niet van het soort dat individualisme als hoogste goed heeft. Misschien dus liever spreken van Doe-het-Samers. Net zoals het nieuwe normaal voor een term als zelfredzaamheid ‘samenredzaamheid’ aan het worden is.
  Het woord participatie suggereert bovendien dat burgers mee (mogen) doen aan wat de overheid al heeft verzonnen of uitgestippeld. De groeiende realiteit is echter dat we ons weer realiseren dat de samenleving zijn wortels heeft bij diezelfde burger.
  Burger en bestuur hebben elkaar keihard nodig om grote slagen te kunnen maken. Partnerschap is hier het kernwoord. En partnerschap, samenwerken op gelijkwaardige voet, vraagt een leerproces als we dat vanouds niet zijn gewend.
  In het boekje ‘(het) Ondersteboven van Transition Towns’ heb ik beschreven welke lessen we op het gebied van werken aan lokale duurzaamheid en veerkracht inmiddels hebben geleerd. Gratis te downloaden via http://transitiontowns.nl/wp-content/uploads/OndersteBoven-van-TT.pdf

 5. Deze Masterthesis is écht de moeite van het bestuderen waard.
  Alsook het bespreken.

  Het is een zorgvuldige scriptie, al loont het misschien om nu nog extra interviews de deur uit doen.
  Het jaar 2013 vráágt andere dingen van burgers, en van overheden en ambtenaren dan 2008.

  101 pagina’s een mooi werkje onder de kerstboom.

  2013 is het jaar van transitie. De duurzaamheidsrevolutie. Een terugtrekkende overheid, en een steeds grotere groep burgers die snapt dat veel systemen anders georganiseerd mogen worden.

  We leven in het oog van de orkaan. Zoals transitiehoogleraar Jan Rotmans steeds schrijft en bepleit. Het lijkt rustig, maar overal broeit het!

  Burgers nemen hun kracht, middels energiecoöperaties; voedsel-coöperaties (denk aan Goei Eete), onderling zorgen ZZPers voor elkaar via Broodfondsen, etc.

  De overheid moet natuurlijk zorgdragen voor algemene publieke zaken, de regie houden, en daarnaast ook burgers ruim baan bieden om te participeren.
  Loslaten is lastig voor ambtenaren. Maar het kan wel!

  We kunnen dit leren in Het Jaar 013, waar veel evenementen van onderop georganiseerd worden.

  Transitie
  Ook Platform Duurzame en Solidarie Economie, zet dit gedachte-goed met haar document ‘The Great Transition’ op de kaart.

  Like a revolitionary new ideas, the subject has had to pass through three stages, which me be summed up by these reactions.
  1. It’s crazy-dan’t waste any time.
  2. It’s possible, but it;s not worth doing
  3. I always said it was a good idea.

  Veel actieve burgers zitten en leven in fase 3, ambtenaren in functie nog in 2.

  Lezing
  Onlangs heb ik Paul Hendriksen gevraagd om in 2013 een lezing te komen houden in Tilburg. Waarom Paul Hendriksen?
  Paul is trainer en kartrekker van Transition Towns, ook initiatief- nemer eco-dorp Olst.
  Weet erg veel van constructief overleg met ‘de gemeente’ zonder zijn eigen idealen uit het oog te verliezen.

  De exacte datum deel ik later nog via diverse communicatie kanalen.
  Hoop op een grote opkomst.
  Leerzame avond!
  Voor zowel actieve burgers, alsook ambtenaren, raadsleden en wethouders.

  Godelieve Engbersen

  Samen op weg naar een stabiele gelijkwaardige en rechtvaardige economie waar het menselijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen en het natuurlijk vermogen van de aarde in balans zijn.

 6. Wat zijn de doelen van burgerparticipatie: beleid of burger centraal?

  Er zijn ruwweg vier doelen van burgerparticipatie te zien: het optimaliseren van beleid (bijv. leefbaarheid) door middel van informatie en ideeën; het vergroten van de sociale samenhang; het creëren van draagvlak; en het verantwoordelijk maken van de burger. Deze doelstellingen lopen soms in elkaar over, vooral het onderscheid tussen draagvlak en het optimaliseren van beleid is in de redeneringen van actoren vaak vaag.
  De meeste projectmanagers zien vooral het verbeteren van beleid en het zorgen voor draagvlak (het voorkomen van gedonder in de uitvoering) als doel. Het gaat in die visie om het bereiken van
  doelstellingen en het realiseren van zaken als een prettige woonomgeving of goed toegesneden diensten. Het gaat om fijn leven en
  wonen, om tevredenheid met de diensten van de staat.
  Die tevredenheid wordt vergroot als wat gerealiseerd wordt aansluit bij de wensen van de mensen die er wonen, als mensen het gevoel
  hebben dat ze gehoord worden.

  Zomaar een klein stukje uit een scriptie uit 2008 “Ambtelijke perspectieven op burgerparticipatie: Over opvattingen en opzetten” Auteur: Jonker, J. J. H. een student van University of Twente
  School of Management and Governance.

  Om te voorkomen dat we allemaal weer het wiel proberen uit te vinden zouden ambtenaren hier wat tips uit mee kunnen nemen.

  http://essay.utwente.nl/59017/1/scriptie_J_Jonker.pdf

  Met vriendelijke groet

  Norbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *