Nu de coronacrisis langer gaat duren en veel diepere economische littekens zal achterlaten, wordt ook de roep om steunmaatregelen voor Tilburgers sterker.
Eerder deze week, nadat minister-president Mark Rutte bekend had gemaakt dat alle coronamaatregelen waaronder het verbod op evenementen tot tenminste 1 september 2020 gaan duren, stuurden vier partijen: Lokaal Tilburg, D66, CDA en VVD een oproep aan het College van Burgemeester en Wethouders om extra steun.
Lokale ondernemers
De huidige maatregelen hebben “verstrekkende gevolgen voor vele lokale bedrijven, de ondernemers, hun families en werknemers.” schreven zij. “Ondanks de steunmaatregelen vanuit de landelijke overheid staat het water inmiddels aan de lippen bij veel ondernemers, zeker in de branches die volledig op slot zijn gegaan zoals in de horeca, cultuur en leisure branche.”
De vier partijen vragen om steunmaatregelen in de vorm van: uitstel van betaling, kwijtschelding van lokale heffingen zoals precario (reclamebelasting) en toeristenbelasting. Verder willen zij dat de gemeente het goede voorbeeld geeft door opdrachten en aankopen zoveel mogelijk te gunnen aan lokale ondernemers.
Aangezien drie van de vier partijen die deze oproep doen in de coalitie zitten, zal een meerderheid in de gemeenteraad voor deze ondersteuning naar verwachting wel gevonden kunnen worden.
Arme gezinnen
Via zogenaamde ‘artikel 40-vragen’ wil de Tilburgse PvdA-fractie dat arme gezinnen geholpen worden met een eenmalig ‘crisistegoed’ van €1000,-. Dit geld zal besteed moeten worden bij Tilburgse ondernemers, zodat zowel deze gezinnen als ook de lokale ondernemers ermee geholpen zijn.
Met dit idee sluit de PvdA aan bij de oproep om lokale ondernemers te helpen. “Een dag na de oproep van Lokaal Tilburg, CDA, VVD en D66 om ondernemers als allereerst te helpen vraagt de PvdA Tilburg het college van Tilburg om vaart te maken, maar ook om slimme maatregelen te nemen en dit altijd in balans te doen zodat we niemand in de kou laten staan.”
De PvdA Tilburg stelt voor om het crisistegoed toe te kennen aan huishoudens met een gezinsinkomen tot 130% van het een minimum inkomen. Vergelijkbaar met de groep die nu al gebruik kan maken van de Meedoen-regeling, waar naar schatting 20.000 Tilburgers jaarlijks een beroep op doen. De Meedoen-regeling is door de
jaren erg effectief en efficiënt gebleken om Tilburger te stimuleren om mee te kunnen blijven doen.
Met het tegoed kun je naar de kapper, de slager, bakker of de fietsenmaker, maar wellicht ook je huur mee betalen. Wat de PvdA betreft is het college vrij om zelf de vorm te kiezen. Dat kan in het opplussen van de Meedoen-regeling, met vouchers of een dienstencheque.