Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue.
Op en top herfst. Zo kun je het afgelopen weekeinde wel noemen. Van tijd tot tijd viel er regen en buien en het waaide stevig. Met die wind werd uit het westen zachte lucht aangevoerd waardoor het op zaterdag nog 11 graden werd in Tilburg. De komende week is het wat rustiger in de atmosfeer. De wind neemt af, maar de wisselvalligheid zijn we nog niet kwijt want elke dag zal er nog een bui vallen, vooral op maandag. Na weken van dit herfstweer zien we voor het eerst op de weerkaarten dat de winter een serieuze aanval gaat doen op onze omgeving. Overigens zal dat pas in de loop van het komende weekeinde of begin volgende week gebeuren.
Tot die tijd zitten we nog in de zachte lucht met zo’n 7 graden overdag. Tijdens opklaringen in de nacht kan de temperatuur aan de grond nog net onder het vriespunt raken. Maar er zit dus een weersverandering aan te komen. Alles heeft te maken met het klassieke patroon om een winter te kunnen krijgen: een hogedrukgebied boven Scandinavië dat zich in het weekeinde gaat opbouwen. De wind draait dan namelijk van zuidwest naar zuidoost tot oost. Omdat de lucht dan over land wordt aangevoerd is dat in dit seizoen altijd koude en vooral droge lucht. Wolken maken plaats voor zonneschijn en daardoor kan het vooral in de nachten flink afkoelen met als gevolg dat het gaat vriezen.
Voorwaarde is wel dat er dan ook kou aanwezig moet zijn in Scandinavië en Rusland. Welnu, dat gaat de komende dagen daar plaatsvinden met overdag kwikstanden tot onder het vriespunt en in de nachten vriest het streng met kwikstanden van -10 tot -20 graden rondom Moskou. Deze koude lucht stroomt langzaam naar ons toe. Zoals de weerkaarten er nu voor liggen komt de temperatuur bij ons overdag na het weekeinde amper boven het vriespunt uit, waarmee januari zal afsluiten.