vrijdag 29 maart 2024

6 gedachten over “Charlotte Oord: van bos naar bedrijventerrein

  1. We zijn nu een jaar verder en het terrein is nog altijd een zandbak met een keurig Te Huur bordje ervoor. Decathlon komt niet en blijkbaar was er al langer geen vraag naar een dergelijke grote ruimte. Nutteloos hakwerk dus dat ook nog eens geresulteerd heeft in extra wateroverlast in de aangrenzende straat. En uiteraard is het roofvogelnest toch verdwenen toen die boom wel werd omgezaagd.

  2. Het groen is inmiddels omgetoverd tot zandbak met houtstapels. Het vennetje is al dicht gegooid dus daar is ook vakkundig het waterleven, de kikkers en de beschermde planten om zeep geholpen. Ondertussen is het naastgelegen terrein nog steeds niet opgevuld en is ook de hoek Dongenseweg-Letschertweg nog leeg dus die zes hectare hadden helemaal niet weggehaald mogen worden. Maar ach, de eekhoorns en de havik en al het andere spul kunnen toch ook in een andere boom gaan zitten?

  3. Helaas willen ze nadat er een bijenkorf depo is geplaatst een decatlon distributie gaan neerzetten dus nog meer bomen kappen. terwijl er uit onderzoek (2016) is gebleken dat dat wellicht schade aan de natuur zal geven zie deze beschrijving uit het onderzoek
    .Vliegroutes van gewone dwergvleermuizen en watervleermuizen Het kappen van bomen aan een zijde of beide zijden van dit zandpad kan leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van de vliegroute. Bij het kappen van bomen valt de luwte weg. Dit effect wordt sterker wanneer aan een of beide zijn van dit zandpad verlichting wordt geplaatst of wanneer toekomstige gebouwen een sterke lichtuitstraling hebben. Voor de lichtgevoelige watervleermuis kan een toename van verlichting al snel leiden tot het wegvallen van de vliegroute. Voor aantasting van de vliegroute door het kappen van bomen langs het zandpad, het bouwen op percelen aan het zandpad, het plaatsen van straatverlichting is een ontheffing nodig. Voor het voorkomen van een negatief effect kan worden gedacht aan het behouden van een duidelijke groenstrook aan beide zijden van de zandweg en het maximaal beperken van de lichtuitstraling met vleermuisvriendelijke verlichting. Ook kan worden gedacht aan het opnemen van deze weg en een voldoende brede groenstrook aan beide zijden in het EHS en de weg niet te bestemmen als ontsluitingsweg.

    toch wil tilburg meer industrie van dit mooie bos maken waar gigantische mooie tamme kastanje bomen staan en veel soorten dieren in leven. Mag en Kan dit zomaar bezwaar maken heeft geen zin ze maken er een nieuwe bestemming van 🙁

  4. Het wordt steeds duidelijker hoe onwetendheid en hebzucht de hand heeft in een betrouwbaar beleid die niet van nederlandse bodem is….

    Wij zijn inmiddels al een tijdje de bedreigde diersoort…

  5. Geachte redactie,
    Naar aanleiding van het bericht over Charlotte Oord:
    In oorsprong was het een terrein waar, op een uitstekende wijze, minder-valide kinderen werden verzorgd en opgeleid.
    Nadien is deze activiteit verplaatst naar het revalidatiecentrum “het Leijpark”.
    Het werd een natuurgebied met in aanvang al vele bomen en een grote biodiversiteit.
    Als de gemeente zijn zin krijgt wordt de biodiversiteit geweld aangedaan naast het kappen van een groot aantal bomen.
    Waar kan ik de aanvraag voor een kapvergunning vinden?
    Als ik wethouder Mario Jacobs mag geloven is er, volgens de regels?, een herplantingsplicht!
    Waar vindt deze plaats?
    groet,
    PP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *