Draaiend Huis

08-26-2013-Draaiend-Huis-Hasseltrotonde-John-Kormeling
Het Draaiend Huis aan de Hasseltrotonde van de architect en kunstenaar John Körmeling is inmiddels een vertrouwd gezicht en beeldbepalend voor Tilburg.

Op de uit 1958 stammende rotonde was al zo’n twintig jaar een kunst-bestemming en het duurde nog tot 1999 voordat er plannen kwamen voor een kunstwerk. In 2001 kwam een tweede schetsontwerp van  John Körmeling en pas in 2008 kon het kunstwerk gerealiseerd worden.  Het geniet inmiddels grote waardering bij vele Tilburgers getuige de Rubriek ‘Stad van‘.

Het huis is bijzonder omdat het ronddraait over rotonde.

De rotonde sloot in de jaren zestig de Hasselstraat af van de kapel, die nu aan de andere kant van de rotonde staat, onzichtbaar achter bomen.

John Körmeling: “Dat was een goed voorbeeld van lintbebouwing. Als je nu in het huis staat, kun je dat ook mooi zien: vroeger liep de weg gewoon door en wat ik nu doe is dat een beetje herstellen.”

“Tuurlijk verwacht je geen huis op een rotonde. De auto’s rijden en de omgeving staat stil. Dat draai ik nu zo’n beetje om; dat maakt het juist zo aardig. En maf is natuurlijk ook dat om acht uur ’s ochtends, als je naar je werk rijdt, het huis op een bepaalde plek staat. En ’s middags om vijf uur is dat compleet anders…”.

 

Ook hier is het nog altijd… Het is een grote geldverspilling. Woningnood, ook toen het huis gezet werd. Overbodige ZINLOZE bouw op een rotonde.. Je moet het maar bedenken in de tijd dat de jeugd niet aan een fatsoenlijke woning kon komen, zet de gemeente een huis op het kruispunt.
Jammer dat Kees daar geen toestemming heeft gekregen om er in te wonen.
Wat kust betreft hebben wij nogal wat rotzooi in Tilburg neer gedonderd. met toestemming van onze genieën bij de gemeente. Duikplak… roestige tekst. heeft nogal wat gekost heren..
Ben benieuwd wat er nog meer zal gaan komen. Kunst is nogal verdeeld.. de één ziet er totaal niks in, en de ander is zo gek en vind het geweldig… Beter laten uitzoeken..

Vraag je eens af wat Goudi ervan gevonden zou hebben. Misschien realiseer je je dan dat het een ‘Ode Aan De Eenheidsworst’ is.

Geef een reactie