Carnaval gaat altijd door!

Een gastbijdrage van Carnavalsstichting Tilburg (CST)

Carnaval gaat altijd door.  Daarom heeft de Carnavalsstichting Tilburg (CST) dit jaar alles wat kon en mocht, door laten gaan. We zijn zolang mogelijk blijven organiseren in de ruimte die we hadden of zagen. Met veel creativiteit is dan ook een, weliswaar enigszins afgeschaald, Elf-elf georganiseerd. Dat was een fantastisch feest met de bekendmaking van de Prins van Kruikenstad als hoogtepunt.

De afgelopen weken hebben we diverse plannen ontwikkeld -en vaak ook weer bijgesteld- om een cultureel carnaval mogelijk te maken in Kruikenstad. We hebben plannen ontwikkeld om met afgesloten pleinen te werken, waarbij het coronatoegangsbewijs getoond zou moeten worden bij binnenkomst. Ook hebben we gekeken naar het afschalen van de bestaande CST-evenementen.

Tegelijkertijd waren de berichtgevingen omtrent de versoepelingen de afgelopen weken soms wat verwarrend. De ene keer leek alles los te kunnen en de andere keer viel heel Carnaval onder 1G-beleid. Uiteindelijk is afgelopen dinsdag de boodschap duidelijk geworden. Zoals zorgminister Ernst Kuijpers tijdens de persconferentie zei: “Hou het klein en vier het lokaal. Corona is niet weg, denk daaraan als je carnaval viert en mijd grote menigte”. Op een vraag van een journalist zei hij nog: ”Grote evenementen waren al stopgezet, heb ik begrepen van de veiligheidsraad en de carnavalsburgemeesters”. Deze boodschap werd aangevuld door de lokale overheid met: “Organiseer geen evenementen tijdens carnaval die een aanzuigende werking hebben en of een grote mensenmassa op de been brengen”.

Waarom organiseert Carnavalsstichting Tilburg geen evenementen dit jaar?
Zoals hierboven uitgelegd mogen we dus geen grote evenementen zoals het Kruikenconcert, D’n Opstoet, D’n inhoal, Kruikenstad in Koor, de sleuteloverdracht, etc. organiseren.
De voorbereidingstijd voor onze evenementen kwamen in het gedrang. Op een bepaald punt konden we simpelweg ook geen evenement meer organiseren.
We hebben rekening te houden met de beeldvorming naar de rest van het land.
Als we iets doen, doen we het goed. Het verhaal moet goed verteld worden, tradities moeten overeind blijven en moeten de aandacht krijgen die ze verdienen.

Hoe vieren we carnaval?
Het culturele deel van carnaval kan dus niet georganiseerd worden. Carnaval wordt een klein feestje en voornamelijk in de horeca. Maar het zal gevierd worden! Prins Frans-Jan d’n Irste en zijn gevolg zullen met regelmaat in de stad te vinden zijn en bezoeken brengen aan verenigingen. We vieren ook dit jaar carnaval met alle Kruiken en Kruikinnen en maken er met elkaar een mooi feestje van. Geen grote evenementen maar wel een groot feest.

Ik zie oe wir war?!

Geef een reactie