Politici, die zijn allemaal hetzelfde. Links lullen, rechts vullen. Ze zitten er alleen maar voor het geld. Ze zitten er voor hun eigen en doen niks. Voor de verkiezingen zie je ze overal, maar de vier jaar daarna nooit. Ze zijn allemaal corrupt. Achterkamertjes. Ja, ik ken er één, die zie ik wel eens, maar de rest nooit. Lui tuig.
De Tilburgse politiek volg ik nu bijna 10 jaar. Nagenoeg alle raadsvergaderingen heb ik bijgewoond. Tot de laatste verkiezingen volgde ik alle commissievergaderingen, soms tot in de nacht en sinds die zijn afgeschaft volg ik nog steeds ongeveer de helft van alle discussie, meestal via ‘live stream’. Heel vaak zijn er tegenwoordig twee vergaderingen parallel aan elkaar, wat het volgen lastiger maakt.
Al bijna 10 jaar zie ik mannen en vrouwen, van begin 20 tot een eind in de 70, van allerlei pluimage, afkomst en achtergrond bezig met de stad Tilburg, de inwoners van Tilburg en hoe dingen anders en beter kunnen en moeten. En waar raadsleden nog €1.993,90 bruto per maand vergoed krijgen, krijgen de burgerraadsleden een vrijwilligersvergoeding van €1.700,- per jaar.
Mannen en vrouwen met banen, (jonge) gezinnen, eigen ondernemingen, studie en een sociaal leven, die bovendien minimaal één dag per week, maar veel vaker een extra werkweek, steken in de manier waarop deze stad georganiseerd en bestuurd wordt. Persoonlijk heb ik er respect en waardering voor dat er mensen zijn die dat werk willen doen, naast hun eigen dagtaak, werk, bedrijf of studie.
Als redactie van Tilburgers.nl vonden we (in 2016) dat we iets moesten doen aan het beeld dat mensen van politici blijken te hebben en het beeld dat wij zien. Geïnspireerd door de landelijke verkiezing van de Politicus van het Jaar, jaarlijks georganiseerd door EenVandaag, bedachten we dat een dergelijke verkiezing ook heel goed in Tilburg kan.
We wilden Tilburgers uitdagen om een keer iets positiefs te zeggen over een lokale politicus. Vandaar ook de vraag bij de verkiezing van de Tilburgse Politicus van het Jaar om een motivatie op te geven. Waarom vind je deze persoon de beste?
En daar komen verrassend aardige antwoorden uit. Antwoorden waarmee we een ‘juryrapport’ opstellen voor de winnaar, ingelijst. “Omdat ik hem altijd tegenkom en hij altijd groet.” “Omdat zij me heeft geholpen met mijn aanvraag voor een rolstoel.” “Omdat dankzij hem nu de straat veiliger is geworden.” “Omdat zij altijd echt luistert.” “Omdat hij altijd komt als we hem uitnodigen.” – De conclusie is, kort gezegd, dat mensen soms hele kleine, persoonlijke redenen hebben om een politicus de beste te vinden. En elke reden is een legitieme reden.
Nadat we drie keer de verkiezing Tilburgs Politicus van het Jaar vanuit Tilburgers.nl hadden georganiseerd, vonden we dat het breder moest. Omdat wij ook wel snappen dat de verkiezing heel makkelijk gewonnen wordt door degene met het grootste netwerk, moesten we het netwerk van de verkiezing zelf uitbreiden. Deze actie moet namelijk niet ‘van ons’ zijn, maar van ons allemaal. Ik ben dan ook erg blij dat Omroep Tilburg de samenwerking is aangegaan en dat Tilburgse Koerier en Omroep Brabant de verkiezing ondersteunen.
Uiteindelijk hoop ik dat alle lokale media gaan meedoen, zodat veel meer Tilburgers aanhaken en niet alle eer meer gaat naar ‘de grootste schreeuwers’. Met als uiteindelijk doel, dat zoveel mogelijk Tilburgers in ieder geval één keer per jaar op een positieve manier denken aan een lokaal raadslid. Om welke reden dan ook.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Wie worden er bedoeld met grootste schreeuwers. Dus Marti de Brouwer en Hans Smolders zijn volgens u de grootste schreeuwers die onterecht die eer hebben gehad. Een hele kwalijke zaak. Dus alle media moet meedoen om te zorgen dat die alvast niet meer kunnen winnen. Dit gaat nergens over., schandalig zelfs.