Update, 22:24: Hoewel in het voorstel aan de raad staat dat er een extra raadsvergadering zal zijn op dinsdag 19 mei, blijkt dit niet het geval. Het besluit zal worden genomen in de raadsvergadering van1 juni 2015.
Dinsdag 19 mei wordt er een extra raadsvergadering gehouden, waarin de gemeenteraad moet besluiten over de verbouwing van Stadskantoor 3 voor winkelketen Primark. Echter, de discussie hierover zal met name worden gevoerd tijdens de vergadering van de commissie Vestigingsklimaat op maandagavond 18 mei.
Projectontwikkelaar Volker Wessels wil Stadskantoor 3 kopen en een overeenkomst sluiten met een groot warenhuis, de Primark, om deze locatie te verbouwen tot een winkel van 7.800 vierkante meter. Deze verbouwing moet zodanig gebeuren dat het binnen het bestemmingsplan past, zodat deze niet hoeft te worden aangepast. De enige voorwaarde is dan nog dat er een omgevingsvergunning zal worden verleend. Als deze vergunning niet kan worden verkregen, loopt Volker Wessels een financieel risico van 6,7 miljoen euro. Het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) wil voor dit bedrag garant staan en vraagt hiervoor goedkeuring (link naar .pdf) van de gemeenteraad.
Andere eigenaren van winkelpanden in de stad, Cório, IEF en Royalton Hill hebben ernstige bezwaren tegen dit plan van de gemeente en hebben een brief gestuurd (link naar .pdf) naar alle raadsfracties. In deze brief stellen zij dat het dragen van de financiële risico’s van Volker Wessels door de gemeente een vorm is van ontoelaatbare staatssteun, die moet worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Niet alleen koopt de gemeente de grond en maakt zij deze bouwrijp voor 6,7 miljoen euro indien de verkoop aan Primark uiteindelijk niet doorgaat, maar ook krijgt Volker Wessels dan de kans om als eerste een ander plan te bedenken en de grond voor een (veel) lagere prijs terug te kopen, namelijk tussen de 2,7 en 3,7 miljoen.
Volgens de briefschrijvers is het College van B&W bereid om afspraken te maken die een private investeerder onder normale marktomstandigheden nooit zou maken en wordt er hiermee één marktpartij bevoordeeld. Immers, al eerder zijn er onderhandelingen geweest met mogelijke projectontwikkelaars, M7 Development BV uit Den Bosch en TOP-Vastgoed uit Utrecht, die niet tot resultaat hebben geleid.
Bovendien verwachten de vastgoedeigenaren van de Tilburgse binnenstad dat het uitbreiden van het winkelgebied rampzalig zal blijken voor de huidige winkels. “Sinds de plannen voor het extra winkelrondje zijn opgesteld, is de winkelmarkt structureel gewijzigd. Er is sprake van een krimpmarkt, met steeds minder behoefte aan fysieke winkels.” schrijven zij. Ten slotte vinden de briefschrijvers dat het eigenbelang van de gemeente Tilburg niet boven het belang van de ondernemers mag worden gesteld. Immers, door in Stadskantoor 3 een Primark te realiseren, wordt de kans dat er een koper kan worden gevonden voor de begane grond van het stadhuis (Stadskantoor 1) groter. De gemeente heeft op 10 februari 2015 een reserveringsovereenkomst getekend met ‘Multi Vastgoed’ waarin een koopprijs is genoemd van 7,2 miljoen euro.
4 reacties
Voeg die van jou toe →Wisten we dat al niet Joost, of waren we er alleen maar wantrouwig en bang voor?
Nu op de valreep even een streep door de dubbeldeal maakt geen sterke indruk. Gehele deal voelt ondanks deze correctie nog steeds niet kosjer aan. Zoals hiervoor in mijn reactie gesteld gaat het niet meer om het belang van Tilburg maar enkel om het belang van de coalitie en de wethouder in het bijzonder! Rommelige manipulerende procedures moeten het winkelrondje en het College gaan redden! Democratie in zijn beste vorm?
Misschien is het tijd voor een referendum? Net als bij de Mall, wat een geluk dat die Mall toen niet doorgegaan is! Deze Primark gaat de binnenstad verder naar zijn grootje helpen, de jeugdige pubers zijn er blij mee, maar die gaan met hun OV wel naar Eindhoven. Tilburg moet wijzer zijn, en de binnenstad die ze nu hebben versterken met de kwaliteitszaken die men in de Mall wilde hebben en Tilburg zo groot zouden maken!
Het gehele winkelscenario rondom en aan het stadhuis heeft veel weg van onbehoorlijk bestuur. De gemeente voert een schijnmanoeuvre uit om alsnog haar voornemens te kunnen realiseren. Met de Primarkt als lokker en uiteindelijk VolkerWessels als alternatief. Bevoordeelt daarbij op een onacceptabele manier VolkerWessels en laat bestaande investeerders aardig in de kou staan. Dit alles om alsnog de winkelplint in het stadhuis een kans van slagen te geven. De uiteenlopende bezwaren worden na een procedurele schijnvertoning achteloos terzijde geschoven. De eigen irrationele gronden daarentegen verkocht als een commercieel wonder. De rituele dans in de gemeenteraad is niet meer dan een coalitieverbond tegen beter weten in met figurerende oppositiepartijen. Bij een dergelijke bedenkelijke manoeuvre gaat het immers niet meer over de inhoud maar enkel om het gewin. Hiermee blijkt de gemeente Tilburg een uiterst onbetrouwbare partner! Alternatieven worden extra doodgezwegen om de ontsnappingssnelheid bewust hoog te houden!