De eerste vorstdagen van het seizoen

De weersverwachting voor de komende week: de eerste dagen droog, vanaf woensdag kans op buien. Daarnaast krijgen we een koude week, waarbij de nachten voor het eerst dit seizoen met vorst gaan verlopen. Dat laatste gebeurt op dinsdagochtend. Overdag ligt het kwik rond de 10 graden. Maandag en dinsdag zijn mooie dagen, waarbij het droog blijft en we regelmatig de zon zullen zien. Woensdag neemt de bewolking toe en kan er wat gedruppel vallen. Op donderdag en vrijdag houdt de bewolking aan met een enkele bui. In het weekeinde krijgen we te maken met een toename van de wind en wordt het nog kouder tot 8 graden op zondag. Tevens valt er een aantal buien.

Na een zachte start van november met gemiddeld 13 tot 14 graden, gaan we de komende week over op kouder weer. Het kwik ligt dan rond een graad of 10 of zelfs iets daaronder en de nachten gaan met vorst verlopen. Dat het kouder aan het worden is, zien we op deze zondag al gebeuren.

Na een zonnige start nam op het einde van de ochtend de bewolking toe en kwamen er vanuit het westen buien opzetten die gepaard gingen met een klap onweer en hagel. Ten zuiden van Tilburg werd rond het middaguur al twee donderslagen waargenomen. Dat er onweer kon ontstaan heeft alles te maken met de koude atmosfeer waar we ons nu in bevinden. Op een hoogte van 5,5 kilometer is het kwik namelijk gezakt tot -30 graden. Tellen we daarop de huidige dagtemperatuur van +10 graden, dan zien we dat het verschil 40 graden is. En op dat moment gaat de atmosfeer reageren om er balans in te brengen en dat proces gaat meestal gepaard met donder en bliksem.

Op zaterdag hadden we ook buien, maar dat bleef beperkt tot regen en toen was het overigens zeer zacht met bijna 15 graden in Berkel-Enschot. Voor de komende weken halen we zulke waarden niet meer en moeten we het met beduidend minder doen.

Oorzaak is een reeks van hogedrukgebieden die elkaar opvolgen en vanaf de Atlantische Oceaan komen binnendrijven. Soms wordt deze afgewisseld met een depressie. Zo ligt er morgen een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk en breidt zich verder uit tot over Duitsland.

Dat betekent dat de buien verdwijnen en we op maandag overdag een mix krijgen van zon en wolken. In de avond en nacht verdwijnen de wolken en koelt het sterk af richting het vriespunt. Dat zullen we overigens de komende nacht naar maandag al merken als het kwik naar de 2 graden daalt. Aan de grond gaat het op uitgebreide schaal vriezen. Dat betekent dat handschoenen en muts uit de kast gehaald moeten worden. En houdt die beide dingen de komende tijd maar bij de hand, want tot en met woensdag gaat het vriezen op 10 cm hoogte.

Het gevolg is dat er elke ochtend een witte aanslag (rijp) op de grond verschijnt, waardoor er gladheid kan ontstaan. Opletten dus. In de nacht naar dinsdag wordt de koudste nacht van de week verwacht als de temperatuur op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter voor het eerst dit seizoen onder het vriespunt daalt tot -2 graden. Aan de grond kan het zelfs matig vriezen tot -5 graden.

Dinsdag wordt een prachtige, maar koude herfstdag. De zon schijnt de hele dag en er staat weinig wind. Bij dit alles wordt het maximaal 9 graden. Schitterend weer om er op uit te trekken, als je maar goed aankleed. Doordat een depressie vanuit IJsland zich weet door te dringen tot de Noordzee, begint in de loop van de nacht de bewolking toe te nemen. Daarvoor kan het tijdens opklaringen nog tot vorst komen.

Op woensdag overdag is het bewolkt geworden en kan er wat lichte regen uitvallen. Met 9 graden blijft het fris voor de tijd van het jaar. Op donderdag trekt een regenzone over van west naar oost en begint de wind toe te nemen.

Hierdoor draait de wind van zuidwest en noordwest en dat betekent dat de aanvoer van koele lucht in stand blijft: donderdag wordt het opnieuw zo’n 10 graden.

Ook vrijdag is een meest bewolkte dag en kan er nog een enkele bui vallen. In het weekeinde zien we dat het hogedrukgebied plaats moet maken voor een depressie boven Scandinavië die afkomstig is van de poolstreken en gevuld is moet koude lucht. Deze breidt zich uit tot over onze omgeving en dat betekent aanhoudend lage temperaturen. Zo ligt het kwik op zondag rond de 8 graden. Maar doordat de wind flink toeneemt komt de gevoelstemperatuur zelfs rond een graad of 5 te liggen. En vervolgens houden we het niet droog met een komen en gaan van buien.

Geef een reactie