Dilemma: rust bewaren of coronamaatregelen handhaven

Burgemeester Theo Weterings. Foto: John Geerts

Donderdagavond 24 september 2020 voetbalden de Schotten (Glasgow Rangers)  tegen Willem II in het Willem II stadion (0-4). En aangezien het de eerste keer was in 15 jaar dat Willem II mee mocht doen aan Europees voetbal, was dat reden voor een feestje.

Het resultaat van feestende supporters heeft heel Nederland gezien en was aanleiding voor een virtuele lynchpartij van burgemeester Weterings en de stad Tilburg als geheel, zoals gebruikelijk in de Twitter- en Facebook-culturen.

Coronavirus of niet; burgemeester Theo Weterings was ter ore gekomen dat de vaste, ‘harde’ kern van supporters zich niet zou laten weerhouden door het virus om eens goed de bloemetjes buiten te zetten.

In overleg met politie en het Openbaar Ministerie heeft de burgemeester toen de keuze gemaakt om een feest voor 800 voetbalfans dan maar wel toe te staan, op het Olympiaplein, dus uit de buurt van woonwijken en de Binnenstad. Er kwamen hooguit 500 mensen uiteindelijk. Het alternatief – niet toestaan – zou namelijk tot gevolg hebben, dat voetbalfans tóch gingen feesten, maar dan verspreid door de hele stad en daardoor nog moeilijker te handhaven dan met z’n allen op één plein.

Het Willem II stadion gezien vanuit de Westpoint – Foto: John Geerts

Beter te weten waar eventuele relschoppers zich bevinden – op één kaal plein – dan niet te weten waar problemen zich kunnen voordoen, verspreid over de gehele stad en door alle woonwijken heen.

Daar kwam nog bij, dat de horecaondernemers in de Binnenstad al hadden laten weten dat ze niet zaten te wachten op extra voetbalfans in hun zaak. Immers: elke bezoeker moet geregistreerd worden en de anderhalve meter afstand in acht houden en de ondernemer is daar verantwoordelijk voor.

Naar omstandigheden ging dit allemaal redelijk goed. Alle bezoekers van het voetbalfeest zijn geregistreerd, zijn met naam bekend bij de politie en het OM en van iedereen zijn beelden gemaakt.

Waarschuwingsborden op het Willemsplein Foto: John Geerts

En hoewel er harde afspraken waren gemaakt met de organisatie over het handhaven van de coronamaatregelen: anderhalve meter afstand houden en het registreren van bezoekers, ging dit in de loop van de avond steeds minder goed. Het verlies van Willem II zal daar ook aan bijgedragen hebben.

Mensen gingen steeds vaker het plein af en weer terug naar binnen en afstand houden werd ook steeds slechter opgevolgd. Op dat moment is de organisatie daarop aangesproken door de politie, maar dat mocht niet meer baten.

Hierdoor ontstond het volgende dilemma: ingrijpen en handhaven, met kans op rellen en een ‘veldslag’ tussen politie en relschopper; zoals in andere steden gebeurd is. Of niet ingrijpen en daarmee zorgen dat de openbare orde en veiligheid gehandhaafd bleven? Burgemeester Theo Weterings, de politie en het Openbaar Ministerie hebben op dat moment voor het laatste gekozen.

Want mocht blijken dat er mensen bij zijn geweest met het covid19- virus onder de leden, dan zijn alle bezoekers van het voetbalfeest van deze avond terug te vinden. Hetzij via de registratie, hetzij via camerabeelden. Ondertussen hebben bewoners in de omliggende wijken er zo min mogelijk last van gehad.

En ten slotte deed na het verlies tegen de Schotten de regen de rest en spoelde het plein weer schoon. Overigens is de wedstrijd in de binnenstad op verschillende plekken vertoond in bijzijn van supporters. Daarbij zijn overal en door iedereen de coronamaatregelen wel gewoon opgevolgd.

Het is intussen voldoende bekend dat in de buitenlucht géén risico op besmetting bestaat.
Tenzij je elkaar op schoot gaat zitten en hartstochtelijk (mond)kust.
Omdat binnen al genoeg beperkingen opgelegd zijn is het verstandig dit in de buitenlucht niet te handhaven.
Dit voorkomt dat men het schijt aan alles krijgt.
Wel is het verstandig grote bijeenkomsten te voorkomen om het restrisico te beperken.
Mondkapjes (muilkorven) in de buitenlucht, zijn eveneens volledig overbodig.
Luister dus naar Maurice d’hondt en minder naar de overheid die elkaar voortdurend tegenspreekt.

Geef een reactie