Eerst een Groene Kerst daarna een ijskoude winterprik

De weersverwachting voor de komende week: de kerstdagen verlopen zacht, daarna wordt het even flink kouder, gevolgd door een zacht Oudejaarsweekeinde. Op eerste Kerstdag is het bewolkt en wordt het 10 graden. In de nacht naar tweede Kerstdag gaat het regenen en neemt de wind flink toe.

Dat houdt de hele kerstdag aan, waarbij de regen overgaat in buien. Met 11 graden is het nog zachter. Vanaf woensdag wordt het kouder en zakken de temperaturen naar een graad of 5 op donderdag en vrijdag. De nachten kunnen dan zelfs met vorst verlopen.

Het is onstuimig en de buientrein weet van geen stoppen. Dat betekent een komen en gaan van buien die door de kou nu vergezeld gaan van hagel en natte sneeuw. In het weekeinde is de winterprik weer voorbij en keert het zachte weer terug met 10 graden op Oudjaarsdag.

Op deze 24e december staan we aan de vooravond van Kerst 2017. Deze zal ‘groen’ verlopen en dat gebeurt al sinds 2011. Dat betekent geen kou en sneeuw. De laatste keer dat we een Witte Kerst beleefden was in 2010 met 16 cm aan sneeuwdek. Wat een tijd was dat!

Het blijven ook uitzonderingen, want in 116 jaar tijd hebben we dat maar 10x meegemaakt. Oorzaak is een natuurfenomeen dat elk jaar rond de kerst op ons afkomt: de kerstdepressie. Daarmee wordt met een zuidwestelijke stroming zachte lucht aangevoerd en dan krijgt sneeuw geen kans om te blijven liggen. Alle neerslag valt overigens altijd in de vorm van sneeuw, maar als deze tijdens het vallen zachte lucht tegenkomt gaat het over in regen.

Ook dit jaar komt de kerstdepressie bij ons op bezoek. En deze keer is het er niet één, maar zijn het er twee. De ene ligt op dit moment nog tussen Schotland en IJsland en de andere voor de oostkust van Canada. Daarmee wordt het hogedrukgebied, waar we de hele week van geprofiteerd hebben, weggedrukt richting de Middellandse Zee. Alhoewel profiteren niet het juiste woord is, want somberheid en veel vochtigheid met mist en motregen speelden de hoofdrol.

Daardoor hebben we vanaf 18 december de zon slechts één uur gezien en vanaf woensdag zelfs helemaal niet meer. Vervolgens ging afgelopen donderdag de astronomische winter van start, maar daar is helemaal niets van te merken. De gemiddelde middagtemperatuur ligt sindsdien in Tilburg op bijna 10 graden, terwijl 5 graden eigenlijk normaal is. De kwikstanden in de nacht zijn ook bijzonder hoog met gemiddeld een graad of 8, tegen rond het vriespunt als normale temperatuur voor deze tijd van het jaar. Kortom, boterzacht weer rond en met de kerstdagen net als in 2015 en 2016.

Op deze zondag krijgen we eerst te maken met de depressie bij Schotland, waarmee de aanvoer van zachte en vochtige lucht voorlopig nog in stand blijft. Dat betekent opnieuw veel bewolking waar af en toe wat motregen uitvalt. Bij dit alles wordt het zo’n 10 graden bij een matige wind die gaat aantrekken omdat deze depressie dichterbij komt.

Op eerste Kerstdag kan het zelfs een graad of 11 worden en staat er een matige tot vrij krachtige wind. Langzaam zien we dat de bewolking dunner begint te worden, maar of we ook de zon zullen zien is maar de vraag. Het blijft wel droog. In de nacht van eerste op tweede Kerstdag arriveert de depressie uiteindelijk boven de Noordzee waar het gaat stormen.

Vervolgens gaat het regenen die op tweede Kerstdag overgaat in buien. Het enige positieve is dat er tussen de buien door opklaringen verschijnen, waardoor we na een week eindelijk weer eens de zon zullen zien. Maar het wordt wel minder zacht met maximaal 8 graden.

Op hetzelfde moment zien we de andere kerstdepressie vanaf Canada komen aanvliegen en ligt dan voor de kust van Wales. Op woensdag ligt deze precies boven onze omgeving en trekt via Denemarken naar Zweden waar het op vrijdag aankomt. Deze is gevuld met koude lucht vanaf de poolstreken en dat betekent dat het flink frisser gaat worden.

Op woensdag is het nog 7 graden, maar de dagen erna is het een graad of 5. De nachttemperaturen gaan ook naar beneden en duiken richting of zelfs onder het vriespunt. Maar de gevoelstemperaturen liggen allemaal nog een stuk lager omdat het flink doorwaait. Zo worden donderdag en vrijdag waterkoude dagen met gevoelstemperaturen rond het vriespunt! En dat is weer even wennen. Daarbij blijft het wisselvallig en trekt vanaf woensdag het ene na het andere neerslaggebied over onze regio.

Door de kou in de bovenlucht krijgen de buien dan een winters karakter en kan er hagel en natte sneeuw vallen. In het Oudejaarsweekeinde krijgen we te maken met de komst van een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten. Hierdoor verdwijnt de winterprik en wordt het zachter. Temperaturen stijgen op Oudjaarsdag naar 10 graden en de vorst verdwijnt. Met de jaarwisseling ligt het kwik zelfs nog op een graad of 8.

Geef een reactie