Was november al een bijzondere maand die lang in ons geheugen zal blijven bestaan, december wordt dat helemaal.
Dat komt vooral door de warmste kerstdagen die we ooit beleefd hebben sinds het begin van de temperatuurmetingen in 1706. Iedereen weet nog wanneer we een Witte Kerst hadden (2009 en vooral 2010) en dat gaat nu ook gebeuren met kerst 2015.
Het was voor het eerst ook een lenteachtige kerst met bomen die in bloei staan en zelfs de eerste bloembollen die al boven de grond uitkwamen. Op vele weerstations werden nieuwe records gevestigd.
In de regio Tilburg werd het op eerste kerstdag 13,6°C en een dag later zelfs 14,6°C. Maar toch voelde eerste kerstdag fris aan. Dat komt omdat het overdag niet warmer werd dan 9 graden. Vervolgens viel er in de middag wat lichte regen. Toen de neerslag voorbij was werd met een stevige zuidwestenwind zeer zachte lucht aangevoerd.
De hoogste temperaturen werden dan pas laat in de avond gemeten. In de nacht naar tweede kerstdag steeg het kwik zelfs door naar 14,6°C in Berkel-Enschot. Vervolgens zakte de temperatuur in de ochtend wat af, maar in de middag was het onder een waterig zonnetje lenteachtig. De thermometer ging opnieuw over de 14 graden heen.
December noemen ze een feestmaand en voor de weermannen en –vrouwen is dat ook letterlijk. De warmterecords vliegen om je oren en om ze allemaal op te noemen is eigenlijk geen doen. Het meest opvallende is dat de weerstations in Wijk aan Zee, Stavoren, Lauwersoog en Lelystad 11 dagen achtereen een dagrecord konden bijschrijven. Vanaf 16 tot en met 26 december werden namelijk op elke dag van al deze stations de maximumtemperaturen verbroken.
En we zijn er nog lang niet, want tot het einde van het jaar blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Zo zal de temperatuur op deze ‘derde kerstdag’ 13 tot 14 graden aanwijzen. In eerst instantie schijnt de zon door alle sluierbewolking heen, maar er komen wolkenvelden opzetten die de zon laten verdwijnen. Het blijft droog en bij dit alles waait het matig, kracht 3.
De laatste week van 2015 begint schitterend. De maandag wordt namelijk een mooie zonnige winterdag, waarbij de zon af en toe wordt afgeschermd door wat hoge wolken. Inmiddels is de wind dan gedraaid van zuidwest naar zuidoost en dat betekent dat er (eindelijk) een halt is geroepen aan de aanvoer van zeer zachte lucht vanaf de Middellandse Zee.
Heel langzaam gaat de temperatuur elke dag naar beneden, waarbij in het komende weekeinde zelfs Koning Winter aan de deur kan kloppen. Maar of deze deur ook écht open gaat is maar de vraag. Ondanks alle zon zal het op maandag niet warmer worden dan een graad of 12.
Op dinsdag is het nog wat koeler met zo’n 10 graden. Het is wel een meest bewolkte dag, waaruit wat druppels kunnen vallen. Misschien dat de stoep nog net nat wordt, maar dan houdt het ook op.
Woensdag zou wel eens de laatste dag kunnen worden dat we in de dubbele cijfers komen met 10 graden, want vanaf Oudejaarsdag halen we dat niet meer. Dan trekt een regenzone over ons heen met daarachter koude lucht. Op woensdag hebben we daar nog geen last en is het droog als wolkenvelden en opklaringen elkaar afwisselen.
De laatste dag van het jaar ziet er dus somber en nat uit. Omdat het regengebied tergend langzaam over onze regio schuift hebben we daar tot en met de jaarwisseling last van. Op vrijdag is het Nieuwjaarsdag en deze is wisselvallig met enkele buien. Met 8 graden zal het wat fris aanvoelen.
In het weekeinde horen we Koning Winter zachtjes aan de deur kloppen, want we gaan naar normale waarden toe, waardoor hij zich eindelijk thuis gaat voelen. Temperaturen liggen overdag op 5 tot 6 graden en in nachten duikt het kwik richting het vriespunt. Op zondag kan er wat neerslag vallen en deze kunnen in de Limburgse heuvels al een winters karakter krijgen. Of het winterweer daarna doorzet is nog niet te zeggen. Het Europese weermodel zegt van wel, maar andere weermodellen weer niet.