In Beekse Bergen is eind oktober 2023 een West-Afrikaanse chimpansee geboren. Het geslacht van de pasgeborene is nog niet bekend. Moeder en het jonge dier maken het goed.
Verzorgers van het safaripark wisten niet zeker of moeder Nadine drachtig was, omdat na eerdere positieve uitslagen de laatste zwangerschapstests negatief uitpakten. Bij mensapen worden dezelfde zwangerschapstesten gebruikt als bij mensen.
Dierenverzorger Judith van der Loo: “We hadden natuurlijk wel vermoedens, want we zagen verschillende paringen bij Nadine en ze werd de afgelopen weken wel steeds dikker. Stiekem hielden we er dus wel rekening mee dat ze drachtig kon zijn, ondanks de negatieve testuitslagen. Als we dan gingen tellen, zou de geboorte in november plaatsvinden. Het was dus al met al een verrassing dat de kleine er opeens in oktober was!”
Dochter overal bij
De kleine chimpansee is dinsdagochtend, 24 oktober, vroeg in alle rust ter wereld gekomen in de aanwezigheid van de groep. Van der Loo: “We zagen al wel dat de moeder maandag steeds meer rust pakte en slijm verloor. Daarom hebben we besloten om de groep chimpansees binnen te halen. Het levert de moeder veel stress op wanneer ze apart wordt gezet. Ook kan het leiden tot paniek bij de andere chimpansees als er plotseling een kleine is. Bovendien is zo’n moment ook ontzettend belangrijk voor de jonge generatie in de groep: ze leren hier veel van. De oudere dochter van Nadine is overal bij. Ze is zo nieuwsgierig!”
Wie de vader is, is nog onbekend. “De mannetjes in de groep hebben allemaal met Nadine gepaard en omdat het onbekend is wie de vader is, zullen ze van nature nooit volledig de zorg van het jong opnemen: ze doen allemaal wat. We laten wel het DNA testen, want het is essentiële informatie voor het managementprogramma”, aldus de verzorger.
Bedreigingen
Het Europese managementprogramma zorgt voor een genetisch gezonde reservepopulatie van chimpansees in dierentuinen. In het wild hebben chimpansees met veel bedreigingen te maken. De bossen waarin de dieren leven worden gekapt voor voornamelijk de landbouw, maar ook de mijnbouw.
Daarnaast wordt de soort ook gevangen om te houden als huisdier. En er wordt ook op de chimpansees gejaagd voor het vlees, het zogenaamde: bushmeat. Hoewel bushmeat illegaal is, wordt het gezien als luxe delicatesse.
Jane Goodall Instituut
Via Stichting Wildlife steunt Beekse Bergen het Jane Goodall Instituut. Deze organisatie zet zich in voor onderzoek, educatie, welzijn en natuurbehoud met betrekking tot mensapen, voornamelijk chimpansees.
Het instituut doet dat middels het opvangen van ouderloze of gestroopte chimpansees, de inzet van anti-stroperseenheden, training van rangers, voorlichting en onderwijs voor lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren. Tevens ondersteunen ze gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.
Wit plukje haar
De eerste vier levensjaren van een chimpansee zijn zichtbaar doordat het een wit plukje haar boven de billen heeft. Van der Loo: “Het witte plukje is voor de jonge dieren eigenlijk een soort joker: het fungeert als een signaal voor groepsgenoten dat ze kattenkwaad mogen uithalen en ermee wegkomen.” Zodra het plukje verdwijnt, worden de dieren volwassen en vervallen de privileges.
Hieronder een filmpje van moeder Nadine met baby en de oudere dochter.