De financiële status van Tilburg

Dit is het vervolg op: “Jaarverslag Tilburg 2014: werk en sociale zaken

Met het jaarverslag 2014, ook wel de jaarstukken genoemd, legt het College van Burgemeester en Wethouders verantwoording af over het afgelopen jaar. In hoofdstuk drie komt de de financiële status aan de orde.

Uit allerlei indicatoren en kengetallen blijkt dat het wel goed staat met de Tilburgse Financiën. Er is nauwelijks schuld dus dat helpt en daarom zeggen die kengetallen en ‘groene’ blokjes in het verslag ook weinig. De Gemeente stelt: “Onze financierings-structuur is zodanig dat nauwelijks sprake is van vreemd vermogen. Bestaande reserves worden grotendeels ingezet als intern financieringsmiddel.” Voila.

Wel vreemd is dat kostendekkendheid van leges als ‘kwetsbaar’ wordt gezien. Allereerst is dat toch een vorm van service, en ten tweede kun je er zoveel kosten aan toerekenen dat zo’n indicator negatief uitpakt, da’s een vorm van politiek.

Het grote probleem zit bij de ‘Grondexploitatie’ een grote post van 120 miljoen euro, waarvan de resultaten niet zichtbaar in de jaarrekening worden geboekt.
“Als in de meerjarenbegroting rekening wordt gehouden met winsten van de grondexploitatie bestaat er een bepaalde druk op de exploitaties om deze winsten daadwerkelijk te realiseren. Geen realisatie betekent dan immers een direct dekkingsprobleem in de begroting. In onze meerjarenbegroting nemen wij geen resultaten uit de grondexploitatie mee. Onze exploitatie wordt hier dus niet door beïnvloed.” Stelt de gemeente op bladzijde 137. Zo krijg je natuurlijk nooit een getrouwe weergave van de daadwerkelijke resultaten over het boekjaar. Niet-transparant dus.

Voor deze ondoorzichtige informatie waarschuwt register-account Leo Verhoef al sinds 2000 en bestaat er een correspondentie over de gepresenteerde jaarcijfers.  Het is misschien handig om het Eigen Vermogen van de Gemeente Tilburg op een rijtje te zetten. Immers het eigen vermogen weerspiegelt de bezittingen van de gemeente. De mutatie tussen de jaren zou gelijk moeten lopen met het geboekte resultaat in de periode. Dat laatste blijkt helemaal niet te kloppen. Accountant Verhoef stelt dat de jaarrekening niet voldoet aan de wettelijke eisen omdat de échte baten en lasten buiten beeld blijven, maar de gemeente Tilburg beroept zich op de accountantsverklaring en de comptabiliteitsvoorschriften uit 1995 middels deze brief.

2-Eigen-Vermogen-Gemeente-Tilburg

De sterke stijging van meer dan 300 miljoen Euro in 2009 is te danken aan de verkoop van Essent die de Gemeente Tilburg 247 miljoen Euro in het laadje bracht. Deze opbrengst liep niet via de Winst en Verliesrekening. Dat geldt ook voor de afboeking van de verliezen op de grondpositie in 2012 toen meer dan 100 miljoen euro werd afgeboekt. Inmiddels is het Eigen Vermogen sinds 2011 van 897 miljoen euro gedaald naar 817 miljoen euro in 2014, een verlies van 80 miljoen euro (exclusief Inflatie).

Zie PDF-link en bestand voor het complete Jaarverslag gemeente Tilburg 2014.

Het verschil zit in wat je moet laten zien en wat je wilt laten zien! Gesloten boekhoudingen naast elkaar geven dus nooit een integraal beeld en goede financiële sturingsinformatie!

Geef een reactie